Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 6 ετών. Εδώ και ένα μήνα τρίζει τα δόντια όταν κοιμάται. Θα ήθελα να μου πείτε γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνω.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το τρίξιμο των δοντιών είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρουσιάζεται στα παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Συνήθως η αιτία του είναι το άγχος το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνεται μέσα στον ύπνο, μετατρέπεται σε όνειρα και εφιάλτες και γι’ αυτό το παιδί τρίζει τα δόντια του. Η αντιμετώπισή του γίνεται με τους εξής τρόπους: καταρχάς πρέπει να ερευνήσετε τι είναι εκείνο που αγχώνει τόσο πολύ το παιδί είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο και δεύτερον να πάτε σε παιδοορθοδοντικό ο οποίος θα σας προτείνει την κατασκευή μίας μασέλας από σιλικόνη για να τη φοράει το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας διότι το τρίξιμο αυτό μπορεί δευτερογενώς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως καταστροφή των δοντιών, πονοκεφάλους και πρόβλημα στην άρθρωση των σιαγόνων. Οπότε ναι μεν δεν είναι κάτι πολύ ανησυχητικό πλην όμως πρέπει να γίνει προσπάθεια για να σταματήσει.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών την οποία θηλάζω και παράλληλα της δίνω συμπλήρωμα με ξένο γάλα. Το πρωί ξυπνάει γύρω στις 9:00-10:00. Τα υπόλοιπα γεύματα που ακολουθούν είναι περίπου στις 2:00-2:30, στις 6:00-6:30 (κρέμα) και το τελευταίο στις 11:00. Θεωρείται ένα υγιές ωράριο ή θα πρέπει να επέμβω διακριτικά και να το αλλάξω; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έτσι όπως περιγράφεις το ωράριο των γευμάτων θεωρώ ότι είναι αρκετά καλό και εφόσον το βάρος που παίρνει το μωρό σου και η γενικότερη ανάπτυξή του είναι ικανοποιητικά δεν έχεις λόγους να ανησυχείς. Επίσης σε ένα μήνα από τώρα, θα κόψεις και το μεσημεριανό γάλα και θα το αντικαταστήσεις με κρεατοχορτόσουπα οπότε μπορεί κατά κάποιον τρόπο να αλλάξει λίγο το ωράριο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ.Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών στην οποία διαγνώστηκε κοντός χαλινός γλώσσας. Εδώ και δύο μέρες που έχουμε κάνει την επέμβαση η μικρή ενώ θηλάζει κανονικά, αρνείται πεισματικά να πιει από το μπιμπερό το συμπλήρωμα που της δίνω, όπως και να φάει τη κρέμα της. Είναι φυσιολογικό; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, συνήθως το κόψιμο του χαλινού της γλώσσας δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα εκτός και αν ήταν πάρα πολύ κοντός οπότε το παιδί αντιδρά και γιατί κατά κάποιον τρόπο χρησιμοποιώντας την πιπίλα του μπιμπερό ή το κουτάλι αισθάνεται κάποιον πόνο ή ενόχληση και αφετέρου αντιδρά έτσι καθώς θυμάται τη μικρή περιπετειούλα της με το κόψιμο του χαλινού και αρκείται μόνο να θηλάζει καθώς με το μητρικό θηλασμό αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Το σίγουρο είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα τα ξεχάσει όλα αυτά και θα επανέλθει στον φυσιολογικό τρόπο συμπεριφοράς της και διατροφής της.

Ερώτηση
“Γιατρέ ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια που μας δίνετε. Στο παιδάκι μου που είναι 5 ετών στην εξέταση από τον γιατρό για ίωση με συμπτώματα γρίπης βρέθηκε διογκωμένο το ήπαρ του. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό ξαφνικά και τι θα πρέπει να προσέξω; Φέτος πήγε πρώτη φορά προνήπιο και έχει αρρωστήσει αρκετές φορές”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης από οποιοδήποτε μικρόβιο ή βακτηρίδιο ή ίωση να διογκώνεται το ήπαρ του παιδιού αλλά ακόμη μερικές φορές και ο σπλήνας. Αυτό συμβαίνει διότι στην προσπάθειά του αυτό το όργανο να καταπολεμήσει το μικρόβιο δεδομένου ότι το ήπαρ είναι ένα φίλτρο, γίνεται υπερτροφικό. Μετά την πάροδο της λοίμωξης το ήπαρ σιγά σιγά θα επανέλθει στα φυσιολογικά. Γι’ αυτό καλό θα ήταν μετά από μερικές μέρες ο γιατρός να εξετάσει πάλι το παιδί για να ψηλαφίσει το μέγεθος του ήπατος και σε περίπτωση που δεν έχει υποχωρήσει ή έχει κι άλλα συμπτώματα θα πρέπει να γίνει και έλεγχος για τρανσαμινάσες και υπερηχογράφημα της περιοχής.

