Μπορώ να κρατήσω τη γάτα μου όσο είμαι έγκυος;

Η γάτα έχει δαιμονοποιηθεί γιατί θεωρείται υπεύθυνη για τη μετάδοση στις έγκυες μιας ασθένειας, της τοξοπλάσμωσης. Πράγματι η τοξοπλάσμωση είναι μια επικίνδυνη ασθένεια εάν μεταδοθεί στο έμβρυο γιατί μπορεί να το βλάψει ή και να προκαλέσει αποβολή. Πρόκειται για μια μόλυνση που οφείλεται σε ένα μικροσκοπικό παράσιτο, το Toxoplasma gondii που όμως δεν μεταδίδεται μόνο από τη γάτα.

Σε κανονικές συνθήκες η τοξοπλάσμωση είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, είναι όμως επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε γάτα και είστε ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, δεν χρειάζεται να εξορίσετε τη γάτα σας, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες.

Πώς μολύνεται ο άνθρωπος
Μπορείτε να μολυνθείτε από τοξοπλάσμωση με έναν από τους εξής τρόπους:
-Μέσω της κατανάλωσης μισοψημένου κρέατος ή μη παστεριωμένου γάλακτος, μολυσμένου με τοξόπλασμα
-Με την κατανάλωση άπλυτων λαχανικών μολυσμένων με τοξόπλασμα
-Μέσω της επαφής σας με χώμα, μολυσμένο λίπασμα ή κόπρανα ή την άμμο γατών, χωρίς να φοράτε ειδικά γάντια

Τι πρέπει να προσέξετε
Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν γάτες συνήθως έχουν και αντισώματα του τοξοπλάσματος και άρα ανοσία στη μόλυνση. Επομένως σε μια πιθανή εγκυμοσύνη το έμβρυο προστατεύεται. Σε κάθε περίπτωση μία από τις εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου που θα σας συστήσει ο γιατρός σας είναι και αυτή για αντισώματα τοξοπλάσματος. Εάν η εξέταση είναι θετική έχετε ανοσία. Εάν η εξέταση είναι αρνητική θα πρέπει απλώς να είστε πολύ προσεκτική για να αποφύγετε τη μόλυνση. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής από τοξόπλασμα και να συνυπάρξετε με τη γάτα σας λαμβάνοντας τα εξής μέτρα:

-Πηγαίντε έγκαιρα τη γάτα σας στον κτηνίατρο για να διαπιστωθεί εάν έχει ενεργή νόσο. Εάν ναι θα πρέπει να την απομακρύνεται τουλάχιστον για έξι εβδομάδες την περίοδο κατά την οποία μεταδίδεται η μόλυνση. Αν δεν είναι μολυσμένη θα πρέπει να την κρατάτε μακριά από το μικρόβιο απαγορευοντάς της να τρώει ωμό κρέας, να βγαίνει έξω και να συναναστρέφεται με άλλες γάτες αλλά και να καθαρίζεται καθημερινά η άμμος της.

-Αναθέστε σε κάποιον άλλον τον καθαρισμό της άμμου της γάτας. Αν πρέπει να το κάνετε εσείς χρησιμοποιείτε πάντα γάντια μιας χρήσης και πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά καθώς και κάθε φορά που θα πιάνετε τη γάτα σας.

Εάν μολυνθείτε
Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο. Για την εξακρίβωση της μόλυνσης του εμβρύου θα γίνει αμνιοκέντηση.

And More