10 νέα δεδομένα για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος

Νέα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της ανάγκης να θηλάζουν οι μητέρες. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μας τα παρουσιάζει!
Όπως όλοι γνωρίζουμε το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο διότι κανένα εργαστήριο όσο τέλειο κι αν είναι δεν μπορεί να το αναπαράγει.
Η κάθε μητέρα δημιουργεί διαφορετική σύνθεση στο γάλα της ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού της. Έτσι, κάθε τόσο, νέα δεδομένα παρουσιάζονται για τα oφέλη του μητρικού γάλακτος, ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούργιες ιδιότητες και επιβεβαιώνοντας ότι τα oφέλη που αποκτά ένα παιδί που θηλάζει το συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή. Οι μελέτες επεκτείνονται όχι μόνο στην αξία του μητρικού γάλακτος αλλά και στο πόσο επηρεάζει την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού σε όλες τις φάσεις της ηλικίας του όπως:
1. Μείωση της κακοποίησης των παιδιών από τη μητέρα τους: Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για το παιδί τους τα κακοποιούν λιγότερο δεδομένου ότι αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο βαθμό το μητρικό φίλτρο.
2. Φυσική ανακούφιση από τον πόνο: Το παιδί την ώρα πουο θηλάζει καθώς εκκρίνονται κάποιες συγκεκριμένες ουσίες μέσα στον οργανισμό του, τού μειώνουν τον βαθμό του πόνου. Έτσι μπορεί να αισθάνεται λιγότερο πόνο και κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας και όταν είναι άρρωστο αλλά επίσης εάν κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού βάζουμε το παιδί στο στήθος να θηλάσει.
3. Αυξημένη ψυχοκινητική ανάπτυξη: Έχει παρατηρηθεί σε εφήβους 14-16 χρονών ότι η ψυχοκινητική τους εξέλιξη είναι πολύ καλύτερη απο ό,τι σε παιδιά που δεν θήλαζαν.
4. Μείωση της παραβατικότητας στους εφήβους: Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας τα παιδιά που έχουν θηλάσει και όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα του θηλασμού τόσο μικρότερες παραβατικές πράξεις κάνουν.
5. Αυξημένη μυική δύναμη στα πόδια στους εφήβους: Οι έφηβοι που έχουν θηλάσει έχουν καλύτερα αναπτυγμένο μυικό σύστημα στα πόδια τους και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα αθλήματα εκείνα όπου χρειάζεται δύναμη των ποδιών.
6. Αυξημένος δείκτης ευφυίας (IQ):Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει σε τεστ που έχουν γίνει στην εφηβεία τους δείχνουν ότι έχουν σχεδόν και 70% υψηλότερο ποσοστό νοηματικού δείκτη.
7. Μείωση του Συνδρόμου του Αιφνιδίου Θανάτου: Όλες οι τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που πεθαίνουν από το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου, σχεδόν στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από μητέρες που δεν θήλασαν. Όπως φαίνεται στο μητρικό γάλα υπάρχει κάποια ουσία που ωριμάζει το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και τα προστατεύει τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
8. Μείωση αρτηριακής υπέρτασης: Είναι γνωστό ότι ακόμα και τα παιδιά έχουν πίεση, δηλαδή αρτηριακή υπέρταση. Έχει παρατηρηθεί ότι στα παιδιά που θήλασαν το ποσοστό μειώνεται εξαιρετικά.
9. Μείωση της κρυψορχίας και της βουβωνοκήλης: Έστω κι αν φαίνεται παράξενο, δεδομένου ότι οι δυο αυτές παθήσεις είναι χειρουργικές, φαίνεται ότι το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες που βοηθούν στην κάθοδο των όρχεων μέσα στο όσχεο και στην αποφυγή της βουβωνοκήλης.
10. Αυξημένη όραση στα πρόωρα: Είναι βεβαιωμένο ότι τα πρόωρα που θηλάζουν αναπτύσσουν πολύ πιο γρήγορα την απαιτούμενη όραση.

Read More

And More