Τι πρέπει να τρώνε οι μικροί μαθητές;

Ποιες τροφές και συστατικά «τροφοδοτούν» τους μικρούς μας φίλους με ενέργεια, εξυπνάδα, μνήμη, συγκέντρωση, κριτική ικανότητα;

Η σύσταση κάθε ανθρώπινου οργανισμού είναι βιοχημική, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τα κατάλληλα «καύσιμα» για να λειτουργήσει αλλά και να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό! Οι επιστήμονες, έπειτα από πολλές σχετικές έρευνες, έχουν καταλήξει πως μία ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην καλή λειτουργία αλλά και ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται κατά 70% στην εμβρυϊκή ηλικία ενώ το υπόλοιπο 30% αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας. Με μια διατροφή η οποία εμπεριέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει την ικανότητά του για μάθηση, την μνήμη και απομνημόνευση, τη συγκέντρωση, την κρίση, την ευφυΐα αλλά και τα συναισθήματά του. Υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια συνδέσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο των οποίων η ανάπτυξη βασίζεται στην υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής αλλά και στη σωματική άσκηση.
Βασικό για μια ισορροπημένη διατροφή που συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια των μικρών μας φίλων είναι η σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα, η σωστή αναλογία στην πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, νερού, βιταμινών και μεταλλικών αλάτων, αλλά και η επαρκής πρόσληψη ενέργειας, δηλαδή γλυκόζης από τον οργανισμό μας (κάθε τροφή μετά την απορρόφησή της και την πέψη από τον οργανισμό μετατρέπεται σε γλυκόζη).

Τροφές με νοημοσύνη!

Ανακαλύψτε ποιες είναι οι ουσίες και τα συστατικά των οποίων η σωστή πρόσληψη θα δώσει στα παιδιά σας όλα τα εφόδια για μια σωστή ανάπτυξη σε σωματικό, διανοητικό αλλά και πνευματικό επίπεδο.

Νερό:

Το νερό είναι πηγή ζωής και ευεξίας και άκρως ζωτικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, μιας και ο τελευταίος αποτελείται από νερό κατά 78%. Σε περίπτωση αφυδάτωσης του εγκεφάλου, ένα παιδί παρουσιάζει έλλειψη συγκέντρωσης, λήθαργο αλλά και πονοκεφάλους.

Υδατάνθρακες:

Οι υδατάνθρακες όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη (υπάρχει στα φρούτα και το μέλι), η ζάχαρη, η λακτόζη ( υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα), το άμυλο (υπάρχει στα δημητριακά, στα όσπρια, στα λαχανικά, στα ριζώδη, στα χορταρικά και στο ψωμί), το γλυκογόνο (υπάρχει στο κρέας), βελτιώνουν τις πνευματικές επιδόσεις, την ικανότητα κρίσης αλλά και τη μνήμη ενός παιδιού. Πιο συγκεκριμένα το πρωινό με υδατάνθρακες είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να φάει το μικρό σας για να αυξήσει ακόμα και τις σχολικές του επιδόσεις.

Λίπη:

Η παρουσία των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, α-λινολενικό (ω-3) ( θα τα βρείτε στα ψάρια, όπως η σαρδέλα και ο σολομός) και λινελαϊκό οξύ (ω-6), το οποίο εμπεριέχεται στα περισσότερα φυτικά έλαια, βοηθούν στην σύνθεση του δοκοσαεξανοΐκού και του αραχιδονικού οξέως, συστατικών απαραίτητων για την σωστή λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό η συμπληρωματική χορήγηση των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων στις φόρμουλες των βρεφών έχει αποδειχτεί ευεργετική για τη νοητική τους εξέλιξη.

Ιώδιο:

Η πρόσληψη ιωδίου στην διατροφή των παιδιών σχετίζεται με την σκελετική και νευρολογική ανάπτυξη τους, μέσω δύο ορμονών του θυρεοειδούς με τις οποίες συνδέεται. Εάν το ιώδιο είναι ανεπαρκές τότε μπορεί να εμφανιστεί υποθυρεοειδισμός, νοητική καθυστέρηση ή χαμηλός δείκτης νοημοσύνης. Πηγή ιωδίου στη διατροφή είναι το αλάτι, ψάρια και τα θαλασσινά.

Σίδηρος:

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά για την καλή λειτουργία του παιδικού αλλά και ενήλικου οργανισμού. Παρόλα αυτά έχει αποδειχτεί πως αρκετά παιδιά δεν είχαν την απαραίτητη πρόσληψη σιδήρου, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν αναιμία αλλά και χαμηλή επίδοση στα μαθήματα του σχολείου και ιδιαίτερα στα μαθηματικά. Σημαντική ηλικία για την πρόσληψη σιδήρου είναι το διάστημα από 6 έως 24 μήνες ζωής, όπου και είναι περίοδος ταχείας ανάπτυξης και μεγάλων θρεπτικών απαιτήσεων.
Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι τα αυγά, τα όσπρια, το σπανάκι, το κρέας και το συκώτι. Για να έχει, όμως, το μικρό σας την μέγιστη απορροφητικότητα σιδήρου στον οργανισμό του, είναι σημαντικό να συνοδεύετε τα φαγητά που εμπεριέχουν σίδηρο με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ντομάτα, ακτινίδιο), καθώς να αποφεύγετε να τις συνοδεύετε με μεγάλες ποσότητες ασβεστίου (γαλακτοκομικά προϊόντα) ή φυτικών ινών.

