Μητρότητα: Τι σημαίνει να είσαι μητέρα για τις μεγαλύτερες stars της showbiz

μητρότητα η [mitrótita] : 1. η κατάσταση ή η ιδιότητα της γυναίκας που είναι μητέρα -ιδίως μικρών παιδιών: Οι χαρές / τα βάσανα της μητρότητας. Κοινωνική προστασία της μητρότητας. 2. η επιθυμία της γυναίκας να αποκτήσει παιδιά, καθώς και η αγάπη για τα παιδιά της: Το ένστικτο της μητρότητας. Αυτός είναι ένας περιεκτικός και σύντομος ορισμός της έννοιας της μητρότητας σύμφωνα με το λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας. Αν σε ρωτούσε, όμως, κάποιος τι σημαίνει μητρότητα, τότε το πιθανότερο είναι πως δεν θα απαντούσες τίποτα από τα παραπάνω. Διότι, ανεξάρτητα από τις εννοιολογικές επεκτάσεις της μητρότητας, που είναι σαφείς και περιγραφικές, η κατάσταση του να είσαι μητέρα εμπεριέχει τόσα πολλά και διαφορετικά στοιχεία, συναισθήματα και παραμέτρους που δύσκολα χωρά σε λέξεις συχνά.

Η μητρότητα θεωρείται ως η υπέρτατη αξία της γυναίκας. Και ναι, η “μαγική” ικανότητά της να δημιουργεί ζωή είναι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης. Όσο ακαδημαϊκά, όμως, και αν αντιμετωπιστεί το θέμα και η ουσία της μητρότητας, η πραγματική αίσθηση με όλες τις εκφάνσεις της έρχονται μόνο μέσα από την ενσάρκωση του ρόλου της μητέρας. Μόνο μια γυναίκα που έχει αποκτήσει παιδιά και βιώνει την αληθινή εμπειρία της διαδικασίας μπορεί να δώσει τη δική της μετάφραση για τη μητρότητα, που ίσως να μην συνάδει απαραίτητα με εκείνη που έχει κάποια άλλη μητέρα. Διότι, κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται, αισθάνεται και λειτουργεί διαφορετικά ως μητέρα και δεν υπάρχει μια ενιαία και μοναδική οπτική.

Ωστόσο, πολλές είναι οι φορές που το θέμα -ή και “αίνιγμα”- της μητρότητας έχει απασχολήσει αρκετές διάσημες μανούλες. Τα φώτα της δημοσιότητας πολύ συχνά “πέφτουν” πάνω στις stars της showbiz όταν αποκτούν παιδιά. Και ακόμη πιο συχνή είναι η ερώτηση “πόσο σε άλλαξε η μητρότητα”. Και τότε οι απαντήσεις αρχίζουν να φανερώνουν τη διαφορετική θεώρηση της έννοιας, πάντα ωστόσο κάτω από την καθολική αίσθηση της υψηλής αξίας που την ακολουθεί.

Παρακάτω μπορείς να δεις τι έχουν να σου πουν μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες του κόσμου σχετικά με την προσωπική εμπειρία τους ως μητέρες.

Angelina Jolie:

“Είναι παράξενο, ποτέ δεν ήθελα να κάνω παιδί. Ποτέ δεν ήθελα να μείνω έγκυος. Δεν έχω κάνω ποτέ babysitting. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί τη ζωή μου ως μητέρα. Και ξαφνικά (όσο βρισκόμουν σε ένα σχολείο της Καμπότζης και έπαιζα με τα παιδιά) μου ήταν φοβερά ξεκάθαρο ότι ο (μελλοντικός) γιος μου βρίσκεται κάπου σε αυτή τη χώρα”.
Associated Press, 2016

Keira Knightley:

