Πίσω στην κορυφή της σελίδας
07.06.2010 | 08:06

Διάλεξε το σωστό παιχνίδι!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ένα καινούριο παιχνίδι μπορεί να κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο. Πως όμως θα είσαι σίγουρη ότι είναι ασφαλές για εκείνο; Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι να προσέξεις πριν το αγοράσεις;

 
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Παιδικό Παιχνίδι ένα παιχνίδι πρέπει:

 
- να επιλέγεται με κριτήριο την ηλικία του παιδιού, συνυπολογίζοντας το ρυθμό ανάπτυξης και την προσωπικότητά του

 
- να διεγείρει την παιδική φαντασία και να ικανοποιεί την περιέργεια του

 
- να έχει πολλαπλές χρήσεις

 
- να συμβάλλει με το χρώμα και το σχήμα του στην διαμόρφωση της αισθητικής του παιδιού

 
- να έχει διαστάσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού. Τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά προτιμούν ογκώδη παιχνίδια, που ωστόσο θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν μόνα τους

 
Πριν επιλέξεις:

 
- Ελέγξτε αν το παιχνίδι φέρει το σήμα “CE” που πιστοποιεί ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

 
- Διαβάστε τις ετικέτες των παιχνιδιών που αναφέρουν τις οδηγίες χρήσης τους, την ηλικία των παιδιών στα οποία απευθύνεται και το αν απαιτείται η επίβλεψη ενηλίκου κατά τη χρήση.

 
- Τσεκάρετε την ποιότητα του επιβεβαιώνοντας ότι είναι σωστά συναρμολογημένο και δεν έχει κατασκευαστικά ελαττώματα.

 
- Εξετάστε αν υπάρχει πιθανότητα το παιχνίδι να γίνει επικίνδυνο σε περίπτωση... “κακομεταχείρισης”. Ελέγξτε αν τα μικρά τμήματα που μπορεί να περιέχει είναι σταθερά τοποθετημένα και δεν αφαιρούνται εύκολα.

 
- Βεβαιωθείτε πως οι μαρκαδόροι, οι μπογιές ή οι πλαστελίνες δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και πως αυτό αναγράφεται στο κουτί της συσκευασίας τους.

 
- Η συσκευασία πρέπει να είναι ασφαλής καθώς μπορεί να αποτελέσει και η ίδια παιχνίδι για το παιδί. Πετάξτε τα πλαστικά περιτυλίγματα και αφαιρέστε τους συρραπτικούς συνδετήρες εφόσον υπάρχουν.

 
- Προτιμήστε εξειδικευμένα καταστήματα παιχνιδιών και ζητήστε την καθοδήγηση των πωλητών. Αποφεύγετε φτηνά παιχνίδια από πλανόδιους πωλητές γιατί συνήθως είναι αγνώστου προελεύσεως και δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

 
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

- Όταν αγοράζουμε κρεμαστά παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες, να βεβαιωνόμαστε για την ασφάλεια του μωρού. Το κορδόνι από το οποίο κρέμονται να μην υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.

 
- Σε παιδιά κάτω των 3 ετών, δεν δίνουμε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό.

 
- Αποφεύγουμε, επίσης, να αγοράσουμε κούκλες με μακριά μαλλιά ή γούνα για μωρά κάτω του 1 έτους, γιατί είναι δυνατόν να προκαλέσουν επίσης πνιγμό.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10