Check up πριν το σχολείο!

Η επιστροφή στο σχολείο συνοδεύεται και με επιστροφή στον παιδίατρο. Ένα πρώτο φθινοπωρινό τσεκ απ είναι απαραίτητο και πιθανόν να συμπληρωθεί και το ατομικό δελτίο υγείας για το σχολείο. Ο παιδίατρος Δρ Σπύρος Μαζάνης σου αναλύει τι θα ελέγξει ο γιατρός σου:

1. Βάρος και ύψος του παιδιού: Στις διακοπές συνήθως το παιδί παίρνει κάποια κιλά παραπάνω. Θα δοθεί πρόγραμμα διατροφής.
2. Δέρμα: Θα ελεγχθεί για πιθανά σημάδια από τσιμπήματα, χτυπήματα, αλλεργίες ή και μυκητιάσεις
3. Σκελετός: Έλεγχος για σκολίωση και για τον τρόπο που βαδίζει και στέκεται. Θα δοθούν οδηγίες για την ποιότητα και το βάρος της σχολικής τσάντας, για να προληφθούν ορθοπαιδικά προβλήματα, ειδικότερα της σπονδυλικής στήλης.
4. Καρδιά: Ακρόαση για πιθανή εμφάνιση φυσήματος ή αρρυθμιών. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης διότι και τα παιδιά μπορεί να έχουν υπέρταση.
5. Μάτια και αφτιά: Έλεγχος στο ιατρείο για οπτική οξύτητα και των δύο ματιών αλλά και αν αναγνωρίζει τα χρώματα. Πολλά παιδιά έχουν αχρωματοψία. Έλεγχος των ακουστικών πόρων για πιθανά βύσματα ή ξένα σώματα.
6. Στόμα: Έλεγχος των δοντιών για πιθανή τερηδόνα ή ορθοδοντικά προβλήματα
7. Γενικά νοσήματα: Καταγραφή των προβλημάτων στο ιστορικό του παιδιού γι’ αυτά που πιθανόν πέρασε μέσα στις διακοπές.
8. Συμπεριφορά: Συζήτηση για πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς όπως διαταραχές του ύπνου, έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης, πιθανά τικ κ.λπ.
9. Εμβολιασμοί: Συνήθως το Σεπτέμβρη κάνουμε το τεστ Μαντού (φυματιοαντίδραση) και προγραμματίζουμε τα εμβόλια του χειμώνα.
10. Μικροβιολογικές εξετάσεις: Εξέταση αίματος ή ούρων, αν κριθεί απαραίτητο, για έλεγχο αναιμίας κ.λπ.

Read More

And More