Βιταμίνες B:

Η παρουσία των βιταμινών B (Β1, Β2, Β3, Β5,Β6, Β12) είναι απαραίτητη για τη διατροφή των παιδιών καθώς η έλλειψή της δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα συγκέντρωσης αλλά και χαμηλή ικανότητα εκμάθησης. Αντιθέτως, η επαρκής πρόσληψη των βιταμινών B είναι μια βοηθά τα παιδιά στο να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα στο να έχουν καλή μνήμη αλλά και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Λοιπά συστατικά:

Η κατανάλωση ψευδάργυρου (οστρακοειδή ψάρια, άπαχο κρέας, σπόροι κολοκύθας), ιχθυελαίων (EPA, DHA) (σκουμπρί, τόνος, σολομός, αντσούγιες, ρέγκα, πέστροφα, σαρδέλες (ή μπορούν να παραχθούν από το λινολεϊκό οξύ) ασβεστίου (γιαούρτι, τυρί, γάλα, tofu, αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδες λαχανικά, σαρδέλες), Boron (φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια) αλλά και Β-καροτίνης (καρότο, πατάτα, πορτοκάλι, ντομάτα, πορτοκάλια, κίτρινα φρούτα, λαχανικά και πράσινα φυλλώδες λαχανικά) είναι συνδεδεμένη με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και συγκεκριμένα με τις ικανότητες της συγκέντρωσης και της μνήμης.

«Μαγειρέψτε» θετική ενέργεια

Η διατροφή δεν επηρεάζει μονάχα την σωματική, την πνευματική και τη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών αλλά επηρεάζει την διάθεση και τα συναισθήματά τους. Δώστε, λοιπόν, στο μικρό σας:

Ζυμαρικά, για να φτιάξει η διάθεσή του. Τα ζυμαρικά εμπεριέχουν την ουσία σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση. Ακόμα, λίγη μαύρη σοκολάτα η οποία μεταβολίζεται σε σεροτονίνη, κακό δεν κάνει… Από την άλλη οι ποσότητες σεληνίου αλλά και μαγνησίου που περιέχει είναι καλοί σύμβουλοι των παιδιών για την καλή τους ψυχολογία…

Ξηρούς καρπούς, για να χαλαρώσει. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μπλοκάροντας έτσι την «είσοδο» διαφόρων διεγερτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό και εφόσον το μικρό σας δεν έχει κάποια αλλεργία μπορείτε να του δώσετε. Μια καλή ιδέα είναι να τρίψετε καρύδι στο γιαούρτι του παιδιού σας και να το φάει με ευκολία.

Κοτόπουλο για… ηρεμία! Τα πουλερικά και ιδιαίτερα η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης ανεβάζοντας τη διάθεση αλλά και την ηρεμία στα… ύψη!

Μπανάνα για ευεξία. Η μπανάνα είναι εμπεριέχει κάλιο και μαγνήσιο, ουσίες οι οποίες χαλαρώνουν τις συσπάσεις των μυών, με αποτέλεσμα να ηρεμεί το μικρό σας!

Δίκαιη κατανομή γευμάτων!

Η μνήμη, η συγκέντρωση και οι καλές διανοητικές επιδόσεις δεν σχετίζονται μονάχα με το τι τρώει ένα παιδί αλλά και με την ισορροπημένη κατανομή των γευμάτων μέσα στη μέρα. Γι’ αυτό, λοιπόν, δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες αφορούν το καθημερινό διατροφικό του πρόγραμμα:

Η αξία του πρωινού είναι μεγάλη αλλά και αδιαμφισβήτητη. Ένα καλό πρωινό παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να ξεκινάει κάθε μέρα με γερές βάσεις! Ακόμα, σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν γίνει κατά διαστήματα, έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Ιδανικές τροφές τις οποίες τα μικρά σας μπορούν να καταναλώσουν και να γεμίσουν ενέργεια είναι οι εξής: το γάλα ή το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, οι φρυγανιές ολικής αλέσεως με μέλι ή μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού, το τοστ, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι ή ανάμικτος χυμός φρούτων εποχής κ.λπ.

Εάν το παιδί σας πηγαίνει στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, ένα κολατσιό είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήσει το μικρό σας σε μία ισορροπία. Γι αυτό μπορείτε να του δίνετε μαζί τοστ, φρούτα ή ένα κομμάτι πίτα, φτιαγμένη πάντα από τα χεράκια σας!

Το μεσημεριανό, όπως και το βραδινό φαγητό του παιδιού σας θα είναι το φαγητό που έχει το σπιτικό σας μενού κάθε ημέρα, αρκεί να φροντίζετε να καλύπτει εβδομαδιαίως όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την πνευματική, νοητική αλλά και σωματική του ανάπτυξη.

Read More

And More