Αφαλός: πώς τον περιποιούμαι;

Ο αφαλός ή ομφαλός των νεογέννητων χρειάζεται ειδική φροντίδα για να δέσει. Τι πρέπει να γνωρίζεις σχετικά;

Πώς περιποιούμαστε τον ομφαλό;

Όταν το μωρό σας έρχεται στον κόσμο είναι συγκινητική η στιγμή της κοπής του ομφάλιου λώρου. Μετά όμως τι γίνεται; Το κομμάτι του λώρου που παραμένει προσκολλημένο στον ομφαλό (αφαλό) του μωρού (ονομάζεται κολόβωμα) θα πέσει από μόνο του μέσα στις πρώτες 10-20 μέρες της ζωής του.

Το δικό σας μέλημα όταν με το καλό πάτε με το μωρό στο σπίτι είναι να διατηρήσετε την περιοχή του αφαλού καθαρή έτσι ώστε να μην μολυνθεί.

1.Κάθε φορά που θα αλλάζετε την πάνα του μωρού σας θα πρέπει να σκουπίζετε γύρω-γύρω τον ομφαλό με βαμβάκι, το οποίο προηγουμένως θα έχετε βρέξει με οινόπνευμα.
2. Μη διστάζετε να σηκώνετε τον ομφάλιο λώρο προς τα πάνω και να καθαρίζετε καλά όλη τη βάση του ομφάλιου λώρου. Το μωρό δεν πονάει.
3. Προσέξτε κάθε φορά που τελειώνετε το καθάρισμα και αλλάζετε πάνα ο ομφάλιος λώρος να παραμένει έξω από την πάνα, έτσι ώστε να μη βρέχεται από τα ούρα του παιδιού που είναι όξινα και θα δημιουργήσουν ερεθισμούς.
4. Συνεχίστε την περιποίηση της περιοχής με οινόπνευμα μέχρι που αυτή να παραμείνει τελείως στεγνή και καθαρή. Αν δείτε μερικές σταγόνες από αίμα πάνω στην πάνα του μωρού κατά τη διαδικασία αποκοπής του ομφάλιου λώρου, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

Ομφαλίτιδα

Σε περίπτωση που δε γίνεται καλή περιποίηση του ομφαλού και του ομφάλιου λώρου, η περιοχή μπορεί να μολυνθεί. Τα σημάδια της μόλυνσης (ομφαλίτιδας) είναι τα ακόλουθα:
Κοκκίνισμα στη βάση του ομφαλού.
Το δέρμα στη βάση του ομφαλού εκτός από κόκκινο γίνεται και πιο σκληρό.
Ο ομφαλός μυρίζει άσχημα.
Παρατηρείται πύον στη βάση του ομφαλού.
Το μωρό κλαίει έντονα όταν ακουμπάτε τον ομφαλό.
Ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο για να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της μόλυνσης.

Hot tip
Ο επιμελής καθαρισμός του ομφαλού και ο αερισμός της περιοχής θα αποτρέψουν τυχόν μόλυνση!

Read More

And More