Πίσω στην κορυφή της σελίδας
20.11.2015 | 14:01
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Θηλασμός: Έξι θέσεις για να θηλάσεις καλύτερα το μωρό σου!

Θηλασμός: Έξι θέσεις για να θηλάσεις καλύτερα το μωρό σου!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Υπάρχουν 6 αναγνωρισμένες θέσεις-στάσεις που μπορείς να βάλεις το μωρό σου ώστε να θηλάσει αποτελεσματικά. Κάθε μία από αυτές ενδείκνυται ή αντεδείκνυται ανάλογα με το αν έχεις γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική, αν το παιδί αρνείται το μαστό, αν είναι μωρό ή παιδί κλπ.. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί αναλυτικά ποιες είναι αυτές!
Καταρχάς όσο πιο βολικά και άνετα κάθεται, προτείνοντας το στήθος της στο μωρό της τόσο πιο άμεσα θα κατανοήσει πότε το μωρό συλλαμβάνει σωστά τη θηλή. Παρακάτω θα εξετάσουμε διάφορες στάσεις και λαβές του μαστού κατά τον θηλασμό και η μαμά είναι αυτή που θα επιλέξει τελικά αυτήν που της ταιριάζει περισσότερο!1. ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΘΕΣΗ ΛΙΚΝΟΥ Ή ΑΓΚΑΛΙΑΣ Ή “ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ”

Η μητέρα τοποθετεί το μωρό στην αγκαλιά της στηρίζοντας το κεφάλι του στον αγκώνα της και το κορμάκι του στον βραχίονα. Με το άλλο χέρι κρατάει το μαστό τοποθετώντας τα 4 δάχτυλα στο κάτω μέρος του μαστού και τον αντίχειρα στο πάνω μέρος, πάνω από τη θηλαία άλω. Στηρίζει το μωρό με το αριστερό χέρι, κρατάει το μαστό με το δεξί χέρι και αντίστροφα.

Πλεονεκτήματα: Φυσική και άνετη θέση και αποτελεσματική στις περισσότερες δυσκολίες.
Μειονεκτήματα: Δύσκολη για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή είχαν επεμβατικό τοκετό.


2. ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΘΕΣΗ ΛΙΚΝΟΥ

Η μητέρα κρατάει το σώμα του μωρού κατά μήκος του βραχίονά της και με την παλάμη της στηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι του μωρού.

Πλεονεκτήματα: Φυσική και άνετη θέση και αποτελεσματική στις περισσότερες δυσκολίες. Συγκράτηση και καλός έλεγχος του κεφαλιού του παιδιού.
Μειονεκτήματα: Δύσκολη για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή είχαν επεμβατικό τοκετό.

3. ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΘΕΣΗ "ΚΡΑΤΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΧΑΛΗ"

Η μητέρα κρατάει το μωρό κάτω από τη μασχάλη, στηρίζει το σώμα του με τον πήχη του χεριού της στο ύψος της μασχάλης και το κεφάλι του με το χέρι της σε τέτοια θέση ώστε να τοποθετεί το μωρό στο ύψος του μαστού. Έτσι θηλάζει κρατώντας το μωρό πότε κάτω από τη δεξιά μασχάλη και πότε κάτω από την αριστερή.

Πλεονεκτήματα: Η μητέρα έχει πολύ καλό έλεγχο του κεφαλιού του μωρού το οποίο βρίσκεται στην παλάμη της. Αποτελεσματική στις καισαρικές τομές, στις επίπεδες θηλές, για τα πρόωρα μωρά είναι εξαιρετική, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερο άδειασμα των μαστών και καλύτερη συγκράτηση των μεγάλων μαστών.
Μειονεκτήματα: Δύσκολη για τις γυναίκες που δεν μπορούν να καθίσουν.

4. ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙ

Η μητέρα θηλάζει ξαπλωμένη σε πλαγιαστή θέση στο κρεβάτι με το μωρό γυρισμένο και αυτό στο πλάι.
Πλεονεκτήματα: Για γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή.
Μειονεκτήματα: Κακή αντίληψη της σύλληψης του μαστού.

5. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΘΕΣΗ

Η μητέρα κάθεται αναπαυτικά και τοποθετεί το μωρό της όρθιο μπροστά της.
Πλεονεκτήματα: Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ελεγχόμενη ροή γάλακτος, ιδανική για παιδιά με ωτίτιδα ή καταρροή και για μωρό με μικρή κάτω γνάθο, σχιστία χείλους και υπερώας, εάν η μητέρα έχει πολύ γάλα, βαρύτητα βοηθάει το μωρό να καταπιεί.
Μειονεκτήματα: Κουραστική. Δεν ενδείκνυται για τις γυναίκες που δεν μπορούν να καθίσουν.

6. ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΗΝΗ ΘΕΣΗ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

Η μητέρα είναι ξαπλωμένη ύπτια με το μωρό σε πρηνή θέση επάνω της. Η κοιλιά του μωρού ακουμπά στο στομάχι της μητέρας.
Πλεονεκτήματα: Ενδείκνυται για μωρά που έχουν μικρή γνάθο, που αρνούνται το μαστό, που δεν βγάζουν τη γλώσσα για να θηλάσουν, όταν η μητέρα έχει πολύ γάλα και το παιδί πνίγεται συνεχώς.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 14:18

Top 10