Για να μάθει ιστορία το μικρό σου… με ευχάριστο τρόπο!

Ο Πέτρος και η επανάσταση του 1821! Ένα βιβλίο που μιλάει για την Ελληνική Επανάσταση και μαθαίνει ευχάριστα στα παιδιά την ιστορία καθώς μιλάει για όλα: για τους Έλληνες και τους Τούρκους, για τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τον Μπότσαρη, τον Ιμπραήμ και τον Δράμαλη, για την Τριπολιτσά και για το Σούλι, για το Μεσολόγγι και την ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο μικρός Πέτρος που έχει απορίες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο παππούς του διηγείται όλες τις ιστορίες. Όσο τυχερός είναι ο Πέτρος που έχει ένα σοφό παππού, έτσι και το μικρό σου έχει εσένα για να του διηγηθείς το βιβλίο και να τα μάθει όλα!
Εμείς μιλήσαμε με την συγγραφέα του βιβλίου, την Κατερίνα Σέρβη, για να μας ταξιδέψει στον κόσμο της συγγραφής.

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με συγγραφή βιβλίων;
Λατρεύω κυριολεκτικά τα βιβλία και διαβάζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, παρόλα αυτά δεν είχα ποτέ σκεφτεί να γράψω. Η επαγγελματική μου ενασχόληση με τα βιβλία προέκυψε τυχαία, όταν εργάστηκα ως αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Δημοσιευμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στην επιμέλεια των κειμένων. Στη συνέχεια είχα μια πρόταση από μεγάλο Εκδοτικό Οίκο για τη συγγραφή ενός αρχαιολογικού οδηγού. Από εκεί και πέρα… ερωτεύτηκα το γράψιμο!

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά;
Τα παιδικά βιβλία με ενδιέφεραν πάντα. Είναι ένας κόσμος απίστευτα γοητευτικός, με ρόλο εξαιρετικά σημαντικό για τη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών.
Η πρώτη μου σχετική δουλειά είναι μια σειρά αρχαιολογικών οδηγών για παιδιά, στην οποία συνδύασα τη γνώση με τη μυθοπλασία, με σκοπό να παρουσιάσω τέσσερις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (Ακρόπολη, Ολυμπία, Επίδαυρο, Δελφούς) με τρόπο όσο το δυνατόν πιο γοητευτικό.
Σήμερα γράφω και βιβλία καθαρά μυθοπλασίας, εξακολουθώ ωστόσο να έχω αδυναμία στα δημιουργικά βιβλία γνώσεων. Πιστεύω ότι κατά κανόνα τα παιδιά δεν αγαπούν ιδιαίτερα την ιστορία και την αρχαιολογία κι αυτό είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για θέματα εξαιρετικά συναρπαστικά.
Ποιος είναι ο στόχος του βιβλίου 1821; Μίλησέ μας λίγο για αυτό…
Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821 περιγράφει απλά και συνοπτικά ολόκληρη την ιστορία της ελληνικής επανάστασης. Στόχος ήταν να καταλάβουν τα παιδιά τι ακριβώς συνέβη τότε, πώς ξεκίνησε ο αγώνας, ποιοι πρωταγωνίστησαν, ποιες ήταν οι βασικές κρίσιμες καμπές του, γιατί κινδύνευσε, να εντυπωθεί δηλαδή στο μυαλό τους το βασικότερο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας όχι ως στείρα γνώση αλλά ως ένα ενδιαφέρον και αξιομνημόνευτο παραμύθι.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Το βιβλίο απευθύνεται σε μια αρκετά ευρεία γκάμα ηλικιών, από 5 μέχρι 12 χρονών, και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα η εικονογράφηση σε μορφή κόμικ. Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί σε διαφορετικά επίπεδα. Τα πιο μικρά παιδιά θα δουν τις εικόνες και οι γονείς τους θα τους εξηγήσουν κάποια βασικά σημεία, τα μεγαλύτερα θα διαβάσουν μόνα τους τα κείμενα ενώ για τα ακόμα πιο μεγάλα παιδιά υπάρχει επιπλέον στο πίσω μέρος ένα ευρετήριο ονομάτων, που παρουσιάζει αναλυτικά τους κύριους πρωταγωνιστές της επανάστασης.
Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις στα μικρά παιδάκια; Τι θα ήθελες να “καταφέρει” το “1821”;
Τελευταία έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για την Επανάσταση του 1821, τα παιδιά όμως δεν τα ενδιαφέρουν ούτε οι χρονολογίες ούτε οι λεπτομέρειες της ιστορίας ούτε τα ακαδημαϊκά ερωτήματα. Η Επανάσταση του 1821 είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παρελθόντος μας και τα παιδιά πρέπει να την γνωρίζουν, απλά και ξεκάθαρα, και να εμπνέονται από τις καλές πτυχές της: από το πάθος για ελευθερία, την αγνή αγάπη για την πατρίδα, την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό που έδειξαν χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι άντρες και γυναίκες, τη δύναμη της συλλογικής δράσης.
Πως καταφέρνεις να κερδίσεις το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών για ένα ιστορικό θέμα;
Μετά από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία δούλεψα για πολλά χρόνια στη διαφήμιση και έμαθα πολλά για την επικοινωνία και τη δημιουργική γραφή. Μέσα από την εμπειρία μου αυτή βρίσκω τρόπους, ιδέες αλλά και κειμενικό ύφος, που με βοηθούν να «ντύνω» με γοητευτικό «περιτύλιγμα» θέματα που μοιάζουν ίσως βαρετά. Επιπλέον, αγαπώ βαθιά την ιστορία και την αρχαιολογία και μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι την αγάπη μου και τις γνώσεις που αποκτώ μέσα από το διάβασμα με παιδιά αλλά και με μεγάλους. Πιστεύω ότι όταν κάνεις κάτι με πάθος και προσήλωση το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ελκυστικό.
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει επηρεάσει αρνητικά και το χώρο των βιβλίων. Προσωπικά όμως εξακολουθώ να γράφω, έστω και αν οι ρυθμοί των εκδόσεων έχουν επιβραδυνθεί. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η συγγραφή μιας ακόμα σειράς παιδικών βιβλίων γνώσεων και αρκετών παραμυθιών, προσανατολίζομαι ωστόσο και σε νέους χώρους όπως είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το παιδικό θέατρο.
Πόσο δύσκολο είναι να γράφεις για παιδιά, να μιλάς σε απλή γλώσσα;
Δεν το βρίσκω ιδιαίτερα δύσκολο και βέβαια πρέπει να ξεχωρίσουμε το απλά από το απλοϊκά. Τα παιδιά σήμερα είναι πανέξυπνα, είναι εύκολο να τα προσεγγίσεις και νοητικά και γλωσσικά. Στα βιβλία μου μιλάω πάντα μέσα από την καρδιά μου, για θέματα που με ενδιαφέρουν και με ενθουσιάζουν, με μια γλώσσα πλούσια σε λέξεις και έννοιες. Δεν προσπαθώ να απογυμνώνω και να απλοποιώ τα κείμενά μου για να είναι «παιδικά». Γράφω έτσι όπως αισθάνομαι και τα παιδιά καταλαβαίνουν…
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και το shop.skai.gr
Τιμή: 15,90€

Read More

And More