Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο ηλεκτρονικό παιχνίδι για το παιδί σου;

Τα παιδιά πολύ συχνά ζητούν για χριστουγεννιάτικο δώρο κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Οι γονείς, επίσης πολύ συχνά, ενδίδουν. Όμως όλοι ξέρουμε ότι αρκετά βίντεοπαιχνίδια είναι ακατάλληλα για τα παιδιά ακόμη και αν ισχυρίζονται πως είναι. Πώς λοιπόν θα κάνεις τη σωστή επιλογή βιντεοπαιχνιδιού για το παιδί σου;

Η Δράση Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Saferinternet.gr μας πληροφορεί ότι τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όπως σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Στον ιστοχώρο του PEGI στην ελληνική γλώσσα μπορείς να ενημερωθείς για το σύστημα PEGI και να ελέγξεις το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα με μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα. Έτσι θα ξέρεις αν είναι κατάλληλο για το παιδί σου.

Επίσης το παρακάτω βίντεο σε πληροφορεί για την καταλληλότητα των βιντεοπαιχνιδιών:

Συμβουλή της Δράσης Saferinternet.gr
“Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας παίζοντας παρέα με το παιδί σας τα ηλεκτρονικά του παιχνίδια. Αν σας τρομάζουν τα περίπλοκα εικονικά περιβάλλοντα, ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας των παιχνιδιών αυτών”.

And More