10 λόγοι υγείας για να θηλάσεις!

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες με τις περισσότερες γεννήσεις στην Ελλάδα. Εάν κι εσύ περιμένεις τον καλοκαιρινό πελαργό καλό θα είναι να γνωρίζεις από τώρα τους δέκα σημαντικότερους λόγους για τη δική σου υγεία που θα σε πείσουν να θηλάσεις το μωρό σου, όπως μας τους εξηγεί ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης!

Η συναισθηματική και σωματική υγεία της μητέρας ενισχύεται από τη σχέση που αναπτύσσει με το μωρό της κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

1.Οφέλη για τη σωματική υγεία: Οι μητέρες που θηλάζουν μακροχρόνια έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από:
καρκίνο του μαστού
καρκίνο των ωοθηκών
καρκίνο του ενδομητρίου
οστεοπόρωση
χολολιθίαση
ρευματοειδή αρθρίτιδα
2.Μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη και όσες είναι διαβητικές μειώνουν τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη.
3.Μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα μέχρι και 20% να εμφανίσουν υπέρταση, στεφανιαία νόσο και υπερλιπιδιαμία.
4.Ο θηλασμός α) βοηθά τη μήτρα να συσπαστεί και να επανέλθει στη φυσιολογικη της κατάσταση, β) μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό και γ) μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες για σιδηροπενική αναιμία.
5.Θηλασμός και παραγωγή ορμονών: κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνονται κάποιες ορμόνες οι οποίες βοηθούν: α) η ωκυτοκίνη διεγείρει τη στοργική συμπεριφορά της μητέρας, β) η προλακτίνη προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, χαλάρωσης και προστατεύει τη μητέρα από τον κίνδυνο εμφάνισης μελαχγολίας μετά τον τοκετό και γ) οι γυναίκες που θηλάζουν κακοποιούν και εγκαταλείπουν το μωρό τους κατά τρεις φορές λιγότερο.
6. Συναισθήματική υγεία: Η συναισθηματική υγεία της μητέρας ενισχύεται από τη σχέση που αναπτύσσει με το μωρό της κατά τη διάρκεια του θηλασμού: α) εμφανίζει λιγότερα συναισθήματα ανησυχίας, β) αναπτύσσει ισχυρότερη αίσθηση σύνδεσης με το μωρό, γ) αύξηση της αυτοπεποίθησής της, δ) νιώθει δυνατή και ικανοποιημένη.
7. Φυσικός τρόπος αντισύλληψης: η προστασία απο μια εγκυμοσύνη ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από το 98% εφόσον: α) η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά και δεν δίνει κανένα άλλο είδος τροφής σε υγρή ή στερεά μορφή στο μωρό της, β) θηλάζει το λιγότερο 6 φορές το 24ωρο μέχρι το μωρό να γίνει 6 μηνών και γ) δεν έχει έχει επανέλθει η περίοδος.
8. Απώλεια βάρους: οι μητέρες που θηλάζουν καταναλώνουν ενέργεια περίπου 150 θερμίδες σε κάθε θηλασμό για την παραγωγή του γάλακτος . Αυτό σημαίνει ότι η φύση έχει προβλέψει, αν η θηλάζουσα δεν κάνει κατάχρηση θερμίδων, να επανέλθει στο βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.
9. Ελεύθερος χρόνος: η μητέρα που θηλάζει συχνά το μωρό της χρειάζεται να καθίσει και να ηρεμήσει μαζί του σε κάθε γεύμα. Αυτή η αναύπαση τη βοηθά να δυναμώσει μετά τη γέννα.
10. Οικολογικά οφέλη: α)Ο θηλασμός συμβάλλει στην προστασία των φυσικών πόρων , β) συμβάλλει στη διατήρηση της οικολογικής ισοοροπίας, γ) το μητρικό γάλα αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με μηδενικό κοστος, προσφέρεται σε φυσική συσκευασία, ανθεκτική στο φως και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Συμπερασματικά, ο μητρικός θηλασμός βελτιώνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την υγεία της μητέρας και συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

And More