Πίσω στην κορυφή της σελίδας
19.06.2010 | 16:37
Νίκη Ζαρκάδα

Παιδικοί έρωτες

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Το μικρό σου είναι ερωτευμένο! Και μάλιστα πολύ. Πότε εμφανίζονται τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πως πρέπει να αντιδράσει ο αμήχανος γονιός;

 
Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα απαντά:

Τι είναι ο παιδικός έρωτας;
 
-Πρόκειται για μια φυσιολογική εξελικτική διαδικασία που δεν θα πρέπει να θορυβήσει τους γονείς. Το παιδί που βιώνει τον πρώτο του παιδικό έρωτα, έρχεται αντιμέτωπο με πολύ έντονα συναισθήματα. Για παράδειγμα συχνά ακούμε τα κοριτσάκια να λένε: “αγαπώ τον Γιώργο και όταν μεγαλώσω θα τον παντρευτώ”.

 
-Στην παιδική αγάπη δεν υπάρχουν σκοπιμότητες. Είναι μια σχέση που χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρον, αγάπη, τρυφερότητα, αφοσίωση και αγνότητα. Και ενώ τα συναισθήματα του παιδιού είναι έντονα ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν το στοιχείο της σεξουαλικοποιήσης της σχέσης, κάτι που συμβαίνει στα χρόνια της εφηβείας και κατά την ενήλικη περίοδο.

-Η αναζήτηση της ταυτότητας του φύλου, η αναγνώριση των διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα, το ερωτικό ενδιαφέρον είναι σημαντικά αναπτυξιακά στάδια.

 
Πότε να περιμένεις το πρώτο... κρούσμα;

Ο παιδικός έρωτας συνήθως ταυτίζεται ηλικιακά με την είσοδο του παιδιού στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό σχολείο. Το παιδί σταδιακά αποκτά τη δική του αυτονομία, αφού περνά πολλές ώρες μακριά από τους γονείς και αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται. Ο δικός του μικρόκοσμος πλέον έχει να κάνει με τους φίλους του, με τους οποίους νιώθει την ανάγκη να ταυτιστεί, ώστε να “ανήκει” στην ομάδα.

 
Συνήθεις αντιδράσεις

“Όταν το παιδί αποκαλύπτει στο γονιό του ότι αγαπάει ένα άλλο παιδάκι από το σχολείο συχνά οι γονείς έρχονται σε αμηχανία, μη γνωρίζοντας πως πρέπει να αντιδράσουν. Άλλες φορές αντιδρούν με ειρωνεία και περιπαικτική διάθεση, ενώ δεν είναι σπάνιο ακόμα και να υποτιμήσουν τα συναισθήματα του παιδιού τους”, λέει η κυρία Ζαρκάδα.

 
Ποια είναι όμως η σωστή αντιμετώπιση;

Είναι σημαντικό οι γονείς να μην υποτιμούν και να μην κοροϊδεύουν το παιδί για τα αισθήματα του. Ο παιδικός έρωτας μπορεί να είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να ξεκινήσει η σεξουαλική αγωγή του παιδιού. Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν με απλά και κατανοητά λόγια ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο ανάπτυξης του παιδιού τους.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook