Παιδικό… fitness: γιατί η άσκηση είναι απαραίτητη για τα παιδιά;

Άσκηση για ένα παιδί σημαίνει παιχνίδι και να είναι φυσικά ενεργό. Τα παιδιά συνήθως γυμνάζονται παίζοντας στη γειτονιά, στο πάρκο, στο σχολείο ενώ τα μικρότερα μέσα στο σπίτι και φυσικά στις διακοπές οπότε κολυμπούν, τρέχουν, παίζουν ποδόσφαιρο κ.ά. Σύμφωνα με την έγκυρη και έγκριτη Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ένα νήπιο πρέπει να παίζει για 1,5 ώρα, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας για 2 ώρες ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά για 1 ώρα τουλάχιστον σε ημερήσια βάση. Επιπλέον, συνιστά να μην αφήνουμε τα παιδιά ανενεργά περισσότερο από μια ώρα εκτός εάν κοιμούνται. Και φυσικά όλα αυτά σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και με μείωση του χρόνου που κάθονται μπροστά στην τηλεόραση.

Τα τρία στοιχεία του παιδικού fitness
Αν παρατηρήσετε τα παιδιά που παίζουν στο πάρκο θα διαπιστώσετε ότι το παιχνίδι τους περιλαμβάνει τα 3 στοιχεία του fitness την αντοχή (τρέχουν), τη δύναμη (κάνοντας μονόζυγο) και την ευελιξία (δένουν τα κορδόνια τους). Οι γονείς, λοιπόν, οφείλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με μια ποικιλία δραστηριοτήτων που να περιλαμβάνει ώστε να δουλεύουν και τα τρία στοιχεία.

Έτσι, για την αντοχή τους ιδανικά είναι το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το κολύμπι, το τένις κ.ο.κ. Τα παιδιά ασκούν τη δύναμή τους όταν σκαρφαλώνουν, παλεύουν ή κουβαλούν τα κουβαδάκια τους γεμάτα άμμο στην παραλία ενώ βελτιώνουν την ευελιξία τους όταν προσπαθούν να τεντωθούν για να πιάσουν ένα παιχνίδι ή όταν προσπαθούν να φτιάξουν πύργους στην άμμο.

Tips για άσκηση

Η βασική αρχή που πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας είναι ότι η άσκηση πρέπει να είναι παιχνίδι και όχι καταναγκασμός για τα παιδιά. Μόνο έτσι θα τα πείσετε να κινούνται περισσότερο. Επιπλέον ο περιορισμός του χρόνου που περνούν μπροστά στην τηλεόραση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να τα παρακινήσετε να αγαπήσουν τη φυσική δραστηριότητα. Να μερικοί τρόποι για αυξήσετε την άσκησή του σύμφωνα και με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας:

-Βοηθήστε το παιδί να συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες ανάλογες και κατάλληλες για την ηλικία του.

-Καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα με φυσικές δραστηριότητες που πρέπει να τηρείται σε καθημερινή βάση.

-Ενσωματώστε την άσκηση σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνετε από τη σκάλα αντί με το ασανσέρ.

-Δώστε του το καλό παράδειγμα, υιοθετώντας καλές συνήθειες που θα αντιγράψει.

-Κάντε την άσκηση παιχνίδι ώστε να την επιζητά μόνο του.

Τα οφέλη της άσκησης
-Ενδυναμώνει μύες και οστά
-Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και εμφάνισης διαβήτη
-Βελτιώνει τη διάθεση του παιδιού
-Το βοηθά στο να εκτονώνεται
-Το βοηθά στο να κοιμάται καλύτερα

Read More

And More