Mανούλες έστειλαν τις απορίες τους στο TLIFE!

Μανούλες που ανησυχούν και στέλνουν τις απορίες τους στους ειδικούς του TLIFE.
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά…

Ερώτηση

Όταν ένα παιδί 4 ετών κάνει ακόμα τα κακά του στην πάνα, τι κάνουμε;”
Απάντηση
Κατ’ αρχήν δεν ανησυχούμε. Είναι σύνηθες τα παιδιά, ακόμη κι αν ελέγχουν τα ούρα, να χρειάζονται την ”ασφάλεια” της πάνας για τα κόπρανά τους. Δείξτε τους πόσο σπουδαία είναι γενικότερα, πόσο μεγάλωσαν, πόσο μοιάζουν σε σας που είστε μεγάλοι και καλέστε τα να σας μιμηθούν και σ’ αυτό το κομμάτι, της τουαλέτας.
Αν δεν δείξετε πανικό και επιμονή στο να το σταματήσει αλλά το χειριστείτε χαλαρά, σύντομα θα ξεπεραστεί.
Ερώτηση
Ο σύζυγός μου πάσχει από καρκίνο. Το 4 ετών παιδί μου κάνει να ξέρει την αλήθεια;”
Απάντηση
Επιβάλλεται να ξέρει την αλήθεια γιατί αλλιώς δεν θα σας εμπιστευθεί ποτέ. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να ονομάσετε την ασθένεια, αν σας σοκάρει και σίγουρα θα του εξηγήσετε ότι ο μπαμπάς είναι δυνατός και πολεμά την ασθένεια, με σύμμαχους γιατρούς και θεραπευτές και με στόχο να τη νικήσει.
Ερώτηση
Ο γιος μου (7 χρονών) αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ήπιου τραυλισμού. Τον παρακολουθεί λογοθεραπευτής 1 χρόνο ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να μιλάμε ανοιχτά στο παιδί για το θέμα και δεν εφαρμόζει τεχνικές λόγου, αναπνοών κ.λ.π. Απλά “παίζουν” λέγοντας πως είναι φίλοι και πηγαίνουμε εκεί για να χαλαρώνει. Νιώθω πως υποτιμώ την νοημοσύνη του παιδιού το οποίο φυσικά καταλαβαίνει τι γίνεται (μου το έχει αναφέρει). Ποια νομίζετε θα πρέπει να είναι η θέση μου και ο τρόπος που θα χειριστώ στο εξής το θέμα;
Απάντηση
Αν ο συγκεκριμένος ειδικός, έχει αυτή τη ”γραμμή” και εσείς δεν συμφωνείτε, αλλάξτε ειδικό και γραμμή. Σίγουρα, το παιδί πρέπει να ξέρει ότι εργάζεται με το φιλικό θεραπευτή και θα ξεπεράσει τη μικρή δυσκολία του.

Read More

And More