Εγκυμοσύνη και μετεωρισμός: Πως να απαλλαχτείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα!

Η εγκυμοσύνη είναι μια ευχάριστη και μεταβατική περίοδος για κάθε γυναίκα, με πολλά θετικά συναισθήματα και μια γλυκιά ανυπομονησία για τον ερχομό του βρέφους. Ταυτόχρονα όμως, λόγω των ορμονών που προσπαθούν να προετοιμάσουν το γυναικείο σώμα για την κυοφορία του εμβρύου, η κάθε γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με πολλά και ενοχλητικά συμπτώματα που επηρεάζουν το σώμα, καθώς και τη ψυχολογία της εγκυμονούσας.

Τα αέρια και το φούσκωμα είναι δύο χαρακτηριστικά προβλήματα εκείνης της περιόδου, που πολλές φορές φέρνουν σε δύσκολη θέση τις μέλλουσες μανούλες. Για τα αίτια και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα μας μιλήσει ο Δρ. Νικόλαος Αυγ. Λινάρδος, Md. FICS Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο λόγος στον ειδικό…

H AITIA

Ένας από τους κύριους λόγους δημιουργίας αερίων είναι η συγκέντρωση υψηλότερων ποσοστών προγεστερόνης στον οργανισμό. Η προγεστερόνη είναι η ορμόνη, η οποία -κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης- εξασφαλίζει τη χαλάρωση των μυών της μήτρας για την εμφύτευση του εμβρύου. Στην πορεία της κυήσεως είναι υπεύθυνη για την αύξηση του όγκου του ενδομητρίου με σκοπό την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι και τη γέννηση του.

Επιπλέον, η αυξημένη προγεστερόνη έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με συνέπεια να επιβραδύνεται η διαδικασία πέψης της εγκύου, η οποία μπορεί να οδηγήσει, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα, σε ερυγές, μετεωρισμό και στην παραγωγή αερίων στο έντερο.

Στην προχωρημένη εγκυμοσύνη, καθώς η μήτρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, εμποδίζει την κοιλιακή χώρα και παράλληλα ωθεί το στομάχι της εγκύου με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβράδυνση της πέψης. Συνεπώς, η έγκυος αισθάνεται περισσότερο φουσκωμένη μετά το φαγητό και παράγει περισσότερα αέρια.


Η ΛΥΣΗ

Το δυσάρεστο και ενοχλητικό αίσθημα συγκέντρωσης αερίων κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω απλών και δοκιμασμένων τρόπων, όπως σωστή διατροφή και άσκηση. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν σε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα και θα ανακουφίσουν όσες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με αυτό.


1. Μειώστε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα προκαλούν φούσκωμα.
Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι οι συνήθεις ύποπτοι για το φούσκωμα, όπως για παράδειγμα τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια) και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι).


2. Μειώστε τα γαλακτοκομικά.
Kάποια γαλακτοκομικά είδη προκαλούν αποδεδειγμένα φούσκωμα. Κατά την εγκυμοσύνη αποφύγετε την κατανάλωση παγωτών ή τυριών πλούσιων σε λιπαρά τα οποία δημιουργούν αέρια. Εάν η πρόσληψη ασβεστίου κρίνεται απαραίτητη, όμως η έγκυος παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη, αυτή γίνεται συνήθως μέσω συμπληρωμάτων.

3. Μειώστε τα τηγανητά τρόφιμα και τη λήψη ανθρακούχων ποτών ή φρουτοποτών.
Οι ουσίες που περιέχονται στα ανθρακούχα ποτά, καθώς και η φρουκτόζη, είναι σύμμαχοι στο φούσκωμα. Αντ’ αυτών, προτιμήστε να καταναλώνετε αρκετό νερό το οποίο βοηθά στην καλύτερη πέψη και στη μείωση του μετεωρισμού ή και της δυσκοιλιότητας.

4. Αλλάξτε τον τρόπο που τρώτε.
Χωρίστε τα γεύματα που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε να καταναλώνετε συχνά, μικρά και υγιεινά γεύματα παρά ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα μια φορά την ημέρα. Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή σας. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε καλύτερη πέψη και θα αποφύγετε την κατάποση επιπλέον αέρα. Όσες γυναίκες διανύουν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κίνηση.Αποφύγετε να καταναλώνετε τα γεύματα ξαπλωμένες στον καναπέ ή στο κρεβάτι, εκτός και αν συντρέχουν λόγοι υγείας.

5. Εντάξτε την ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όταν το σώμα βρίσκεται σε κίνηση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, συνεπώς και στην απομάκρυνση αερίων από το έντερο.


Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Εάν η συγκέντρωση αερίων στο έντερο επιμένει προκαλώντας δυσφορία και παραπάνω εκνευρισμό προτείνεται η λήψη σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τον μετεωρισμό. Κατά τη διάρκεια της κυήσεως ασφαλή θεωρούνται τα σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη.

Έχετε πάντα μαζί σας φακελάκια Dulcogas που περιέχει αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη (αντιμετώπιση μετεωρισμού και αερίων). Το Dulcogas δρα φυσικά, εξουδετερώνοντας τα αέρια που είναι εγκλωβισμένα μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 15 λεπτά), ανακουφίζοντας άμεσα από τη δυσφορία που αυτά προκαλούν, χαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ταχεία ανακούφιση. Μπορεί να λαμβάνεται αμέσως μετά τα γεύματα ή και το βράδυ. Έχει άριστο προφίλ ασφάλειας χωρίς παρενέργειες και είναι κατάλληλο για εγκύους, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, για διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών και άνω.

Το βρίσκετε σε μορφή κοκκίων, που αναβράζουν ευχάριστα μέσα στο στόμα, χωρίς τη χρήση νερού, και με ευχάριστη γεύση μέντας. Συνιστάται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών λόγω της άμεσης αποτελεσματικότητας και του άριστου προφίλ ασφαλείας.


Το Dulcogas το βρίσκεται μόνο στα φαρμακεία.

And More