Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Ποια είναι;

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να είσαι έγκυος. Από τα πιο χαρακτηριστικά όπως η καθυστέρηση, η ναυτία και η συχνουρία μέχρι τα λιγότερο γνωστά όπως οι πόνοι στη μέση, μπορεί να έχεις κάποιο από αυτά, μερικά ή και κανένα καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.
Αυτή είναι μια λίστα από κλασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορούν να σε προϊδεάσουν για το τι μπορεί να σου συμβαίνει.

1. Απουσία περιόδου-καθυστέρηση
Σε μια γυναίκα με φυσιολογικό έμμηνο κύκλο, αυτό είναι το πρώτο “ύποπτο” σωματικό σύμπτωμα που χτυπάει το… καμπανάκι της εγκυμοσύνης. Εάν όμως ο κύκλος σου δεν είναι φυσιολογικός και τακτικός, η απουσία περιόδου δεν είναι το πιο αξιόπιστο σύμπτωμα.

2. Κηλίδες αίματος
Μια ελαφριά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος (σταγονοειδής αιμόρροια) που να μοιάζουν με περίοδο (όχι όμως όπως όταν έχεις περίοδο) περίπου στο χρονικό διάστημα που περιμένεις να “αδιαθετήσεις” είναι ένα ακόμα σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει διότι το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας προκαλώντας μια μικρή αιμορραγία.

3. Κόπωση- Υπνηλία
Η ασυνήθιστη κούραση τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι ένα σύμπτωμα που πολλές γυναίκες έχουν παρατηρήσει. Κόπωση που συχνά συνδυάζεται με ασυνήθιστη υπνηλία σε στιγμές της ημέρας που φυσιολογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται στην αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης στο σώμα σου, καθώς διατηρεί το εσωτερικό στρώμα της μήτρας σας για να βοηθήσει στην υποστήριξη της εγκυμοσύνης.

4. Ναυτία-πρωινή αδιαθεσία
Άλλο ένα κλασικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι φυσικά η ναυτία, είτε είναι πρωινή είτε σε οποιαδήποτε στιγμή της μέρας. Η ναυτία και η τάση για εμετό εμφανίζονται μεταξύ της 2ης και 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και συνήθως περνούν την 12-13η εβδομάδα, περίπου δηλαδή στο τέλος του πρώτου τριμήνου, περίοδος που γίνεται και το υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας. Βέβαια, σε μερικές γυναίκες, οι ναυτίες μπορεί να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

5. Αλλαγές στο στήθος
Διογκωμένο στήθος, που ενδεχομένως πονάει και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα; Άλλο ένα σύμπτωμα εγκυμοσύνης! Επίσης οι φλέβες στους μαστούς μπορεί να γίνουν πιο ευδιάκριτες και οι θηλαίες άλω (θηλές) να γίνουν πιο σκουρόχρωμες.

6. Συχνουρία
Κλασικό και συνηθισμένο σύμπτωμα εγκυμοσύνης το πρώτο τρίμηνο. Περίπου 6 με 8 εβδομάδες μετά από τη σύλληψη εμφανίζεται η συχνουρία που οφείλεται απλά στο ότι μεγαλώνει η μήτρα και πιέζει την ουροδόχο κύστη.

7. Αλλαγές στη διάθεση
Οι μεταβαλλόμενες ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αστάθεια στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, όπως το να κλαις χωρίς λόγο!

8.“Μου μύρισε”!
Και ξαφνικά μισείς τον καφέ ή το τυρί που τόσο σου άρεσαν και έχεις λιγούρες για περίεργα πράγματα και τρόφιμα που ίσως πριν δεν σου άρεσαν. Επίσης αηδιάζεις έντονα για μυρωδιές που κανονικά σε άφηναν αδιάφορη και η όσφρησή σου είναι αυξημένη. Μήπως είσαι έγκυος;

9. Κράμπες
Οι κράμπες στα πόδια στο πρώτο τρίμηνο και ορισμένες φορές σε μεταγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι ένα σύμπτωμα που οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται το ασβέστιο.

10. Σου κόβεται η ανάσα!
Ξαφνικά δεν μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά του σπιτιού ή δεν μπορείς να κάνεις 10 βήματα παραπάνω; Το έμβρυο έχει αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο και το παίρνει από σένα. Οπότε τσέκαρε μήπως είσαι έγκυος!

11. Πονοκέφαλος
Οι ορμονικές αλλαγές που φέρνει μια εγκυμοσύνη στα πρώτα στάδια φέρνουν μαζί τους και έντονους πονοκεφάλους σε ορισμένες γυναίκες γεγονός που το καθιστά ως σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

12. Πόνοι στη μέση
Μήπως αισθάνεσαι πόνους στη μέση ενώ κανονικά δεν έχεις τίποτα; Καθώς το σώμα σου προετοιμάζεται για το έμβρυο που μεγαλώνει οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι ένα κλασικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης.

13. Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα
Μήπως την περασμένη εβδομάδα χώραγες στο τζιν σου και τώρα όχι; Η κοιλιά σου πρήστηκε και έχεις δυσκοιλιότητα; Εάν έχεις υποψίες ότι μπορεί να είσαι έγκυος αυτό είναι ένα καλό σύμπτωμα καθώς η προγεστερόνη κάνει την πέψη πιο αργή!

14. Υπερέμεση της εγκυμοσύνης
Περίπου μία στις 200 έγκυες γυναίκες μπορεί να υποφέρει από υπερέμεση της εγκυμοσύνης. Συνεχίζοντας και πέρα από το πρώτο τρίμηνο (12 με 13 εβδομάδες), η υπερέμεση της εγκυμοσύνης προκαλεί τόσο συχνό και σοβαρό εμετό που καμία τροφή ή υγρό δεν μπορεί να κρατηθεί μέσα στο στομάχι. Συνήθως, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα προκαλέσει επιπλοκές για την εγκυμοσύνη, αλλά ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν υποφέρετε από σοβαρή ναυτία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχεις βάσιμες υποψίες ότι είσαι έγκυος, ένα τεστ εγκυμοσύνης ούρων, μια εξέταση β-χοριακής αίματος αλλά κυρίως μια επίσκεψη στο γυναικολόγο σου είναι πάντα ο πιο ασφαλής τρόπος να το επιβεβαιώσεις!

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

And More