Εγκυμοσύνη: Πέντε βήματα που θα σε κρατήσουν δυνατή και ξεκούραστη αυτούς τους απαιτητικούς μήνες

Πώς ένιωσες όταν αντιλήφθηκες για πρώτη φορά πως είσαι έγκυος; Ήταν σίγουρα μία συναρπαστική, αλλά συνάμα και ελαφρώς σοκαριστική στιγμή, έτσι δεν είναι; Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας που επιλέγει να αποκτήσει παιδί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να περιέχει και αρκετά απρόοπτα ή δυσκολίες. Ωστόσο, ακόμη και οι μικροενοχλήσεις, όπως οι ακατανίκητες… λιγούρες ή οι ναυτίες που μπορεί να προκύψουν, δεν αφαιρούν καθόλου από τη χαρά και τον ενθουσιασμό που βιώνουν οι μαμάδες-to-be! Υπάρχουν, όμως, και πράγματα που αγχώνουν, πιέζουν, δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που είναι βέβαιο πως όσο κι αν προσπαθήσεις δεν θα καταφέρεις εύκολα να τα αντιμετωπίσεις, γιατί αυτή είναι η φύση αυτής της περιόδου και θα ήταν περίεργο να μην ανησυχούσες τόσο για την έκβαση της εγκυμοσύνης, όσο και για την υγεία του μωρού σου. Τι γίνεται, όμως, με τη δική σου υγεία; Είσαι σίγουρη πως δίνεις την πρέπουσα προσοχή στον εαυτό σου;

Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια να διατηρήσεις την υγεία σου σε φυσιολογικά επίπεδα είναι δύσκολο task, ακόμη και όταν δεν διένυες τον… x μήνα της εγκυμοσύνης σου. Πόσο μάλλον τώρα, που ο οργανισμός σου είναι σε γενικότερη εγρήγορση, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες δύο ατόμων! Το σίγουρο, πάντως, είναι πως τώρα έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να φροντίσεις τον εαυτό σου, να του δώσεις ενέργεια και να το οπλίσεις με αντοχή και δύναμη, για να βεβαιωθείς πως κάνεις το καλύτερο δυνατό για εσένα και το μωρό που σύντομα θα συναντήσεις από κοντά!

Αν θέλεις, λοιπόν, να δεις με ποιους απλούς τρόπους θα εφοδιάσεις το σώμα σου με περισσότερη ενέργεια και θα δυναμώσεις τον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, ρίξε μια ματιά παρακάτω!

Άρχισε να εμπιστεύεσαι το σώμα σου
Οι αντοχές και οι ανάγκες σου είναι βέβαιο πως αλλάζουν αυτή την περίοδο. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να “ακούσεις” και να εμπιστευτείς αυτό που σου λέει το κορμί σου. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να σταματάς ό,τι κάνεις όταν νιώθεις πως δεν αντέχεις άλλο, να συνεχίζεις όταν δεν αισθάνεσαι κόπωση, να κοιμάσαι ή να ξαπλώνεις όταν αυτό έχεις ανάγκη και να απολαμβάνεις τα γεύματά σου όταν είσαι πεινασμένη. Μην αρνείσαι στο σώμα σου αυτό που σου ζητάει!

Όταν έχεις απορίες ή ανησυχίες, απευθύνσου στο γιατρό σου
Φυσικά και όλες οι γυναίκες διαβάζουν… δεκάδες βιβλία εγκυμοσύνης όταν κυοφορούν, στην προσπάθεια να είναι επαρκώς ενημερωμένες για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Αν, όμως, οτιδήποτε σου φανεί περίεργο ή ανησυχητικό, απομακρύνσου από το laptop και το internet και κάλεσε το γιατρό σου και μόνο εκείνο. Οι πληροφορίες που θα βρεις online είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκρίνονται στη δική σου περίπτωση και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τα επίπεδα στρες στον οργανισμό σου!

Ενυδάτωσε επαρκώς τον οργανισμό σου
Είναι ένας γενικότερος κανόνας που πρέπει να υπακούσεις στη ζωή σου, αλλά ειδικά αυτή την εποχή είναι αναγκαίο για την καλή υγεία σου. Ένας λόγος παραπάνω; Θα έχεις μάλλον προσέξει πως το σώμα σου το ζητά τώρα πιο έντονα από ποτέ και νιώθεις συχνά διψασμένη. Δώσε, λοιπόν, στο σώμα σου την ενυδάτωση που χρειάζεται και μην το αφήνεις να “διψάει”!

Μην γεμίζεις με τύψεις τον εαυτό σου
Αυτή η περίοδος είναι απαιτητική για τον οργανισμό σου και θα ανακαλύψεις πως οι αντοχές σου και η παραγωγικότητά σου δεν θα είναι όπως πριν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σεβαστείς και όχι να παραβλέψεις ή να αισθανθείς άσχημα εξαιτίας του. Δώσε χρόνο και χώρο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις “μπαταρίες” του χωρίς ενοχές και ανησυχία!

Βρες το χρόνο για να χαλαρώσεις
Το στρες και ο επιβαρυμένος οργανισμός μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν και σίγουρα καθόλου δεν θα σε βοηθήσει κάτι τέτοιο. Επομένως, είναι αναγκαίο να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να “αδειάσεις” και να μην πιέζεις το μυαλό και το σώμα σου. Αφιέρωσε χρόνο σε εσένα και δώσε βάση στην ανάγκη σου για ξεκούραση!

And More