Το παιδί μου πρέπει να χειρουργηθεί. Πώς να το προετοιμάσω;

Η ιατρική έχει προοδεύσει, το ίδιο και ένας ευαίσθητος κλάδος της, η χειρουργική ιατρική και ειδικά σε ό,τι αφορά παιδιά. Κάποτε ένα απλό χειρουργείο όπως η αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας μπορεί να απαιτούσε πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Σήμερα πολλές μικροεπεμβάσεις έχουν απλοποιηθεί και μπορεί να απαιτήσουν μονοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και μετά νοσηλεία στο σπίτι.

Αυτό απλοποιεί πολύ κυρίως τη συναισθηματική φόρτιση παιδιών και γονιών που φυσικά επιθυμούν την ταχύτερη κατά το δυνατόν επιστροφή στην οικειότητα του σπιτιού τους. Από τις πιο συνηθισμένες παιδικές επεμβάσεις είναι αυτές των αμυγδαλών, η διόρθωση της κρυψορχίας και της φίμωσης κ.ά. Ακόμη όμως κι αν αυτές οι επεμβάσεις είναι μικρές δεν παύουν να αποτελούν –όχι άδικα- ένα μείζον ζήτημα για γονείς και παιδί.

Εάν το παιδί είναι νήπιο το άγχος τους είναι μεγάλο για το πώς θα εξηγήσουν στο παιδί τι πρόκειται να γίνει. Όταν τελειώσει η περιπέτεια και το παιδί αναρρώσει όλα αυτά γίνονται παρελθόν και οι γονείς απολαμβάνουν τις στιγμές με το υγιές πλέον μικρό τους. Τι πρέπει να προσέξετε στην προετοιμασία του παιδιού για το χειρουργείο; Τι πρέπει να του πείτε και πώς να προσεγγίσετε αυτό που θα γίνει;

Προσοχή στη συμπεριφορά σας!
Το πρώτο στάδιο προετοιμασία του παιδιού ξεκινά από εσάς τους ίδιους. Η δική σας προσέγγιση αντανακλά και επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού πριν και μετά την εγχείρηση. Εάν εσείς δεν καταφέρετε να ελέγξετε το άγχος και την αγωνία σας είναι βέβαιο ότι θα του τα μεταδώσετε με αποτέλεσμα να το πανικοβάλλετε και να δυσκολευτείτε. Σε καμία περίπτωση δεν σας ζητείται να γίνετε «πέτρες» όμως για το καλό του παιδιού σας θα πρέπει να δείξετε ψυχραιμία και φυσικά να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού για το πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας. Επιπλέον πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι λέτε και όταν το παιδί δεν είναι μπροστά. Εάν έστω και κατά λάθος κρυφακούσει κάποια συζήτηση όπου εσείς εκφράζετε το φόβο σας τότε πιθανόν να του δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρέπει να φοβάται για αυτό που πρόκειται να του συμβεί.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους φόβους του παιδιού

1. Εξηγήστε του με ειλικρίνεια και ηρεμία ποιο είναι το πρόβλημά του (εάν πρόκειται για παιδί που καταλαβαίνει και όχι για μωρό) και τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει μία σωστή αντιμετώπιση του θέματος. Φυσικά το να είστε ειλικρινείς δεν σημαίνει να του μεταφέρετε και όλα όσα έχετε μάθει με κάθε λεπτομέρεια. Δώστε στο παιδί μερικές πληροφορίες σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί. Με αυτόν τον τρόπο, όταν το παιδί θα ζήσει αυτές τις εμπειρίες δεν θα νιώσει έκπληκτο ή εξαπατημένο.

2.Αφήστε το παιδί να βοηθήσει και να συμμετέχει στην οργάνωση και προετοιμασία της παραμονής του στο νοσοκομείο, διαλέγοντας τα πράγματα που θα πάρει μαζί του, όπως ρούχα και παιχνίδια.