“Η αγάπη είναι εκπληκτική. Είναι ένα πολύ- πολύ πρώιμο είδος αγάπης. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Και αυτή η ικανότητα να συνεχίζεις ακάθεκτη, ακόμη και όταν είσαι εντελώς άυπνη. Δεν είναι ευχάριστο -ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα πραγματικά να το κάνω για τόσο καιρό που το έκανα. Επίσης, έχω να πω ως γυναίκα, πως υπάρχουν ορισμένα σημεία του σώματός σου που μισείς. Περνάς κάποιες περιόδους που κοιτάζεις τον καθρέφτη και σκέφτεσαι; ‘Μακάρι να είχα άλλα πόδια ή χέρια ή οτιδήποτε’. Και έπειτα περνάς από την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού και του θηλασμού και λες: ‘Ουάου, το σώμα μου είναι αλήθεια εκπληκτικό και δεν πρόκειται ποτέ ξανά νια νιώσω άσχημα για αυτό, γιατί κατάφερα αυτό το μεγάλο πράγμα και είναι πραγματικά εκπληκτικό”.
-Elle, 2015

Mila Kunis:

“Τα παιδιά είναι τρελά! Επίσης, μάλλον είναι… αυτοκτονικά! Για παράδειγμα, στην παιδική χαρά υπάρχουν κάποια παιχνίδια για μεγάλα παιδιά, με ανοίγματα από τα οποία μπορούν να πηδήξουν στο έδαφος. Η μικρή μου είναι 19 μηνών, δεν μπορεί να πηδήξει και πάει να το κάνει, λες και είναι σε πειρατικό πλοίο. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να μάθεις ότι τα παιδιά έχουν προσωπικότητα εντελώς διαφορετική από τη δική σου. Έχω μια πολύ γλυκιά κόρη. Θέλει να κάνει συνέχεια αγκαλιές με τα άλλα παιδιά. Δεν τη δίδαξα να είναι γλυκιά. Δεν έχει καθόλου να κάνει με εμένα. Συνειδητοποίησα, λοιπόν, πως είναι λίγα αυτά που μπορείς να ελέγξεις”.
-Glamour, 2016

Julia Roberts:

“Κοίταξε, έλα στο σπίτι μου για να δεις πώς γίνεται η σκηνοθεσία: ‘Έπ! Πλύνε τα δόντια σου! Πάρε τη φόρμα σου, έχεις αγώνα μπάσκετ αύριο! Μην ξεχάσεις το βιολί σου!’. Είμαι σαν οδηγός εναέριας κυκλοφορίας”.
-E! News, 2015

Shakira:

“Για χρόνια ζούσα πατώντας… pause σε πράγματα που τώρα είναι προτεραιότητά μου, όπως το να αποκτήσω οικογένεια. Πλέον, πατάω το play. Έφτιαξα μια οικογένεια και είναι το πιο υπέροχο πράγμα και το πιο σημαντικό για μένα. Και πριν συνήθιζα να είμαι το κέντρο του κόσμου μου, η αρχή και το τέλος μου, το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξής μου, αλλά τώρα τα παιδιά και η οικογένειά μου έχουν πα΄ρει αυτή τη θέση”.
-Billboard, 2017

Adele:

“Ο σύντροφός μου είπε ότι θα έπρεπε να σκεφτώ να μιλήσω σε άλλες γυναίκες που ήταν έγκυες και εγώ του απάντησα: ‘Παράτα με, δεν πρόκειται να κάνω παρέα με ένα μάτσο μητέρες!’. Έπειτα, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσω άρχισα να έχω μια… ροπή προς τις εγκυμονούσες ή τις γυναίκες με παιδιά, γιατί ανακάλυψε πως είναι ελαφρώς πιο υπομονετικές. Μιλάς σε κάποιον, αλλά δεν ακούς πραγματικά, επειδή είσαι τόσο κουρασμένη. Οι φίλοι μου που δεν είχαν παιδιά ενοχλούνταν από τη συμπεριφορά μου, ενώ ήξερα ότι μπορούσα να καθίσω και να μιλάω με τις ώρες με τις φίλες μου που είχαν παιδιά, χωρίς να κρίνουμε η μία την άλλη”.
-Vanity Fair, 2016

And More