Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.08.2012 | 13:47
Βασίλειος Μπαγιώκος

Υπερηχογράφημα: 12 λόγοι να κάνεις!

Υπερηχογράφημα: 12 λόγοι να κάνεις!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Παρά το γεγονός ότι το υπερηχογράφημα είναι η πλέον συνηθισμένη εξέταση στην εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες έχουν αμφιβολίες για την ασφάλειά του ή δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι. Ο μαιευτήρας, χειρουργός, γυναικολόγος Βασίλειος Μπαγιώκος σου δίνει 12 λόγους να το αγαπήσεις!

1. Επιβεβαιώνει μια εγκυμοσύνη όταν το τεστ εγκυμοσύνης ή τα συνήθη συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι ασαφή.

2. Εντοπίζει πιθανή εξωμήτριο κύηση.

3. Καθορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την ακριβή εβδομάδα της κύησης και κατ’ επέκταση την πιθανή ημερομηνία τοκετού ειδικά όταν ο γιατρός δεν μπορεί να την υπολογίσει με βάση το μέγεθος της μήτρας. Ειδικά στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης η μέτρηση είναι πολύ ακριβής.

4. Δίνει στοιχεία για την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά εάν υπάρχουν συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά, όπως το μέγεθος της μήτρας.

5. Καθορίζει την αιτία μιας ανεξήγητης αιμορραγίας.

6. Επιβεβαιώνει τη θέση του μωρού (αν κατεβαίνει δηλαδή ανάποδα ή ποια στάση έχει πάρει) τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης,

7. Καθορίζει με ακρίβεια εάν μια κύηση είναι πολύδυμη ή όχι, ειδικά εάν η μήτρα της μητέρας μεγαλώνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

8. Αναγνωρίζει προβλήματα στον πλακούντα, όπως πρόδρομο πλακούντα ή κάποια αποκόλληση, ώστε ο γιατρός έγκαιρα να λάβει μέτρα για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

9. Μετρά την ποσότητα του αμνιακού υγρού εάν η μητέρα χάνει υγρά ή εάν το αμνιακό υγρό δεν αντικαθίσταται με φυσιολογικό ρυθμό.

10. Εντοπίζει ανωμαλίες της μήτρας ειδικά για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολών ή προβληματικών κυήσεων.

11. Εντοπίζει ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τοκετό και έτσι ο γιατρός προετοιμάζεται. Για παράδειγμα, ανωμαλίες στην καρδιά μπορούν να εντοπιστούν με το υπερηχογράφημα και έτσι ο τοκετός γίνεται σε μαιευτήριο με ειδικά μηχανήματα, κατάλληλα οργανωμένη μονάδα νεογνών και οργανωμένη ιατρική ομάδα εν αναμονή, ικανά να υποδεχτούν το νεογέννητο και να του προσφέρουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια , αμέσως μετά την γέννησή του.

12. Είναι πολύτιμος βοηθός σε διαδικασίες όπως η αμνιοπαρακέντηση, αφού καθοδηγεί το γιατρό για την ασφαλή διεξαγωγή της εξέτασης.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Πιέσεις στο πρόσωπο: 4 απλές ασκήσεις που είναι σαν να κάνεις βελονισμό στο σπίτι!
Κάν'το μόνη σου: Πως να φτιάξεις ένα clutch από πλαστικοποιημένο χαρτί!
Meghan Markle: Η sexy σύντροφος του πρίγκιπα Harry αποκαλύπτει τα fitness μυστικά της
Θέλεις να πεις “Goodnight moon” και να κοιμηθείς ήσυχη; Αυτά είναι τα φυτά που πρέπει να έχεις στο υπνοδωμάτιο
Top 10