3. Έχει μεγάλη σημασία η καλή συνεννόηση με τον γιατρό και η σχέση που θα αναπτύξει με τον μικρό ασθενή για να ξεπεράσει το παιδί όλη την εμπειρία της εγχείρησης με όσο το δυνατόν λιγότερο φόβο και πόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να συνεννοηθείτε από πριν με το γιατρό για την προσέγγιση της κατάστασης ώστε και εκείνος να σας παρέχει τις πολύτιμες συμβουλές του.

4. Παρουσιάστε τις θετικές πλευρές της επέμβασης. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας τονίζοντάς του την ωφέλεια της εγχείρησης στην οποία θα υποβληθεί. Κάντε το αυτό από την αρχή και να είστε όσο το δυνατόν πιο απλοί και κατανοητοί. Να μία προσέγγιση που μπορείτε να ακολουθήσετε: «Αν και τώρα ο λαιμός σου δεν δουλεύει όπως πρέπει, αυτό μπορεί να διορθωθεί. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες είναι φίλοι σου. Θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλά» ή «Θέλω να γίνει αυτή η εγχείρηση, γιατί σε αγαπώ. Ξέρω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αισθάνεσαι καλύτερα».

5. Επισκεφθείτε το νοσοκομείο. Μια μίνι ξενάγηση στο χώρο που θα φιλοξενηθεί το παίδι μπορεί να το κάνει να αισθανθεί πιο άνετα για την επερχόμενη επέμβαση. Μετά μπορείτε να επισκεφτείτε την καφετέρια του νοσοκομείου για τα του δείξετε γιατρούς και νοσοκόμες αλλά και άλλα παιδιά ώστε να μην νιώθει ότι απειλείται από το χώρο.

6. Διαβάστε ιστορίες και παίξτε το γιατρό. Αυτοί είναι καλοί τρόποι να εξοικειώσετε το παιδί με αυτό που πρόκειται να συμβεί. Δείξτε στο παιδί σας ένα πιεσόμετρο, το στηθοσκόπιο, ψεύτικη σύριγγα και κάντε μια μικρή αναπαράσταση του χειρουργείου. Μπορείτε ακόμη και να το ντύσετε γιατρό και να το κατευθύνετε για το τι πρέπει να κάνει σε ένα κουκλάκι του. Έτσι μειώνετε το άγχος του για το άγνωστο.

7. Παρομοιάστε το χειρουργείο με μια φανταστική περιπέτεια, π.χ. ένα ταξίδι στο διάστημα ή όποια άλλου είδους περιπέτεια του αρέσει. Έτσι το ταξίδι αυτό ξεκινάει στο κέντρο ελέγχου (νοσοκομείο), το προσωπικό του πυραύλου είναι ντυμένο στα άσπρα (γιατροί και νοσοκόμες), η αναισθησία είναι η απογείωση κ.ο.κ.

8. Καλέστε κόσμο! Και με αυτό εννοούμε να πάτε στο νοσοκομείο ει δυνατόν όλη η οικογένεια ή ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο του παιδιού ώστε να το κάνετε να νιώσει καλύτερα.

SOS TIP
Ακόμη και αν είσαστε καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τους φόβους του παιδιού, αυτό μπορεί παρ’ όλ’ αυτά να κλάψει, να θυμώσει. Εάν το παιδί σας αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, πείτε του ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει αυτά τα συναισθήματα. Σταθείτε δίπλα του με όση περισσότερη αγάπη γίνεται!

Τι να πάρετε μαζί σας

Ο γιατρός ή και το νοσοκομείο θα σας ενημερώσουν για τις ανάγκες του παιδιού πριν και μετά το χειρουργείο. Παρόλα αυτά ενδεικτικά πάρτε μαζί σας:

-Το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού, την κουβέρτα του ή και το μαξιλάρι του.
-Μερικές αλλαξιές ρούχα για εσάς και το παιδί που θα είναι πολύ χρήσιμες εάν το παιδί κάνει εμετό μετά το χειρουργείο (πράγμα πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό) και πολλές πάνες εάν πρόκειται για μωρό.
-Βιβλία και παιχνίδια για να περάσει την ώρα του όσο θα περιμένετε πριν μπει για το χειρουργείο.

Read More

And More