Η ψυχολόγος απαντάει στις ανήσυχες μανούλες!

Το 4μηνών κοριτσάκι μου φοβάται με τους θορύβους, τι να κάνω; Ο 27 μηνών γιος μου φοβάται το μπάνιο, πως να το αντιμετωπίσω; Γιατί το 2 ετών αγοράκι μου έχει επιθετικές διαθέσεις;

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στις ανήσυχες μανούλες…

Ερώτηση
Έχω δίδυμα αγοράκια (8 χρονών) που ενώ γενικά είναι πολύ ανεξάρτητα (δραστηριότητες, σχολείο, διάβασμα) φοβούνται να καθίσουν στο σπίτι μόνα τους ακόμη και για 5 λεπτά για να πάω π.χ. στο ψιλικατζίδικο. Δεν έχει γίνει κάτι το οποίο να τους έχει προκαλέσει φόβο και δεν υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι που θα μπορούσαν να τα φοβίσουν. Έχουμε προσπαθήσει πολύ με συζήτηση να αποβάλλουν τον φόβο τους αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Το να πάνε αυτά έξω να παίξουν δεν έχουν πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αν βγούμε εμείς έξω! Θεωρώ ότι σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να μένουν για λίγο μόνα τους… να τα πιέσω; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Να μην τα πιέσετε, αλλά να σεβαστείτε τους ρυθμούς των παιδιών. Κάποια στιγμή τα παιδιά θα το ξεπεράσουν αλλά την στιγμή θα την ορίσουν τα ίδια, οπότε δεν χρειάζεται πίεση.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών. Έχω προσέξει ότι τρομάζει με το παραμικρό, κυρίως με θορύβους. Για παράδειγμα αν βήξει κάποιος, όταν πέσει κάποιο αντικείμενο και πολλά άλλα. Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω.”
Απάντηση
Είναι εντελώς φυσιολογικό στην ηλικία που βρίσκεται το παιδάκι να τρομάζει από τους δυνατούς θορύβους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το βάλετε στην γυάλα, ούτε όμως σημαίνει ότι θα του κάνετε ομοιοπαθητική και θα προσπαθήσετε να το συνηθίσετε στους θορύβους εκθέτοντάς το σε αυτούς. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να μιλάτε και να κινείστε ήρεμα γύρω του αλλά μην δείχνετε και εσείς να αποσυντονίζεστε κάθε φορά που γίνεται ένας θόρυβος και να κοιτάτε το παιδί έντρομοι σαν να περιμένετε την αντίδρασή του. Σε λίγο πιστεύω ότι θα περάσει.
Ερώτηση
Θα ήθελα να σας αναφέρω και εγώ το δικό μου προβληματάκι με τον 27 μηνών γιο μου. Το καλοκαίρι δεν ήθελε καθόλου να μπει στην θάλασσα, έτρεμε από τον φόβο του. Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να κλαίει γιατί δεν θέλει ούτε να τον κάνουμε μπάνιο (στην μπανιέρα) κρύβεται και κλαίει όταν ακούει να ετοιμάζουμε το μπάνιο. Δεν ξέρω πως να τον κάνω να μην φοβάται.”
Απάντηση
Ο φόβος του νερού είναι πολύ συνηθισμένος. Ίσως κάποια στιγμή που δεν το καταλάβατε, το νερό τρόμαξε το παιδί και γι’ αυτό το αποφεύγει. Προσπαθήστε σιγά σιγά να απευαισθητοποιήσετε το παιδί με το να το βάζετε να παίζει σε ρηχές λεκάνες με καραβάκια και παπάκια, με το να το αφήνετε να γεμίζει μπουκάλια ή να αδειάζει νερό από τα δοχεία και δείχνοντάς του ότι σέβεστε την δυσκολία του να μπει στο νερό αν και δεν την συμμερίζεστε και δείχνετε την χαρά σας εσείς στο υγρό στοιχείο.
Ερώτηση
Πως συμπεριφερόμαστε σε ένα παιδάκι 2 ετών που το βλέπουμε να έχει επιθετικές διαθέσεις;”
Απάντηση
Αναγνωρίζοντας καταρχήν ότι είναι εντελώς φυσιολογικό για την ηλικία του να εκφράζει επιθετικότητα και δείχνοντάς του σταθερά και δυναμικά ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι αποδεχτή και όταν την επαναλαμβάνει εσείς θυμώνετε και δεν την εγκρίνετε, όπως επίσης και με το να το απομακρύνετε από τα παιδιά στα οποία συνεχίζει και φέρεται επιθετικά.

Read More

And More