H ψυχολόγος λύνει τις απορίες σας!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει με σειρά προτεραιότητας σε όλες τις ανησυχίες σας…
Ερώτηση
Ο γάμος μου περνάει κρίση. Είμαστε 7 χρόνια μαζί και μόλις αποκτήσαμε ένα κοριτσάκι 3 μηνών. Από τότε που μπήκε το παιδί στη ζωή μας και λίγο πριν βέβαια, τσακωνόμαστε συνέχεια είτε για το παιδί είτε για άσχετα ασήμαντα πράγματα. Εγώ είμαι πιεσμένη καθώς δεν ήμουν προετοιμασμένη για την μητρότητα, δεν ήθελα ακόμη παιδί και εκείνος δουλεύει πολλές ώρες. Πολλές φορές σκέφτομαι το παιδί μου και υποφέρω που εισπράττει όλο τον αρνητισμό, όχι πάντα βέβαια. Να δώσω μια ακόμη ευκαιρία ή το διαζύγιο μέχρι και αυτό σκέφτηκα, θα είναι καλύτερα για το παιδί και για όλους μας; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τον πόλεμο ακόμη και αν έχουμε χάσει μία μάχη. Δώστε λοιπόν μια μάχη για να κερδίσετε την σχέση με τον σύντροφό σας και πατέρα του παιδιού σας. Ούτε εύκολο είναι τώρα που είστε γονείς ούτε το καλύτερο ούτε ακόμη και τόσο ανέξοδο και χωρίς θυσίες το να χωρίσετε και να αποκτήσετε δύο σπίτια εφόσον έχετε παιδάκι, σε μια τόσο δύσκολη εποχή.
Ερώτηση
Καταρχάς σας δίνω συγχαρητήρια γιατί μας κάνετε να νιώθουμε καλύτερα κ. Μαυράκη. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Είμαι 30 χρονών και έχω μια σχέση με ένα παιδί 32 χρονών εδώ και 2 χρόνια. Τον τελευταίο καιρό συζητάμε να μείνουμε μαζί και κάποια στιγμή να κάνουμε οικογένεια. Μου είπε κάτι που με έβαλε όμως σε πολλές σκέψεις. Σε μια συζήτησή μας μου είπε πως είναι στεναχωρημένος και ότι έμαθε πως ο πατέρας της κοπέλας που διατηρούσε σχέση 4 χρόνια και έχουν χωρίσει περίπου 5 χρόνια έπαθε ένα εγκεφαλικό και είναι σοβαρά στο νοσοκομείο και σκέφτεται να πάει να τον δει και ότι είναι ανθρώπινο (ναι αλλά μαζί με τον άνθρωπο θα δει και την κόρη του) αφού εκείνος όπως μου είπε δεν έχει τις αισθήσεις του. Περιττό να σας πω πως ποιο πολύ με στεναχώρησε η έντονη επιθυμία να επισκεφθεί τον πατέρα της πρώην του και νομίζω ότι μάλλον εξακολουθεί να έχει συναισθήματα για εκείνη και έτσι είναι μάταιο να συνεχίσω μαζί του. Ευχαριστώ εκ’ των προτέρων. Ειρήνη”
Απάντηση
Νομίζω ότι είσαι υπερβολική. Είναι πράγματι ανθρώπινο να πας να δεις κάποιον ακόμη και αν δεν έχει τις αισθήσεις του γιατί η παρουσία σου είναι μία θετική ενέργεια για να τον βοηθήσει. Το ότι θα δει την πρώην σχέση του, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σε κάνει να φοβάσαι γιατί αν έχει αισθήματα για εκείνη, καλύτερα να ξεκαθαρίσουν τώρα πριν το προχωρήσετε παρά αργότερα που θα είναι όντως αργά. Μην φοβάσαι τα φαντάσματα. Για να είναι αποφασισμένος ο καλός σου να προχωρήσετε σημαίνει ότι σκέφτεται εσένα και όχι την πρώην. Τους ανθρώπους όμως δεν τους κάνουμε delete ακόμη και αν χωρίσουμε.
