6 σούπερ τροφές για την εγκυμοσύνη!

Είναι γνωστό ότι ειδικά στην εγκυμοσύνη η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επιβάλλεται. Υπάρχουν όμως και μερικές τροφές που έχουν ειδική και μεγάλη αξία για σας που εγκυμονείτε!

1. Σολωμός και «λιπαρά» ψάρια: Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνηγορούν πλέον στο ότι η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κατά την εγκυμοσύνη βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του εμβρύου ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο. Εάν λοιπόν θέλετε ένα έξυπνο μωρό και όχι μόνο, ο σολωμός και τα λεγόμενα «λιπαρά» ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί κ.ά. θα πρέπει να γίνουν καθημερινοί επισκέπτες στο πιάτο σας. Ούτως ή άλλως το ψάρι είναι ίσως η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών. Προσοχή όμως στην υπέρμετρη κατανάλωση τόνου, ξιφία και των μεγάλων ψαριών για το φόβο του ψευδαργύρου που βλάπτει!

2. Κοτόπουλο και γαλοπούλα: καθώς η πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στην εγκυμοσύνη για την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά επειδή το λίπος του κρέατος είναι βλαβερό το κοτόπουλο και η γαλοπούλα αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική και για το μωρό αλλά και για να μην παχύνετε!

3. Γιαούρτι: Ειδικά το ενισχυμένο με ασβέστιο θα βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Το γιαούρτι είναι ένα ευεργετικό τρόφιμο, ελαφρύ και δροσιστικό ειδικά για εσάς που έχετε καούρες ή δεν σας αρέσει το γάλα. Επιπλέον συνδυάζεται με φρούτα και δημητριακά συνιστώντας ένα νόστιμο, απλό και θρεπτικό σνακ ή ακόμη και γεύμα.

4. Προϊόντα ολικής αλέσεως: Απαραίτητοι σύμμαχοί σας εάν θέλετε να βιώσετε στο ελάχιστο τις συνέπειες της δυσκοιλιότητας από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, όμως, τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών (κυρίως Β) και μετάλλων που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά και βοηθούν στη δημιουργία των κυττάρων!

5. Άπαχο κόκκινο κρέας: ακόμη κι αν δεν είστε φαν του κρέατος καλώς ή κακώς είναι πλούσιο σε σίδηρο που τον χρειάζεστε όσο τίποτε άλλο στην εγκυμοσύνη για να σταθείτε όρθια. Επιλέξτε «καθαρά» κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, όπως στήθος ή σνίτσελ. Σε συνδυασμό με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού πλούσιο σε βιταμίνη C θα απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος!

6. Καρότα: όπως είναι γνωστό μια εγκυμονούσα πρέπει να προσέχει την ποσότητα βιταμίνης Α που προσλαμβάνει καθώς μεγάλες ποσότητες ευθύνονται για βλάβες στο έμβρυο. Από την άλλη η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη της όρασης. Το καλύτερο τρόφιμο και το πιο ασφαλές είναι το καρότο που περιέχει β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Επιπλέον, η γλυκερή τους γεύση τα καθιστά το καλύτερο υποκατάστατο όταν θέλετε κάτι γλυκό!

And More