Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Έχω έναν γιο 2 ετών και είμαι έγκυος στο δεύτερο παιδάκι μας. Πάσχω από ψωρίαση από μικρή ηλικία, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης εξαφανίστηκαν όλα τα συμπτώματα της νόσου τα οποία μετά το τοκετό επανεμφανίστηκαν. Επειδή θήλαζα αποκλειστικά το γιο μου δεν ακολουθούσα κάποια φαρμακευτική αγωγή μέχρι που υποτροπίασα τόσο που αναγκάστηκα να διακόψω το θηλασμό. Συνολικά θήλασα 11 μήνες. Τώρα αναμένοντας το δεύτερο μωράκι μας θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω μια αντίστοιχη κατάσταση γιατί είναι κρίμα να διακόψω το θηλασμό λόγω της ψωρίασης. Να σημειώσω πως σε αυτή την εγκυμοσύνη τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει αλλά όχι εντελώς όπως στην πρώτη. Επιτρέπεται κάποια φαρμακευτική αγωγή (σαμπουάν ή λοσιόν για το τριχωτό της κεφαλής) κατά τη διάρκεια του θηλασμού; Δε θέλω να βλάψω το μωράκι μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη βεβαίως και μπορείς να κάνεις κάποια θεραπεία χωρίς να διακόψεις τον πολύτιμο μητρικό θηλασμό. Όσον αφορά σαμπουάν υπάρχει το Biotrin Tar με το οποίο μπορείς να πλένεις τα μαλλιά σου δύο φορές την εβδομάδα για έξι συνεχόμενες εβδομάδες. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιείς απλό λάδι μία ώρα πριν το λούσιμο πάνω στο τριχωτό του κεφαλιού.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 11 μηνών, γεννήθηκε στη 39 εβδομάδα, 3050 κιλά, σήμερα είναι 10100 κιλά. Γενικά είναι είναι ένα ήρεμο παιδί που τρώει όλο το φαγητό της κοιμάται μόνη της στο δωμάτιό της από 3 μηνών 10 ώρες συνεχόμενες, έχει 4 δοντάκια και τώρα ο παιδίατρος της μας είπε ότι βγαίνουν άλλα 2. Τη τελευταία εβδομάδα έκανε πυρετό μέχρι 39,5 για 3 μέρες χωρίς άλλο σύμπτωμα πέρα του πολύ ανήσυχου ύπνου, της δώσαμε αντιπυρετικά ο παιδίατρος είπε πως είναι τα λαιμά. Τις τελευταίες 2 μέρες παρόλο που δεν έχει πυρετό συνεχίζει να μη κοιμάται το βράδυ καθόλου καλά και όχι μόνη της και ξυπνάει και τσιρίζει. Έχουμε να κοιμηθούμε 1 βδομάδα, τι μπορεί να φταίει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πολύ συχνά σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μετά από μία περίοδο ασθένειας όπως πέρασε η δική σου χάνουν το βιολογικό τους ρολόι του ύπνου και τις ίδιες ώρες τη νύχτα που ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους συνεχίζουν να ξυπνούν και να διαμαρτύρονται. Επίσης σε αυτή την ηλικία σίγουρα το μωρό σου βρίσκεται σε φάση έντονης οδοντοφυΐας που αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αισθάνεται πόνο και κάνει ανήσυχο ύπνο. Σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά αυτό είναι η αιτία που μπορεί κατά τη διάρκεια της νύχτας να βλέπουν και εφιάλτες (λόγω του πόνου των δοντιών δηλαδή) και για αυτό να ξυπνούν και να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω ότι αν κρατήσετε την ψυχραιμία σας και την παρηγορήσετε σιγά σιγά θα περάσουν αυτές οι δύσκολες μέρες και θα αποκατασταθεί ξανά ο ύπνος της.

