Πίσω στην κορυφή της σελίδας
03.11.2012 | 12:42
Αθανάσιος Σκούρας

Πώς διορθώνονται τα πεταχτά αυτιά;

Πώς διορθώνονται τα πεταχτά αυτιά;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Γίνονται άμεσα αντιληπτά και δυστυχώς δεν κρύβονται πάντα εύκολα πίσω από τα μακριά μαλλιά. Ο λόγος για τα «πεταχτά αυτιά», που μπορεί να αποτελούν μια δυσμορφία που δεν επηρεάζει την ακοή του ατόμου, όμως επιδρά σημαντικά στην ψυχική του υγεία, ιδίως όταν πρόκειται για μικρό παιδί.

Χαρακτηρισμοί όπως «Ντάμπο το ελεφαντάκι» κ.α. από άλλα παιδάκια πάνω στο παιχνίδι και στα πλαίσια της ειλικρίνειας, της αφέλειας και της αθωότητας της παιδικής ηλικίας, δημιουργούν ψυχική επιβάρυνση στο παιδί που έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την επιθετική ή αντικοινωνική συμπεριφορά και την αδυναμία προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον.

Τα αφεστώτα ώτα, όπως αποκαλούνται, εμφανίζονται μόνο σε ένα ποσοστό 5% του πληθυσμού και οφείλονται κυρίως σε κληρονομικό παράγοντα, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι στο 60% των ασθενών υπάρχει κληρονομικό ιστορικό.

Στις συνήθεις των περιπτώσεων και τα δυο αυτιά αποκλίνουν‐ προεξέχουν από το κεφάλι , υπάρχει όμως και η περίπτωση να αποκλίνει μόνο το ένα και να δημιουργεί ακόμη χειρότερη εικόνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα «πεταχτά αυτιά» διακρίνονται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και με τη πάροδο του χρόνου το σχήμα και η θέση των πτερυγίων δεν αλλάζουν. Αυξάνεται μόνο το μέγεθος των πτερυγίων που οριστικοποιείται στην ηλικία των 5‐6 ετών.

Κι όμως το πρόβλημα διορθώνεται!

Το πρόβλημα δεν λύνεται με την τοποθέτηση λευκοπλαστ ή επιδέσμων στα αυτιά, ούτε με την παρακίνηση του παιδιού να κοιμάται πότε πάνω στο ένα αυτί και πότε στο άλλο. Η άμεση αντιμετώπιση του έχει ένα όνομα: ωτοπλαστική και πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία στους ενήλικες και με ολική νάρκωση στα ανήλικα άτομα χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο ούτε
για μια μέρα.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Αθανάσιος Σκούρας, Χειρουργός ΩΡΛ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής, εξειδικευμένος στην Πλαστική Χειρουργική του Προσώπου , η τομή είναι ανώδυνη και γίνεται στο πίσω μέρος του αυτιού σε μη ορατό σημείο χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος. Ο γιατρός αφαιρεί ένα τμήμα δέρματος που περισσεύει και αφού τοποθετήσει το αυτί στη σωστή θέση, σταθεροποιεί το πτερύγιο με ράμματα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μιάμιση ώρα περίπου και το ποσοστό αποτυχίας είναι ελάχιστο όταν πραγματοποιείται από ωτορινολαρυγγολόγο εξειδικευμένο στην πλαστική χειρουργική του προσώπου. Μετά την επέμβαση τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος που καλύπτει και τα δυο αυτιά, ο οποίος αφαιρείται μετά από πέντε ημέρες και τοποθετείται μόνο στον ύπνο για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Ο ασθενής σε αυτή τη φάση μπορεί να επιστρέψει φυσιολογικά στις δραστηριότητές του. Πόνος ή οιδήματα είναι σπάνια, εκτός αν ο ασθενής δεν προσέχει, ασκεί πίεση στα χειρουργημένα αυτιά κατά τον ύπνο, μιλά πολλή ώρα στο τηλέφωνο ή προκαλεί τραυματισμό. Τα ράμματα αφαιρούνται στην έβδομη ημέρα μετά την επέμβαση στους ενήλικους που χειρουργούνται, ενώ στα παιδιά τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα ώστε να αποφεύγεται η αφαίρεσή τους.

Το κόστος της επέμβασης ανέρχεται περίπου στα 1.800‐2.500 ευρώ. Περιορισμός στην ηλικία για ωτοπλαστική δεν υπάρχει, αν και ως καταλληλότερη κρίνεται αυτή των 5 ή 6 ετών όταν το πτερύγιο έχει ήδη διαμορφωθεί στο τελικό του μέγεθος. Σίγουρα η καλύτερη περίοδος είναι πριν την έναρξη της σχολικής ζωής ώστε να αποφευχθούν τα σχόλια που θα μπορούσαν να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα το ψυχισμό ενός παιδιού και να εμποδίσουν τη σχολική του προσαρμογή κι εξέλιξη.

Οι ενήλικες μπορούν να χειρουργηθούν όποτε οι ίδιοι αποφασίσουν να απαλλαγούν οριστικά από την εικόνα που βλέπουν στον καθρέφτη, η οποία τους «ρίχνει» ψυχολογικά. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ωτοπλαστική είναι υπόθεση ρουτίνας στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού που αλλάζει σημαντικά τόσο την εμφάνιση, όσο και τη ψυχολογία του ασθενούς.


Αθανάσιος Σκούρας
Χειρουργός ΩΡΛ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής Εξειδικευμένος στην Πλαστική Χειρουργική του Προσώπου

SkourasMed
Τσακάλωφ 8, Κολωνάκι
Κηφισίας 32, Μαρούσι
Τηλ.: 6936518374, 210 6845036

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 17:40

Check this
Me, Myshelf and I με την Κορίνα Βρούσια! Τι καλλυντικά θα βρεις στο σπίτι μιας beauty addict που αγαπά τα ταξίδια;
THIS WEEK! Τι φόρεσαν οι επώνυμες; Ψήφισε την πιο καλοντυμένη!
ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ. Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!
Χριστούγεννα ήρθαν πάλι: Κάνε ένα “δώρο” στο σπίτι σου με αυτά τα εκπληκτικά γιορτινά trends!
Top 10