Η ψυχολόγος απαντάει στα email σας!

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ένα παιδάκι να πάει παιδικό σταθμό; Η κόρη μου θέλει να περνάει πάντα το δικό της και δεν με ακούει, πως να την αντιμετωπίσω;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει στις ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
Κυρία Χρυσούλα θα ήθελα να σας ρωτήσω να μου πείτε την γνώμη σας. Πρόσφατα έχασα τον πάτερα μου. Το παιδί μου τον υπεραγαπούσε και όποτε μπαίνει στο σπίτι του και βλέπει τα πράγματά του φωνάζει “παππού”. Η κόρη μου είναι 2 χρονών. Εγώ με την μητέρα μου της μιλάμε συνέχεια για τον παππού και της λέμε ότι μας βλέπει ψηλά από τον ουρανό και της δείχνουμε την φωτογραφία του. Το ερώτημά μου είναι αν κάνουμε καλά και αν ξέρετε να μου απαντήσετε σε περίπτωση που κάνουμε καλά, αν θα τον θυμάται όταν θα μεγαλώσει.”
Απάντηση
Ο άνθρωπος έχει ανάκτηση της μνήμης μετά τα 3 χρόνια που σημαίνει ότι τον ίδιο τον παππού το παιδί δεν θα τον θυμάται, αλλά θα θυμάται τις ιστορίες που του αφηγείστε και θα τον αναγνωρίζει μέσα από τις φωτογραφίες. Μέτρον άριστον, άρα λοιπόν δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε στο να μιλάτε συνέχεια στο παιδί για τον παππού του, ούτε να του δείχνετε συνεχώς φωτογραφίες. Μία στο τόσο είναι αρκετή.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών που ξεκίνησε παιδικό σταθμό πριν 10 μέρες. Με το που βλέπει το κτίριο κλαίει με λυγμούς, φωνάζει και με παρακαλάει να μην την αφήσω. Πως μπορώ να την βοηθήσω;”
Απάντηση
Με την σταθερή σας συμπεριφορά, με την αδιαπραγμάτευτη στάση σας ότι θα πάει οπωσδήποτε στο σχολείο και με την θετική σας στάση απέναντι στον παιδικό σταθμό, θα βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι τον εμπιστεύεστε και ότι εσείς επιθυμείτε και εγκρίνετε την παραμονή του εκεί.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι περίπου 2,5 ετών και θέλει να κάνει πάντα το δικό της με αποτέλεσμα να μην ακούει κανέναν και να αντιδρά με νεύρα, φωνές και επιθετικότητα. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη και να της μιλάω αλλά με φέρνει στα όρια μου. Τι να κάνω; Πώς να την κάνω να με ακούει και να μην είναι τόσο νευρική;”
Απάντηση
Καταρχήν να έχετε υπόψιν σας ότι είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας της να είναι πεισματάρα και απαιτητική. Κατά δεύτερον να θυμάστε ότι εσείς πρέπει να της δείξετε με την συμπεριφορά σας ότι ήσαστε δυνατή, σταθερή και έτσι ούτε την υπομονή σας πρέπει να χάνετε, ούτε τα όριά σας πρέπει να ξεπερνάτε είτε κλαψουρίζοντας είτε φωνάζοντας. Δείξτε της σταθερά ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος και αποθαρρύνετε την αρνητική της συμπεριφορά.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών. Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας σχετικά με τον παιδικό σταθμό. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει; Πιστεύω ότι τον Οκτώβριο είναι η κατάλληλη στιγμή, αφού θα είναι 28 μηνών. Ο σύζυγος διαφωνεί και λέει ότι είναι νωρίς. Είναι ένα κοινωνικό παιδί. Απέναντι από το σπίτι μας υπάρχει δημοτικό σχολείο και πηγαίνει συνέχεια με τη γιαγιά στα διαλείμματα και βλέπει τα παιδάκια. Βλέπω ότι διψάει για παιχνίδια με παιδάκια, αφού αδερφάκι δεν υπάρχει και τα ξαδέρφια της είναι φοιτητές. Να σας πληροφορήσω ότι φοράει πάνα, αλλά μας ενημερώνει ότι θέλει τσίσα ή κακά πριν τα κάνει. Οπότε τώρα που ανοίγει ο καιρός θα επιχειρήσουμε να αποδεσμευτούμε από την πάνα. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάλληλη ώρα στον παιδικό; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ώρα τώρα να ελέγξει τους σφιγκτήρες της και η καταλληλότερη ηλικία τον Σεπτέμβρη για να ενταχθεί στην κοινωνική ομάδα. Η μητέρα και η γιαγιά που είναι η καλύτεροι τροφοί δεν μπορούν να δώσουν στο παιδί αυτό που του δίνει η ομάδα, η παρέα και η κοινωνικοποίηση του παιδικού σταθμού.

Read More

And More