Μαμά… πως έρχονται τα μωρά;

Όταν έρθει η μέρα που το παιδί σου κάνει αυτήν τη δύσκολη ερώτηση τι πρέπει να του πεις; Πως πρέπει να αντιδράσεις; Προσοχή!
Κάθεσαι με το παιδί σου μπροστά στην τηλεόραση και βλέπετε τον Μπομπ Σφουγγαράκη. Ξαφνικά εκεί που πάει να σε πάρει ο ύπνος γυρίζει και σε ρωτάει: Μαμά… πως έρχονται τα μωρά; Σε βρίσκει απροετοίμαστη! Παγώνεις, χάνεις τα λόγια σου και δεν ξέρεις τι να του πεις. Ποια είναι η σωστή απάντηση;
“Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ανάλογη με την ηλικία του παιδιού και την αντιληπτική του ικανότητα” σύμφωνα με την ψυχολόγο Χρυσούλα Μαυράκη.
“Αλλιώς απαντάμε σε ένα τρίχρονο αλλιώς σε ένα οχτάχρονο. Οπωσδήποτε, πάντως, η απάντηση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και ειλικρινής”.
Μην σε πιάνει πανικός
Το σεξ είναι ένα θέμα ταμπού. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται να μιλήσεις για αυτό στο παιδί σου. Η ψυχραιμία πάντως είναι ο καλύτερος σύμβουλος…
“Αν η ερώτηση γίνει σε στιγμή δικής μας αδυναμίας να απαντήσουμε, δεν είναι ντροπή να πούμε ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο κι ένα κατάλληλο βιβλίο για να δώσουμε μία σωστή και πληρέστερη απάντηση.”
“Υπάρχουν πολλά και κατάλληλα βιβλία για κάθε ηλικία και κάποιο από αυτά θα είναι πιο κοντά στις αντιλήψεις και την ιδιοσυγκρασία μας. Αποκλείονται, βεβαίως, απαντήσεις όπως “τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός” ή “τα στέλνει ο θεούλης” διευκρινίζει η ψυχολόγος.
Ποια θα ήταν μια καλή απάντηση που θα μπορούσες να του δώσεις;
Η ειλικρίνεια είναι η σωστότερη επιλογή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις τις σωστές λέξεις και φράσεις που αρμόζουν στην παιδική ηλικία….
“Μια καλή απάντηση ή βάση απάντησης είναι πως τα μωρά γίνονται από το αυγουλάκι της μαμάς και το σποράκι του μπαμπά κι έρχονται επειδή ένα ζευγάρι αγαπιέται και θέλει αληθινά να φέρει ένα μωρό στον κόσμο και να του δώσει αγάπη και στοργή” προτείνει η Χρυσούλα Μαυράκη.
Συνεπώς, το να πεις ψέματα στο παιδί σου δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι, ούτε να έρχεσαι σε δύσκολη θέση. Μίλησε απλά, κατανοητά και γλυκά και απόφυγε τους “πελαργούς” και τα “λάχανα”.
Το σεξ δεν είναι “πονηρά” χαρακτηρισμένο στο μυαλό κανενός παιδιού. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι και τα μισόλογα είναι που κινούν τις “υποψίες” των παιδιών και χρωματίζουν μια κατάσταση…

Read More

And More