Ερώτηση
“Η μεγάλη μου κόρη η οποία τον Ιούνιο θα γίνει 3 ετών εδώ και αρκετούς μήνες έχει πρόβλημα στις κενώσεις του. Κάποια στιγμή παρουσίασε δυσκοιλιότητα και απευθυνθήκαμε στον παιδίατρο ο οποίος μας συνέστησε να πάρει κάποια σκόνη την οποία διαλύαμε στο νερό (δεν θυμάμαι όνομα γιατί ήμασταν στο εξωτερικό) και τότε άρχισε να κάνει κακά πολλές φορές τη μέρα από λίγο. Το σταματήσαμε και από τότε τη μία δεν κάνει για μέρες και όταν κάνει είναι πολύ σκληρά με αποτέλεσμα να πονάει πολύ και την άλλη κάνει κάθε μέρα από λίγο και πολλές φορές (μπορεί και 10 φορές). Έχουμε εντάξει στη διατροφή της ακτινίδια, χυμό δαμάσκηνο και γενικά χυμούς και ό,τι άλλο μας λένε ότι βοηθάει αλλά το πρόβλημα δε φαίνεται να λύνεται. Σημειωτέον ότι φοράει ακόμα τις πάνες. Επίσης θα πρέπει να σας αναφέρω ότι μάλλον έχει ήδη αιμορροΐδα (ένα μικρό κόκκινο κρεατάκι). Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε κάποιες εξετάσεις; Μπορεί να συμβαίνει κάτι σοβαρό; Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Με εκτίμηση, Ρένα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι το πρόβλημα του παιδιού σου δεν είναι πολύ σοβαρό αφού περιγράφεις ότι κατά διαστήματα κάνει κανονικές κενώσεις άρα δεν είναι ένα πρόβλημα πολύ οξύ. Πιστεύω ότι με κάποιο ρύθμισμα της διατροφής και με κάποιο λαδάκι που βοηθάει ώστε τα κόπρανα να γίνονται πιο μαλακά και να γλιστρούν στο έντερο του παιδιού, θα μπορεσεις να το βοηθήσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν 2-3 λάδια όπως το Nuyol από το οποίο μπορεί να παίρνει από 1 έως 3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για καμιά δεκαριά μέρες και αυτό βοηθάει ώστε αφού κάνει μερικές φορές τα κακά χωρίς να πονέσει τότε να αρχίσει να λειτουργεί το εντεράκι του κανονικά. Βέβαια εάν έχει αιμορροΐδα αυτό μπορεί να είναι η αιτία να προκαλεί πόνο κατά την κένωση και έτσι το παιδί να αναβάλει την κένωσή του φοβούμενο τον πόνο μέχρις ότου συσσωρρεύονται μεγάλες μάζες κοπράνων στο εντεράκι του με αποτέλεσμα μετά να σκληραίνουν και να μη μπορεί να τα βγάλει. Καλό θα ήταν να εξετάσει το παιδί κάποιος παιδοχειρουργός ώστε εάν πρόκεται για αιμορροΐδα ή ραγάδα ή κάτι άλλο να σε βοηθήσει να αποκατασταθεί ώστε το παιδί να μην πονάει και σε συνδυασμό με τη διατροφή και το λαδάκι που σου πρότεινα να αποκατασταθεί η λειτουργία του εντέρου του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 9 μηνών, γεννήθηκε στη 38 εβδομάδα 3160 (από τη κλινική βγήκαμε 3060) ύψος 51 εκ. και περίμετρο κεφαλής 35,5. Σήμερα ζυγίζει 8560, 72 εκ περίμετρο 47.Τρώει κανονικά τα φαγητά του με πολύ όρεξη τα πάντα απλά με ανησυχεί το γεγονός ότι το τελευταίο δίμηνο πήρε ένα πόντο σε ύψος και σχεδόν μισό κιλό σε βαρέος. Να σημειώσω ότι από τον 5ο μήνα έβγαλε τα δύο κάτω δοντάκια του κ τώρα βγαίνουν τα 4 πάνω, είναι καλές οι μετρήσεις του; Μήπως η οδοντοφυΐα επηρέασε την ανάπτυξη του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα θα σου πω ότι ένα αγοράκι όταν θα κλείσει τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε, να πάρει 20 εκατοστά σε ύψος και 12 εκατοστά το κεφαλάκι του. Το δικό σου παιδί που είναι μόλις 9 μηνών έχει ήδη φτάσει σε πολύ καλά επίπεδα που νομίζω ότι δεν πρέπει καθόλου να ανησυχείς. Η οδοντοφυΐα μπορεί κατά τη διάρκειά της να προκαλέσει κάποια ιδιορρυθμία στο φαγητό του μωρού καθώς πονάνε τα ούλα όμως αυτό ποτέ δεν θα φτάσει σε τέτοιο σημείο που να επηρεάσει τη σωμστική του ανάπτυξη.