Τι είναι η μυασθένεια Gravis;

Με αφορμή την περίπτωση του παιδιού της Καλομοίρας που νόσησε από την ασθένεια αυτή, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η μυασθένεια Gravis!

Ξαφνικά άρχισες να παρατηρείς ότι το παιδί σου δεν στηρίζεται καλά στα πόδια του ή παραπονιέται ότι κουράζεται εύκολα στο περπάτημα. Το ένα βλέφαρο έχει αρχίσει να πέφτει προς τα κάτω και με δυσκολία το παιδί το ανασηκώνει. Ενώ μασούσε κανονικά, άρχισε να κουράζεται και δεν μπορεί να καταπιεί με ευκολία. Αυτά και άλλα είναι μερικά από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την έναρξη μιας σοβαρής ασθένειας που ονομάζεται μυασθένεια Gravis.

Η μυασθένεια Gravis είναι πολύ σοβαρή ασθένεια διότι μπορεί να απειλήσει τη ζωή του παιδιού.
Η μυασθένεια Gravis α) δεν είναι κληρονομική, δηλαδή δεν μεταβιβάζεται από το γονιό στο παιδί, β) δεν είναι κολλητική, δηλαδή δεν προκαλείται από μικρόβιο και δεν μολύνονται τα άλλα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το πάσχον.

Πού οφείλεται;
Δυστυχώς ακόμη είναι άγνωστη η αιτία που την προκαλεί. Το αμυντικό σύστημα του παιδιού “τρελαίνεται” και από λάθος παράγει ουσίες που καταπολεμούν την επαφή του νευρικού κυττάρου με το μυϊκό κύτταρο και έτσι οι μύες δεν συσπώνται αλλά χαλαρώνουν.

Πώς εμφανίζεται;
Συνήθως περνούν 1-2 χρόνια μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Συνήθως ξεκινάει από τα βλέφαρα με σημαντική βλεφαρόπτωση τόσο που το παιδί δεν μπορεί να δει καλά ή δεν μπορεί να μασήσει ή να καταπιεί και αν προσβάλλει τους μύες του αναπνευστικού συστήματος τότε δεν μπορεί να αναπνεύσει, απειλείται η ζωή του και πρέπει να μπει σε αναπνευστήρα δηλαδή σε ένα ειδικό μηχάνημα που θα αναπνέει για λογαριασμό του παιδιού.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Γίνονται εξετάσεις αίματος και ανευρίσκονται ειδικές ουσίες (αντισώματα) που καταστρέφουν τις νευρομυϊκές συνάψεις.

Πώς θεραπεύεται;
Δυστυχώς δεν υπάρχει μία θεραπεία που δίνει αποτέλεσμα εφ’ όρου ζωής. Υπάρχουν μερικά φάρμακα που βοηθούν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής η οποία εξαρτάται και από το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης που διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Δεν πρέπει να υποτιμούν τα συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί τους όταν πρόκειται για αστάθεια βάδισης, δυσκολία στο να μασάει ή να καταπίνει το γάλα ή τις διάφορες τροφές, την πτώση του βλεφάρου. Το αναφέρουμε στον παιδίατρο και αν είναι εύκολο καταγράφουμε με βίντεο ή φωτογραφία αυτό που παρατηρούμε.

Read More

And More