Πίσω στην κορυφή της σελίδας
21.10.2012 | 21:59

Παυσίπονα στην εγκυμοσύνη; Κίνδυνος για τα αρσενικά έμβρυα!

Παυσίπονα στην εγκυμοσύνη; Κίνδυνος για τα αρσενικά έμβρυα!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο στην εγκυμοσύνη ίσως δεν είναι απαγορευτικό όμως νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης μπορεί να βλάψει τα κυοφορούμενα αγόρια!Η παρατεταμένη λήψη παρακεταμόλης και άλλων παυσίπονων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υπονομεύει την υγεία των αγοριών, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων. Και αυτό, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να γεννηθούν με κρυψορχία. Η έρευνα διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και άλλα ακαδημαϊκά και ιατρικά ιδρύματα στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία.

Ένα παυσίπονο πού και πού για έναν πονοκέφαλο δεν πρόκειται να κάνει κακό στο έμβρυο. Οι ειδικοί γενικώς συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν τα φάρμακα στη διάρκεια της κύησης, καθώς δεν έχουν μελετηθεί σε όλο τους το φάσμα οι παρενέργειες στο έμβρυο όμως η παρακεταμόλη γενικώς θεωρείται ασφαλής σε μικρές δόσεις και για παροδική καταπράυνση του πόνου. Ωστόσο, πολλές γυναίκες σε ενδιαφέρουσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ παίρνουν συστηματικά παυσίπονα και μάλιστα παίρνουν συνδυασμούς παυσιπόνων. Η έρευνα αφορά σε αυτές ακριβώς τις γυναίκες. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα υπολογίστηκε ότι το 3% των αγοριών που γεννιούνται έπειτα από τελειόμηνη κύηση και το 30% όσων γεννιούνται πρόωρα από μητέρες που έκαναν παρατεταμένη χρήση παυσίπονων, πάσχουν από κρυψορχία.

Η έρευνα
Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερες από 2.000 εγκύους και τα μωρά τους. Όπως διαπίστωσαν, όσες έπαιρναν περισσότερα από ένα παυσίπονα ταυτοχρόνως, όπως παρακεταμόλη με ιβουπροφαίνη, διέτρεχαν 7πλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν αγόρι με κρυψορχία σε σύγκριση με όσες δεν έπαιρναν κανένα παυσίπονο. Το δεύτερο τρίμηνο της κύησης (από την 14η έως την 27η εβδομάδα) φάνηκε να είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος, καθώς κατά μέσον όρο η λήψη μεμονωμένων παυσίπονων διπλασίαζε τον κίνδυνο κρυψορχίας, με την ιβουπροφαίνη και το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (τη γνωστή ασπιρίνη) να τον τετραπλασιάζουν, και την παρακεταμόλη να τον αυξάνει πολύ λίγο.
Ωστόσο, η ταυτόχρονη λήψη δύο ή περισσότερων διαφορετικών παυσιπόνων, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, 16πλασίαζε τον κίνδυνο! Επιπλέον, η λήψη παυσίπονων επί περισσότερες από 2 εβδομάδες, επίσης διαπιστώθηκε ότι αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο κρυψορχίας στο μωρό.

Διαταραχή των ορμονών

Πώς μπορεί τα παυσίπονα της μητέρας να προκαλέσουν κρυψορχία; Οι ερευνητές εικάζουν ότι διαταράσσουν την φυσική ισορροπία των ανδρικών ορμονών στο αγέννητο μωρό, αναστέλλοντας την φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από ευρήματα μελετών σε πειραματόζωα. Πάντως, για να μην πανικοβληθούν οι έγκυοι, πρέπει να ξέρουν ότι η αύξηση του κινδύνου που παρατηρήθηκε στην μελέτη, δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα γεννηθεί το μωρό τους με κρυψορχία. Τα περισσότερα από τα μωρά της μελέτης γεννήθηκαν δίχως αυτήν.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει το θέμα να διερευνηθεί περισσότερο και πιο λεπτομερώς, και μάλιστα επειγόντως, ούτως ώστε να δοθούν συγκεκριμένες συστάσεις προς τις εγκύους.


Τι είναι κρυψορχία;

Οι όρχεις αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά του εμβρύου και προς τον 6ο μήνα της κυήσεως «κατεβαίνουν» στο όσχεο (όσχεο λέγεται η «σακούλα» που περιέχει τους όρχεις), περνώντας μέσα από τον βουβωνικό πόρο. Κρυψορχία ονομάζεται η διαταραχή κατά την οποία δεν ολοκληρώνεται η κάθοδος του ενός ή και των δύο όρχεων κατά την εμβρυϊκή ζωή, αλλά διακόπτεται σε κάποιο σημείο. Έτσι, όταν γεννιέται το αγόρι διαπιστώνεται πως οι όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιά ή ανάμεσα βουβωνικού πόρου και όσχεου. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι όρχεις ανεβοκατεβαίνουν από το όσχεο στην βουβωνική περιοχή. Στο 60% των περιπτώσεων, η συγγενής (εκ γενετής) αυτή δυσμορφία διορθώνεται μόνη της μέσα στον 1ο χρόνο ζωής του αγοριού, με τον ή τους όρχεις να κατεβαίνουν στη σωστή θέση. Στις υπόλοιπες απαιτείται χειρουργική διόρθωση. Η κρυψορχία δεν είναι αθώα κατάσταση. Οι φυσιολογικοί όρχεις, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται μέσα στο όσχεο, εκτίθενται σε μια θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου. Όταν όμως βρίσκονται πιο ψηλά, εκτίθενται σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, με συνέπεια να προκαλείται ατροφία των κυττάρων που θα παράγουν το σπέρμα αργότερα στη ζωή, με επακόλουθο να παράγεται αλλοιωμένο σπέρμα. Επιπλέον, η υπερθέρμανση των όρχεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως κακοήθους όγκου στον όρχι, αργότερα στη ζωή.


Πηγή: http://www.nhs.uk


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Πιέσεις στο πρόσωπο: 4 απλές ασκήσεις που είναι σαν να κάνεις βελονισμό στο σπίτι!
Κάν'το μόνη σου: Πως να φτιάξεις ένα clutch από πλαστικοποιημένο χαρτί!
Meghan Markle: Η sexy σύντροφος του πρίγκιπα Harry αποκαλύπτει τα fitness μυστικά της
Θέλεις να πεις “Goodnight moon” και να κοιμηθείς ήσυχη; Αυτά είναι τα φυτά που πρέπει να έχεις στο υπνοδωμάτιο
Top 10