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να κάνω 2 ερωτησούλες. Βέβαια στην πρώτη πήρα την απάντησή σας απ’ τις απαντήσεις σας σε άλλες μαμάδες και ήταν για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών και έχει θέμα με την δυσκοιλιότητα. Αν και δεν τρώει πολλά φρούτα βρίσκω διάφορους τρόπους και τρώει κάποιες φορές. Το θέμα μου είναι ναι μεν τον τελευταίο καιρό έφτιαξε κατά πολύ, κάνει κακάκια της μέρα παρά μέρα. Κάποιες φορές είναι μαλακά κ κάποιες όχι, εκεί μερικές φορές έχω δει λίγο αιματάκι. Η παιδίατρος μου είπε ότι έχει κάνει κάποια ραγάδα και είναι λογικό, να προσπαθήσω να της δίνω πιο πολλά φρούτα, δαμάσκηνα, να πίνει πολύ νερό κ ό,τι χρειάζεται. Μου είπε ακόμα ότι είναι πολύ μικρή και δεν θέλει να της δώσει κάποια κρέμα. Την ρώτησα αν πρέπει να κάνω κάποια εξέταση κοπράνων κ μου είπε όχι, δεν υπάρχει λόγος. Ποια είναι η συμβουλή σας; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη και η δική μου γνώμη δεν θα απέχει πολύ από αυτά που σε συμβουλεύει η παιδίατρός σου. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι θα μπορούσες να χορηγήσεις καθημερινά μία με δύο κουταλιές της σούπας κουάκερ και γενικότερα δημητριακά τα οποία βοηθούν πολύ στις κενώσεις, μέλι και εφόσον έχει κάποια ραγάδα να επισκεφτείς παιδοχειρουργό ο οποίος θα κοιτάξει μήπως υπάρχει και κάτι άλλο και γενικά θεραπεύοντας τη ραγάδα να αποκαταστήσει λίγο το πρόβλημα του παιδιού δεδομένου ότι αυτό προκαλεί κάποιο πόνο ή ενόχληση με αποτέλεσμα να αναστέλει την κένωση του παιδιού.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου μόλις έκλεισε τον 1ο μήνα και από την 10η μέρα γέννησης βγάζει σπυράκια κόκκινα μικροσκοπικά στο πρόσωπο, στο μέτωπο και μέσα στα μαλάκια στο κεφαλάκι του. Μια ηρεμούν κ μια φουντώνουν, δεν μπορώ να καταλάβω τι το πειράζει, η παιδίατρος μου είπε ότι είναι από χνουδωτά υφάσματα που το αγγίζουν αλλά 2-3 μέρες πριν κλείσουμε τον 1ο μήνα παρατήρησα το ίδιο πράγμα και στο στέρνο ως το στομαχάκι ψηλά, τι μπορεί να είναι; Η διατροφή του είναι μικτή (μητρικό και αλμιρον 1) Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι αρκετά πραγματάκια τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν την εικόνα που περιγράφεις και δυστυχώς αν κάποιος δεν έχει οπτική εικόνα δεν μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που περιγράφεις στο κεφαλάκι και στο προσωπάκι μπορεί να είναι μια δροτσίλα όπως λέμε, δηλαδή να προέρχεται από τη ζέστη καθώς αυτή την περίοδο έχουν αυξηθεί και οι θερμοκρασίες. Επίσης μπορεί να είναι το γεγονός ότι δεν πλένεις πολύ καλά το κεφαλάκι και το πρόσωπο του παιδιού καθώς πολλές μαμάδες φοβούνται τον πρώτο καιρό όταν είναι βρεφάκι να πλύνουν το πρόσωπό του με πολύ καλό τρόπο. Σου προτείνω και το κεφαλάκι του μωρού και το πρόσωπό του να το πλένεις με σαμπουάν και όχι με σκέτο νερό ή και χαμομήλι που πολλές μητέρες κάνουν. Επίσης εάν αυτό που έχει στο πρόσωπο επεκτείνεται και στον κορμό και είναι πραγματικά το ίδιο θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποια αλλεργία η οποία μπορεί να προέρχεται από οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το παιδί ή και από κάτι που τρώει. Αυτό που τρώει φυσικά είναι το ξένο γάλα το οποίο προέρχεται από αγελάδα και θα μπορούσε πιθανόν να είναι αλλεργικό στο γάλα της αγελάδας ή και σε οτιδήποτε τρως εσύ αφού θηλάζεις και ξέρουμε ότι όλα περνούν από το γάλα της μαμάς. Επίσης θα μπορούσε να είναι από τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείς για να πλύνεις τα ρούχα του μωρού ή και το σαμπουάν που χρησιμοποιείς για να πλύνεις το σώμα του. Κατά συνέπεια αυτά πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να αρχίσεις να ψάχνεις μαζί με την παιδίατρό σου τι μπορεί από αυτά να είναι το πρόβλημα. Αρχικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις υποαλλεργικά σαμπουάν και αφρόλουτρα και να βάζεις κάποια ενυδατική αλοιφή και λίγο υποαλλεργική, να χρησιμοποιείς ειδικά απορρυπαντικά για παιδιά και μάλιστα υποαλλεργικά τα οποία υπάρχουν, να χρησιμοποιείς βαμβακερά και φαρδιά ρούχα στο μωρό σου και αν με όλα αυτά δεν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας και σε δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.

Read More

And More