Η ψυχολόγος απαντά σε όλα!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη λύνει τις απορίες και στις ανήσυχες μανούλες για τα παιδιά τους αλλά και στις ανήσυχες κοπέλες για τις σχέσεις τους…
Ερώτηση
Το παιδί μου δεν μιλάει με άνεση μήπως έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση;”
Απάντηση
Δεν μας δίνετε στοιχεία για την ηλικία του παιδιού. Αν πάντως είναι αρκετά μεγάλο και δυσκολεύεται όχι να μιλήσει, αλλά να επικοινωνήσει με τους γύρω του, πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί η κοινωνική του δεξιότητα και ωριμότητα.
Ερώτηση
Όλες οι σχέσεις μου αποδείχθηκαν λάθος. Βαρέθηκα να είμαι το θύμα. Πως θα καταλάβω όταν με πλησιάσει κάποιος ότι είναι κατάλληλος για μένα;”
Απάντηση
Αν πράγματι αποφασίσετε να μην είσαστε θύμα που σημαίνει ότι θα αγαπάτε τον εαυτό σας όσο πρέπει, θα έχετε καλή αυτοεικόνα και υψηλή αυτοεκτίμηση τότε θα τραβήξετε τον σωστό τύπου άντρα και όχι το λάθος όπως γινόταν μέχρι τώρα που δεν πιστεύατε στον εαυτό σας και δεν τον αγαπούσατε όσο έπρεπε.
Ερώτηση
Μετά από αρκετά χρόνια μου τηλεφώνησε ο πρώην με τον οποίο είχαμε χωρίσει φιλικά λόγω απόστασης. Μου ζητά να συναντηθούμε, αν και παντρεμένος, εγώ ελεύθερη και μόνη, το θέλω. Δεν ξέρω αν πρέπει. Τι να κάνω; Δώστε μου μια απάντηση γιατί είμαι σε δίλημμα.”
Απάντηση
Να μείνετε μακριά του. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Ο άνθρωπος έχει κάνει την επιλογή του και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που χωρίσατε. Ούτε η απόσταση μειώθηκε ούτε παρέμεινε ελεύθερος γιατί δεν μπορούσε να σας ξεπεράσει. Δεν είναι παρά ένας παντρεμένος που θέλει να ζήσει μια περιπέτεια με κάποια που είναι οπωσδήποτε διαθέσιμη και ευχάριστη αφού είναι μια παλιά του αγάπη.
Ερώτηση
Το θέμα που θα θελα το σχόλιό σας είναι η μονογονεϊκή υιοθεσία. Με αφορμή πρόσφατη τοποθέτησή σας στο “Μίλα” αναφορικά με την επιλογή μονογονεϊκής οικογένειας (με την οποία κατά βάση συμφωνώ), θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα η άποψή σας σε σχέση με την υιοθεσία. Κάποιοι λένε πως το χειρότερο σπίτι είναι πάντα προτιμότερο ακόμα κι απ’ το καλύτερο ίδρυμα. Αναρωτιέμαι λοιπόν από καιρό και δεν με καλύπτουν οι απαντήσεις που μου δίνω μήπως τελικά η μονογονεϊκή οικογένεια είναι προτιμότερη από την καθόλου οικογένεια για ένα ορφανό παιδί; Αναμφίβολα ένα παιδί χρειάζεται δυο γονείς για να μεγαλώσει καλά. Αν όμως δεν έχει κανέναν και μπορούμε να του προσφέρουμε έστω έναν; Αν ένας άνθρωπος μόνος (υπό προϋποθέσεις βεβαίως) δύναται να προσφέρει στέγη στοργή φροντίδα σ’ ένα ορφανό παιδί δε θα έπρεπε ίσως να του επιτρέπεται; Τονίζω ότι αναφέρομαι στην υιοθεσία κι όχι στην τεκνοποίηση. Στα παιδιά δηλαδή που ήδη υπάρχουν και έχουν ανάγκες σοβαρές για να στηρίξουν την ύπαρξή τους κι όχι στη ματαιόδοξη αναπαραγωγή.”
Απάντηση
Εκτιμώ την ευαισθησία σας, την επιθυμία σας να προσφέρετε αγάπη και στοργή σε ένα παιδί που την χρειάζεται. Βεβαίως αν δεν υπάρχουν σωστές οικογένειες ή ζευγάρια να υιοθετήσουν ένα παιδί τότε είναι προτιμότερο να μείνει σε μια μονογονεϊκή οικογένεια από το να παραμένει σε ένα πλαίσιο ιδρυματικό. Αν λοιπόν υπάρχουν παιδάκια τα οποία δεν υπάρχουν ζευγάρια ή οικογένειες για να τα υιοθετήσουν τότε θα συμφωνούσα με την υιοθεσία ενός παιδιού από ένα μόνο γονιό φτάνει ο γονιός αυτός να έχει στο μυαλό του ότι κάτι πολύ σημαντικό λείπει από το παιδί και να προσπαθεί να το ισορροπήσει με κάποιο πρότυπο που θα παίρνει από το συγγενικό περιβάλλον. Ο παππούς, ο θείος, ο νονός μπορεί να παίξουν τον ρόλο του πατρικού προτύπου σε ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο με την μητέρα του.

Read More

And More