Όταν η μαμά λέει όχι και ο μπαμπάς ναι!

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Πολλές φορές οι γονείς διαφωνούν μπροστά στο παιδί για θέματα που αφορούν στη διαπαιδαγώγησή του. Πως πρέπει όμως να το χειριστείς;
Γιατί πρέπει οι γονείς να έχουν κοινή γραμμή;
“Οι γονείς είναι σημαντικό να δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα και να έχουν από κοινού συμφωνήσει έναν κατάλληλο τρόπο διαπαιδαγώγησης και αγωγής του παιδιού. Για παράδειγμα, είναι ωφέλιμο να έχουν θέσει όρια στη συμπεριφορά του παιδιού που τηρούνται και από τους δύο. Μια τέτοια συμπεριφορά εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον, όπου τα όρια δεν είναι συγκεχυμένα, ενώ παράλληλα δείχνει τη σταθερότητα, τη συνεργασία και τη συνέπεια στη συμπεριφορά των γονέων”, λέει η Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος
Πώς επηρεάζει το παιδί η διάσταση απόψεων;
“Όταν ο ένας λέει ‘ναι’ και ο άλλος λέει ‘όχι’ το παιδί εισπράττει ένα διπλό μήνυμα, το οποίο συχνά δυσκολεύεται να ερμηνεύσει ή ερμηνεύει ανάλογα με το τι το ‘συμφέρει’.
Αντικρουόμενα μηνύματα, ειδικότερα σε θέματα σημαντικά και με διάρκεια στο χρόνο δίνουν στο παιδί την αίσθηση ότι οι γονείς του δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ δεν είναι σπάνιο να συμμαχεί με τον γονέα του οποίου η στάση το βολεύει” εξηγεί η Ψυχολόγος.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
Σύμφωνα με την κυρία Ζαρκάδα:
– Οι γονείς οφείλουν να κάνουν μια συζήτηση προκειμένου να κατανοήσουν ποια είναι τα θέματα για τα οποία διαφωνούν και πόσο σημαντικά είναι τα θέματα αυτά.
– Θα πρέπει να συμφωνήσουν έτσι ώστε να μην διαφωνούν συχνά μπροστά στο παιδί, αλλά στο να συζητούν εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η στάση που θα ακολουθήσουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα.
– Είναι σημαντικό να έχουν απαλλαγεί οι γονείς από στερεοτυπικές αντιλήψεις που προσδιορίζουν πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς σύμφωνα με το φύλο του ή ότι για παράδειγμα η γνώμη του άνδρα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τις διαφωνίες των γονιών για θέματα σχετικά με την ανατροφή του παιδιού, υπάρχουν βαθύτερες διαφωνίες ή συγκρούσεις στη σχέση του ζευγαριού. Ίσως λοιπόν τίθεται και ένα θέμα «εξουσίας» για το ποιου η γνώμη θα επικρατήσει.
Χρήσιμες συμβουλές:

– Μην διαφωνείτε έντονα μπροστά στο παιδί.

– Αν επιμένετε και οι δύο σε απόψεις αντίθετες μεταξύ τους μπροστά στο παιδί, καλό θα είναι ο ένας από τους δύο να υποχωρήσει, ώστε να μην δοθεί μεγάλη έμφαση και προκύψει έντονη σύγκρουση.

– Συζητήστε με ειλικρίνεια και ηρεμία με τον/την σύντροφό σας σχετικά με τους στόχους σας για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας.

– Προσπαθήστε να βρείτε μια κοινή πορεία.

Ακούστε τι θέλει να σας πει ο/η σύντροφός. Αν προδικάζετε ότι « κάνει λάθος» ή πώς «έχει άδικο», ή «δεν ξέρει» δεν θα βρείτε ποτέ μια κοινή συνιστώσα.

– Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα! Η διαφορετική γνώμη του άλλου μπορεί να είναι εξίσου σεβαστή και αποδεκτή με τη δική σας.

– Επικοινωνήστε με τον/την σύντροφό σας τους προβληματισμούς σας.

– Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Read More

And More