Ποιες τροφές θα κάνουν το παιδί να πετύχει στις εξετάσεις;

Υπάρχουν μερικές τροφές που θα βοηθήσουν το παιδί να αποθηκεύσει ασβέστιο, που θα δυναμώσουν την εγκεφαλική του ευρωστία αλλά και θα τονώσουν την λειτουργία της μνήμης του οργανισμού ώστε να πετύχει στις εξετάσεις.
Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας ενημερώνει ποια τρόφιμα θα πρέπει να περιοριστούν ως προς την κατανάλωση αλλά και ποιες σημαντικές τροφές πρέπει να προστεθούν στο διατροφολόγιό του. Επίσης μην ξεχνάς ότι τα “γιατροσόφια” είναι ένας μύθος!
Η περίοδος των εξετάσεων, διακρίνεται από ένα έντονο συναίσθημα άγχους και νευρικότητας.
Κατά την συγκεκριμένη περίοδο, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ευρωστία του οργανισμού αλλά και η τόνωση τόσο του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Προσοχή! Τα “γιατροσόφια” δεν ισχύουν…
Πριν αναφερθώ σε ορισμένες ευεργετικές τροφές και σε συνδυασμούς τροφίμων, θα πρέπει να επισημάνω, ότι διάφορα “γιατροσόφια” δεν ισχύουν. Φωτεινό παράδειγμα, η σύσταση της κατανάλωσης βασιλικού πολτού, ώστε να διεγερθεί θετικώς το νευρικό σύστημα και η ευεξία, πράγμα το οποίο δεν ισχύει, διότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες με επίκεντρο τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά μέσω της εξαγωγής συμπερασμάτων από την μελέτη των μελισσών.
Πιο συγκεκριμένα, μία πλήρης ισορροπημένη διατροφή και φυσικά εξατομικευμένη στις ανάγκες, στο ωράριο και στα θέλω του κάθε διαιτωμένου, θα διαφυλάξει τους ανωτέρω στόχους. Εάν, η διατροφή, δεν έχει συσταθεί από τις ανάγκες του εκάστοτε διαιτωμένου, τότε ενδεχομένως θα προκαλέσει έντονη νευρικότητα και κατ’ επέκταση υπερφαγικά επεισόδια.
Πρωτίστως, θα πρέπει να σημειωθεί ποια τρόφιμα να περιορίσουμε αρκετά ως προς την κατανάλωση:
– Αποφύγετε τα καπνιστά και ιδιαιτέρως αλμυρά τρόφιμα.
– Αποφύγετε την κατανάλωση αλατισμένων ξηρών καρπών.
– Μειώστε κατά 75% της αρχικής κατανάλωσης των τροφίμων όπως πάστα, καραμέλες και ζελατίνια.
Σημαντικές τροφές που θα πρέπει να έχει στο διατροφολόγιο:
1. Μικρά ψάρια με το κόκκαλο, για αυξημένου βαθμού αποθήκευσης ασβεστίου.
2. Ημίπαχα γαλακτοκομικά, για στήριξη της μυικής και οστικής μάζας αλλά και προστασία του νευρικού και γαστρεντερικού συστήματος.
3. Φρούτα, όπως μπανάνα ή φράουλες, για τόνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού.
4. Αυγό βραστό, για την υγεία του οργανισμού τόσο με επίκεντρο την εγκεφαλική ευρωστία όσο και για την μυική.
5. Επιλέξτε λιπαρούχα ψάρια, όπως σολομό ή τόνο και καταναλώστε δίχως δισταγμό το σκούρο εσωτερικό μέρος τους, διότι θα τονώσετε την λειτουργία της μνήμης του οργανισμού και τον ορθό ρυθμό μεταβολισμού των λιπών, τα οποία σε μέγιστο βαθμό συσσώρευσης προκαλούν ιδιαίτερα νεύρα, πράγμα το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε.
6. Συνδυάστε τα όσπρια με αμυλώδη προϊόντα, φωτεινό παράδειγμα φακές με ρύζι. Θα αποδοθούν μέγιστα οφέλη στήριξης της ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος όσο και την προάσπιση του μυικού συστήματος.

Read More

And More