Πανεπιστήμιο: κάθε αρχή και δύσκολη!

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου εξηγεί στους γονείς τι συμβαίνει στην ψυχολογία του εφήβου που μπαίνει στο πανεπιστήμιο!

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Όλοι οι κόποι και η σκληρή μελέτη των μαθητικών χρόνων επιτέλους οδήγησαν στην πολυπόθητη είσοδο στο πανεπιστήμιο το οποίο παύει πλέον να είναι απλά ένα όνειρο, αλλά γίνεται πραγματικότητα!
Ο νεαρός φοιτητής νιώθει περήφανος και χαρούμενος για την έναρξη του νέου αυτού κύκλου στη ζωή του, καθώς και την ανάγκη να αυτονομηθεί τώρα πια από τους γονείς του. Ωστόσο, μαζί με την υπέροχη αίσθηση ελευθερίας έρχεται και η ευθύνη. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μια μικρή κοινωνία όπου ο νεαρός ενήλικας θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέους κανόνες και τρόπο ζωής, να αναπτύξει καινούρια κοινωνικά δίκτυα, να ωριμάσει ψυχοσυναισθηματικά, να δοκιμάσει τον εαυτό και τις αντοχές του, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τις φιλίες του και να αξιολογήσει ποια άτομα πραγματικά αξίζει να βρίσκονται δίπλα του.

Εκτός αυτού, συχνά, η σχέση με τους γονείς χαρακτηρίζεται από εντάσεις και διαφωνίες καθώς οι δεύτεροι δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι το παιδί τους μεγάλωσε, ενώ ταυτόχρονα οι ανησυχίες και οι φόβοι τους για το πόσο καλά θα ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και προκλήσεις της ζωής, αυξάνουν. Δεν είναι λίγες, λοιπόν, οι φορές που ο νεαρός ενήλικας θα προτιμήσει να κρατήσει μακριά από τους γονείς τις λεπτομέρειες της φοιτητικής του ζωής. Άλλες φορές πάλι, η οικογένεια αποτελεί καταφύγιο για τους φόβους και τις ανασφάλειές του, καθώς η είσοδος στο Πανεπιστήμιο, αν και αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός, δεν παύει να είναι στρεσογόνος, αφού συνεπάγεται απώλεια του οικείου και δεδομένου.

Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα, όταν ο φοιτητής χρειάζεται να μετακομίσει σε μια καινούρια πόλη και να πάρει κυριολεκτικά τη ζωή στα χέρια του. Δουλειές ρουτίνας, όπως το πλύσιμο, το μαγείρεμα, η πληρωμή λογαριασμών, φαντάζουν τώρα βουνό! Ο πολύς ελεύθερος χρόνος μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κακές συνήθεις όπως πολλά ξενύχτια και ανθυγιεινή διατροφή! Η μοναξιά κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς και η επαφή με το πρόγραμμα μαθημάτων, τρομάζουν! Ακόμα και όσοι ξεχώριζαν στο σχολείο για τις υψηλές επιδόσεις τους, τώρα μπορεί να χάνονται ανάμεσα στο πλήθος των συμφοιτητών τους. Ο ανταγωνισμός αυξάνει! Οι απαιτήσεις αυξάνουν! Ο τρόπος μελέτης διαφοροποιείται!

Συμβουλές για τους νέους φοιτητές

-Θυμηθείτε τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που σας βοήθησαν να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της ζωής στο παρελθόν και χρησιμοποιήστε τα
-Ενημερωθείτε λεπτομερώς για το πρόγραμμα μαθημάτων και τους καθηγητές σας
-Φροντίστε να παρακολουθείτε τις διαλέξεις στο αμφιθέατρο κρατώντας προσωπικές σημειώσεις και να εξασφαλίζεται άμεσα τα σχετικά συγγράμματα
-Καλό είναι να έχετε συχνή επαφή με τη γραμματεία και τους πίνακες ανακοινώσεων
-Γραφτείτε σε κάποια λέσχη ή δημιουργική ομάδα της Σχολής σας για περισσότερη διασκέδαση και νέες γνωριμίες
-Προσπαθήστε να μιλάτε τουλάχιστον σε έναν συμφοιτητή σας σε κάθε μάθημα
-Μην ξεχνάτε πως δεν νιώθετε μόνο εσείς άγχος και ανασφάλεια επειδή βρίσκεστε «άγνωστοι μεταξύ αγνώστων»
-Διαχειριστείτε κατάλληλα τον χρόνο σας, ώστε διασκέδαση και μελέτη να μην επιβαρύνουν το ένα το άλλο
-Φροντίστε τη διατροφή και τον ύπνο σας. Μένοντας σε φόρμα και υγιείς θα σας βοηθήσουν να συγκεντρώνεστε και να αποδίδετε καλύτερα
-Σκεφτείτε θετικά! Παρά τις όποιες δυσκολίες, κάθε δραστηριότητα και κάθε διάλεξη είναι ένα μικρό βήμα προς μια επιτυχημένη σταδιοδρομία και ανεξάρτητη ζωή

Το Πανεπιστήμιο μπορεί αρχικά να φανεί απρόσωπο και τρομακτικό. Ωστόσο, είναι αυτό για το οποίο κοπιάζατε όλα τα μαθητικά σας χρόνια. Είναι μια νέα εμπειρία η οποία θα αποτελέσει ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της μελλοντικής σας ζωής. Μην το φοβηθείτε! Χαρείτε το! Ζήστε το!

Read More

And More