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έκανα πρόσφατα εξετάσεις στην 8χρονη κόρη μου και έδειξαν τιμή σακχάρου 103. Υπάρχει περίπτωση η τιμή να δείχνει προδιαβήτη ή να δείχνει ότι χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για διερεύνηση; Πριν τις εξετάσεις ήταν 12 ώρες νηστική και το τελευταίο γεύμα της ήταν μακαρόνια λευκά με λίγο τυρί φέτα. Να σημειώσω ότι δεν έχουμε ούτε ιστορικό διαβήτη τύπου 2 στην οικογένεια ούτε το παιδί είναι υπέρβαρο. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν θα πρέπει να έχουμε τις φυσιολογικές τιμές που δίνει το εργαστήριο όπου έχετε κάνει την εξέταση για να δούμε ακριβώς σε ποια επίπεδα φυσιολογικών τιμών κυμαίνεται το 103. Γενικά είναι μια τιμή που δεν είναι υψηλή αλλά δεν είναι και εκείνη που θα περιμέναμε σε ένα παιδί που είναι νηστικό 12 ώρες δηλαδή θα θέλαμε να βρίσκεται γύρω στο 0,80-0,90. Η πρότασή μου είναι να ξανακάνετε την εξέταση και να ζητήσετε και μία εξέταση για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη η οποία δείχνει τον μέσο όρο του ζαχάρου τους τελευταίους τρεις μήνες που υπάρχει στο αίμα του παιδιού και αυτός είναι ο καλύτερος δείκτης για να διαγνώσουμε εάν υπάρχει προδιαβήτης ή διαβήτης.

Ερώτηση
“Γιατρέ, απευθύνομαι σε εσάς για να σας ζητήσω τη συμβουλή σας όσον αφορά τον απογαλακτισμό του 20 μηνών αγοριού μου. Πολλοί επιστήμονες στους οποίους απευθύνθηκα για το συγκεκριμένο θέμα μου πρότειναν να πάρω το “χάπι” το οποίο σταματά την παραγωγή του γάλακτος, χωρίς ωστόσο να μου εξηγεί κάποιος τον τρόπο με τον οποίο θα δια κόψω τη “σχέση” του παιδιού με το στήθος. Να σας αναφέρω επίσης ότι ο Νέαρχος είναι ένα παιδί το οποίο δεν χρησιμοποίησε ποτέ πιπίλα και επίσης, ότι το βράδυ συνεχίζει να ξυπνά ανά δυο ή τρεις ώρες για θηλασμό. Μετά το πρώτο έτος ξεκίνησε να πίνει και αγελαδινό φρέσκο γάλα delact, ωστόσο δεν μειώθηκε η επιθυμία του για θηλασμό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Πωλίνα”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς πρέπει να σου πω ότι, αν δεν έχεις ιδιαίτερο λόγο, θα μπορούσες να συνεχίσεις να θηλάζεις το παιδί σου μέχρι να κλείσει και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Αντιμετωπίζεις ένα “πρόβλημα” το οποίο είναι καθαρά ψυχολογικό όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού το οποίο έχει συνδυάσει, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, τη διατροφή του με την επαφή με την μανούλα του, την μυρωδιά της, αισθάνεται ασφάλεια και όλα αυτά που ξέρουμε ότι προέρχονται από την επαφή που έχει ένα μωρό με τη μαμά του μέσω του μητρικού θηλασμού. Ο τρόπος της διακοπής με το χάπι είναι ο πιο γρήγορος διότι αφού σταματήσει η ροή του γάλακτος, το παιδί σιγά σιγά απογοητεύεται και δεν επιθυμεί πια το στήθος. Δεν θα σου πρότεινα και εγώ τη μέθοδο αυτή, η οποία είναι λίγο “βίαιη”, και θα σου πρότεινα την δεύτερη λύση που είναι να θηλάζεις μεν αλλά με διακριτικό τρόπο να μειώνεις σιγά σιγά το χρόνο που μένει το παιδί στο στήθος ώστε με την πάροδο του χρόνου να υπάρξει μια διακοπή με ήρεμο τρόπο καθώς το παιδί αρχίζει να παίρνει λιγότερες ποσότητες γάλακτος από το στήθος, να μένει λιγότερο χρόνο στην αγκαλιά της μαμάς και καθώς πεινάει, χωρίς να το καταλαβαίνει, θα πίνει περισσότερο ξένο γάλα. Επίσης εάν την στιγμή που πρόκειται να του δώσει το γάλα με το μπιμπερό, το δίνει ένας άλλος άνθρωπος και δεν είσαι παρούσα, βοηθάει και αυτό διότι εκμεταλλευόμαστε την πείνα του παιδιού και καθώς δεν είσαι παρούσα ούτε σε μυρίζει, αναγκάζεται σιγά σιγά, λειτουργώντας το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, να πίνει όλο και περισσότερο γάλα από το μπιμπερό. Ένας άλλος τρόπος, που συχνά τον χρησιμοποιούμε, είναι όταν θα του δώσει το μπιμπερό, να το έχεις τυλίξει με ένα σουτιέν σου που δεν έχει πλυθεί ώστε να μυρίζει τη μυρωδιά σου και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρασυρθεί και να πιει με μεγαλύτερη προθυμία το ξένο γάλα. Γενικότερα όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι έμμεσοι να γίνει ο απογαλακτισμός με πολύ ήρεμο και διακριτικό τρόπο ώστε να μην “τραυματιστεί” το παιδί-ψυχολογικά εννοείται- αλλά και την μανούλα του γιατί σε αυτήν την ηλικία βλέπουμε ούτε οι μητέρες ουσιαστικά θέλουν να διακόψουν το θηλασμό διότι κι αυτές έχουν αναπτύξει αυτό το υπέροχο συναίσθημα με το παιδί τους και δεν θέλουν να το ξεκόψουν με τραυματικό τρόπο.

Read More

And More