Αιθαλομίχλη: Πώς επηρεάζει παιδιά και εγκύους;

Ο Ιπποκράτης από αρχαιοτάτων χρόνων είχε παρατηρήσει ότι η ατμόσφαιρα επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων. Σήμερα που η αιθαλομίχλη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία και ειδικότερα των παιδιών και των εμβρύων που βρίσκονται ακόμα στην κοιλιά της μαμάς τους. Οι ασθένειες που προκαλεί η ρύπανση είναι πολλές και η σοβαρότητά τους εξαρτάται σαφώς από το περιεχόμενο της αιθαλομίχλης αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα εκτίθεται ένα παιδί ή μία έγκυος. Επειδή όπως φαίνεται ότι στα τζάκια καίγονται κάθε είδους ακατάλληλα υλικά όπως σκουπίδια, πλαστικά, ξύλα με βερνίκια κλπ. υποθέτουμε ότι η επικινδυνότητα της αιθαλομίχλης μεταβάλλεται συνεχώς και τα επιτρεπτά όρια που δημοσιεύονται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Βασικά η αιθαλομίχλη αποτελείται από 2 ομάδες ουσιών: 1. νέφος (δηλαδή αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη, ίζημα κλπ) 2. χημικές ουσίες.

Όταν η αιθαλομίχλη έρχεται σε επαφή με το παιδί, μία ποσότητα ακουμπάει στο δέρμα του, μάτια, μαλλιά κλπ και μία ποσότητα εισπνέεται. Η εισπνεόμενη ποσότητα θα εγκατασταθεί στους βλεννογόνους της μύτης, λάρυγγα, τραχείας, βρόγχων, πνευμόνων κλπ και από κει θα μπει στην κυκλοφορία του αίματος και θα πάει σε όλα τα ζωτικά όργανα όπως εγκέφαλος, καρδιά, συκώτι, πάγκρεας, θυρεοειδής αδένας κλπ. Με ανάλογη διαδικασία οι χημικές ουσίες που εισπνέει η έγκυος θα φτάσουν στο έμβρυό της.

Προβλήματα στα παιδιά

Η αιθαλομίχλη στο δέρμα των παιδιών δημιουργεί ερεθισμούς, επιπεφυκίτιδα, κοκκινίλες, φαγούρα, ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, καρκίνο του δέρματος. Με τη φαγούρα και το ξύσιμο δημιουργούνται πληγές που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να μολυνθούν από μικρόβια.

Όταν τα αιωρούμενα σωματίδια φτάνουν στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκληθεί βργοχόσπασμος, δύσπνοια, πυρετός, βήχας, βρογχοπνευμονία, πνευμονία κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση 400 % των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας του άσθματος.

Οι συνέπειες είναι ανεξάρτητες της ηλικίας των παιδιών που εκτίθενται στην αιθαλομίχλη και παρατηρούνται:
1. Αυξημένη απόχρεμψη
2. Επίμονος βήχας χωρίς προφανή αίτια ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας
3. Συχνά κρυολογήματα
4. Γενικές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος

Επίσης από τη στιγμή που οι χημικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης 1. όγκων στους πνεύμονες, 2. καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος. όπως στο αίμα (λευχαιμία).

Προβλήματα σε εγκύους και έμβρυα

Τα προϊόντα της αιθαλομίχλης περνάνε στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Επίσης περνάνε στο μητρικό γάλα και τα εισπράττει το παιδί με το θηλασμό.

Παρόλο που, όπως είπαμε, σημασία έχει η ποιότητα των ουσιών που εισπνέονται και ο χρόνος έκθεσης, θα μπορούσε:
1. Να γεννηθεί το μωρό με μικρότερο βάρος γέννησης κατά 200 γραμμάρια ή και περισσότερο.
2. Η περίμετρος κεφαλιού του μπορεί να είναι μικρότερη κατά 1,5 εκατοστό.
3. Το ύψος του νεογνού μπορεί να είναι μικρότερο κατά 2,5 έως 3 εκατοστά.
4. Να εμφανιστεί προδρομικός πλακούντας
5. Πρόωρη αποκόλληση
6. Πρόωρος τοκετός
7. Πρόωρη ρήξη μεμβράνων
8. Θνησιγενή έμβρυα
9. Πνευμονίες των νεογνών
10. Ασφυξία
11. Αναπνευστική δυσχέρεια του μωρού
12. Δεν αποκλείονται αυξημένη συχνότητα συγγενών ανωμαλιών και διανοητικής καθυστέρησης.

Μέτρα προφύλαξης

Οι επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στην υγεία των παιδιών και εμβρύων μπορεί να είναι πολύ σοβαρές και εξαρτώνται από το περιεχόμενο και τον χρόνο έκθεσης σε αυτήν. Ασφαλώς δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι άμεσες και ορατές αλλά και μπορεί να εμφανιστούν μετά από χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου.

Τι πρέπει να κάνετε:
1. Μην κυκλοφορείτε τις ώρες αιχμής χρήσης των τζακιών, συνήθως μετά την δύση του ηλίου.
2. Χρησιμοποιείστε μάσκες που καλύπτουν στόμα και μύτη όταν ο αέρας μυρίζει καμένο. Επίσης, όταν κυκλοφορείτε στο δρόμο και αισθάνεστε την ατμόσφαιρα “βαριά” αλλά δεν έχετε μάσκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βρεγμένο (νωπό) μαντήλι ή κάποιο άλλο πανί ή ύφασμα.
3. Φροντίστε να αερίζετε τα σπίτια σας πρωινές ώρες και όχι απόγευμα ή βράδυ.
4. Μην αφήνετε απλωμένα ρούχα έξω.
5. Πλένετε συχνά τα μπαλκόνια τις βεράντες και τα παράθυρα.
6. Αλλάζετε τα ρούχα σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι.

And More