Πίσω στην κορυφή της σελίδας
11.05.2016 | 13:56
Βασίλειος Μπαγιώκος

Καούρες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείς να κάνεις;

Καούρες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείς να κάνεις;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη βιώνουν ένα αβλαβές αλλά ιδιαίτερα επίπονο σύμπτωμα: τις καούρες! Πρόκειται για αυτή την αίσθηση καψίματος που εκτείνεται συχνά από το χαμηλότερο σημείο του λαιμού στο κατώτατο σημείο του στέρνου εκεί που βρίσκεται στο στομάχι. Προκαλείται από τις ορμονικές και από τις φυσικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα σου. Βέβαια μπορεί να έχεις ακούσει και τη θεωρία ότι "όταν η μαμά έχει καούρες το μωρό θα γεννηθεί με μαλλάκια!"

Γιατί καούρες;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγεται η ορμόνη προγεστερόνη, η όποια χαλαρώνει τους μύες της μήτρας αλλά και τη βαλβίδα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, επιτρέποντας στα γαστρικά οξέα να διαρρεύσουν από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο, πράγμα που προκαλεί αίσθηση της καούρας. Η προγεστερόνη επιβραδύνει επίσης τις κυματοειδής συστολές του στομαχιού, καθιστώντας την πέψη αργή. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και καθώς αναπτύσεται το έμβρυο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στην κοιλιά σου πιέζοντας το στομάχι σου και ωθώντας τα γαστρικά οξέα προς τα επάνω με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα.

Τι να κάνω;
Καταρχήν ενημέρωσε το γιατρό σου. Ανάλογα με την έκταση του φαινομένου μπορεί να σου συστήσει τρόπους να τις μειώσεις και σε περιπτώσεις που δεν είναι ανεκτές ενδέχεται να σου χορηγήσει κάποιο αντιόξινο φάρμακο συμβατό με την εγκυμοσύνη σου. Κατά τα λοιπά:

1. Απόφυγε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, αλκοόλ και καφέ αλλά και οτιδήποτε είναι πικάντικο στη γεύση ή αποδεδειγμένα σου προκαλεί καούρες.

2. Να τρως μικρά και συχνά γεύματα με μικρές μπουκιές.

3. Απόφυγε τις μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

4.Προσπάθησε να μην ξαπλώνεις μετά το γεύμα, και για τουλάχιστον μια ώρα.

5. Κοιμήσου πάνω σε μαξιλάρι ή ανύψωσε το πάνω μέρος του κρεβατιού σου με μερικά βιβλία κάτω από το στρώμα. Η βαρύτητα θα βοηθήσει να μένουν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι σου ώστε να βοηθηθεί η πέψη.

Πότε σταματούν;
Οι καούρες μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη την εγκυμοσύνη και θα τις έχεις και μετά τον τοκετό μέχρι οι ορμόνες σου να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10