Ερώτηση
Εγώ είμαι γιαγιά κυρία Χρυσούλα. Δεν τα μεγαλώνω, δουλεύω, άλλα η συμβουλή μου ερμηνεύετε ως υπόδειξη πάντα για την κόρη μου. Έχει τρία παιδιά (επιλογή της) τα φροντίζει όλη μέρα, αλλά δεν φταίνε οι άλλοι. Ζητάει πάντα να την δικαιώνουν. Οι φωνές της όμως δημιουργούν νεύρα και επιθετικότητα στην οικογένεια. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Η κόρη σας θα πρέπει να πάρει βοήθεια γιατί πράγματι το να μεγαλώνεις 3 παιδιά είναι κατόρθωμα στη σημερινή εποχή. Αποφύγετε ακόμη και τις καλοπροαίρετες συμβουλές αφού εκείνη τις παίρνει ως υποδείξεις και πείτε της ότι είστε πάντα πρόθυμη να την βοηθήσετε ή να της πείτε την άποψή σας εφόσον το ζητήσει. Χωρίς να επαναλαμβάνετε τις συμβουλές από δω και πέρα. Προσπαθείστε να της δώσετε να καταλάβει ότι είναι πράγματι σπουδαίο που μεγαλώνει τα 3 της παιδιά αλλά ότι θα είναι ακόμα πιο σπουδαίο αν δεχθεί ότι είναι κουρασμένη και ζητά την βοήθεια των γύρω της πιο συχνά και χωρίς να ντρέπεται.
Ερώτηση
Κυρία Μαυράκη, έχω μια κόρη που πηγαίνει τετάρτη δημοτικού σε ιδιωτικό σχολείο. Του χρόνου αποφασίσαμε λόγω οικονομικών να συνεχίσει την εκπαίδευσή της σε δημόσιο σχολείο της περιοχής μας. Το συζητήσαμε μαζί της, στεναχωρήθηκε πάρα πολύ λόγω του ότι θα χάσει τις παρέες της με τις οποίες είναι μαζί από 2,5 ετών. Παρόλα αυτά συμφώνησε όμως. Έχει απίστευτο άγχος για το νέο περιβάλλον. Φοβάται ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τους νέους της συμμαθητές, ότι θα αντιμετωπίσει κοροϊδία και όλα αυτά βέβαια λόγω του ότι τα έχει δει να συμβαίνουν στο σχολείο της σε νέους συμμαθητές. Πρόκειται για ένα παιδί που κατά το παρελθόν παρουσίασε τραυλισμό τον οποίο ξεπέρασε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι ευαίσθητη και κρατά πράγματα μέσα της. Έχω δώσει μεγάλο αγώνα για να πλησιάσω το παιδί μου και να το κάνω να με εμπιστευτεί ώστε να μου ανοίγεται. Την αγαπώ πολύ, την λατρεύω και κάθε δάκρυ της είναι για μένα πληγή μέσα μου. Πως μπορώ να τη βοηθήσω γι’ αυτή την επερχόμενη αλλαγή;”
Απάντηση
Εμπιστευτείτε την, δώστε της να καταλάβει πόσο σπουδαία είναι και πόσο την θαυμάζετε και γνωρίζετε τις ικανότητές της. Εξηγήστε της ότι οποιαδήποτε δυσκολία θα την αντιμετωπίσετε μαζί και θα ήσαστε στο πλάι της και διαβεβαιώστε την ότι θα έχετε πάντα σχέση με προσκλήσεις και επαφές με τους παλιούς της φίλους.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 7ετων και είναι ντροπαλό και όταν κάποιος του φέρετε άσχημα αυτό δεν αντιδράει ή κλαίει. Τι να κάνω; Ευχαριστώ είστε καταπληκτική!”
Απάντηση
Θα πρέπει να ενδυναμώσετε την αυτοεκτίμηση του με το να του δείχνετε πόσο το εμπιστεύεστε και πόσο σίγουρη είστε για εκείνο. Δώστε του πρωτοβουλίες, δώστε του την δυνατότητα αποφάσεων και οπωσδήποτε εντάξτε τον σε κάποια ομάδα πχ προσκόπους, θεατρική ομάδα ή αθλητικό σύλλογο.

Read More

And More