Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, θα ήθελα να με βοηθήσετε στο εξής. Έχω ένα αγοράκι 13 μηνών. Μόλις έκλεισε τους 12 μήνες εμφάνισε μια άρνηση στο γάλα. Πίνει λίγο το πρωί 60-100ml και το βράδυ ακόμα λιγότερο. Να σας πω ότι μέχρι το 12ο μήνα έπινε γάλα σε σκόνη και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, με χαροποιούσε το γεγονός ότι ήθελε να πίνει πολλές φορές την ημέρα. Τώρα που συμπλήρωσε το χρόνο, αλλάξαμε γάλα. Δοκίμασα σκόνη, φρέσκο, εβαπορέ. Έχει την ίδια αντίδραση σε όλα. Την ώρα που του το δίνω, θέλει να πίνει λίγες γουλιές γάλα και πολύ νερό. Κατά τη διάρκεια της μέρας του δίνω γιαούρτι ή κίτρινο τυρί, αναλόγως τι θέλει εκείνη τη στιγμή. Τι μπορώ να κάνω για να πίνει περισσότερο γάλα; Γιατί σ’ αυτή την ηλικία θεωρώ ότι είναι πολύ απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξή του. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς δεν πρέπει να αγχώνεσαι καθόλου διότι το παιδί σου το αντιλαμβάνεται και πολύ πιθανόν να σε χειρίζεται προκειμένου να βλέπει το ενδιαφέρον σου για αυτό. Πάρα πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία περνούν μία φάση που αρνούνται το γάλα αλλά και μερικά λόγω κληρονομικότητας από τον μπαμπά ή τη μαμά έχουν μια αντιπάθεια στο γάλα που μπορεί να είναι προσωρινή αλλά μερικές φορές μπορεί να τα ακολουθήσει στην ενήλικη ζωή. Σε αυτή την ηλικία που είναι το μωρό σου, το γάλα είναι χρήσιμο αλλά όχι απαραίτητο δεδομένου ότι τις ουσίες του γάλακτος το παιδί τις παίρνει και από τις άλλες τροφές που τρώει. Δηλαδή δεν είναι τόσο σημαντικό όσο για ένα βρέφος μέχρι 6 μηνών που τρώει αποκλειστικά γάλα. Θα σου έλεγα να χαλαρώσει τις προσπάθειές σου και να μην πιέζεις το παιδί αλλά να του χορηγείς αυτά που υπάρχουν μέσα στο γάλα όπως ήδη κάνεις όπως λες με άλλες πηγές γαλακτοκομικών όπως είναι το γιαούρτι και το κίτρινο τυρί. Το γάλα θα μπορούσες να το βάλεις σε τρόφιμα και συνταγές που δεν θα είναι αποκλειστικά το γάλα δηλαδή μπορείς να το κάνεις ρυζόγαλο, μπορείς να φτιάξεις κρέμες βανίλια ή φαρίν λακτέ που αντί για νερό να χρησιμοποιήσεις γάλα, μπορείς να φτιάξεις φρουτόκρεμα με γάλα και γενικά να σκεφτείς κάποιους τέτοιους τρόπους ώστε να καλύπτεται το παιδί κατά τη διάρκεια του 24ώρου με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα τρώει.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το Bexsero. Το ελάχιστο διάστημα μεταξύ των δυο δόσεων πρέπει να είναι δυο μήνες. Το μέγιστο πόσο είναι; Δηλαδή υπάρχει χρονικό περιθώριο και τι γίνεται αν το υπερβώ; Πρέπει να το επαναλάβουμε; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όπως και για τα άλλα εμβόλια δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το πόσο πρέπει να είναι το διάστημα της δεύτερης, της τρίτης ή και της 4ης δόσης. Η κάθε φαρμακευτική εταιρεία προσδιορίζει το χρονικό διάστημα των μεσοδιαστημάτων των δόσεων προκειμένου ο οργανισμός να δεχτεί καινούργιο ερέθισμα μνήμης ώστε να παράγει αντισώματα, τα οποία κάποια στιγμή με την ολοκλήρωση των δόσεων θα υπάρχουν στον οργανισμό για όλη τη ζωή. Βάσει αυτού του σκεπτικού έχει αποφασιστεί ότι όταν υπάρχει καθυστέρηση στους εμβολιασμούς θα πρέπει να ξεκινάνε από εκεί που είχαν σταματήσει χωρίς να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να τα κάνουμε από την αρχή. Αν όμως θέλουμε να είμαστε σίγουροι 100% ότι ο εμβολιασμός πέτυχε θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει μια εξέταση αίματος αναζητώντας τα αντισώματα που υπάρχουν στον οργανισμό του παιδιού για την συγκεκριμένη ασθένεια που θα το προφύλασσε το εμβόλιο. Εάν λοιπόν το διάστημα των δόσεων είναι πολύ μεγάλο τότε θα άξιζε τον κόπο να γίνει αυτή η εξέταση γιατί όπως καταλαβαίνεις είναι πάντοτε ένα τσίμπημα και θα πρέπει να είμαστε πάντα σίγουροι ότι είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η εξέταση. Κατά συνέπεια, προσπάθησε όσο γίνεται πιο νωρίς να κάνεις το εμβόλιο που έχεις παραλείψει και συζήτησε με τον παιδίατρό σου εάν είναι της γνώμης να κάνεις την εξέταση των αντισωμάτων για να είσαι σίγουρη ότι το παιδί σου έχει προφυλαχθεί για τη μηνιγγίτιδα Β.

Ερώτηση
“Χρόνια Πολλά, κ. Μαζάνη. Θα ήθελα να μου δώσετε πληροφορίες για το διατροφικό πρόγραμμα που πρέπει να έχει ένα παιδάκι από ενός έτους και μετά. Πόσα πρέπει να είναι τα καθημερινά γεύματά του και τι πρέπει να καταναλώνει; Ανά πόσες ώρες; Σας ευχαριστώ που πάντα μας δίνετε πολύτιμες συμβουλές”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σε γενικές γραμμές μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής ακολουθούμε λίγο πολύ το εξής πρόγραμμα: το πρωί 7-8 δίνουμε γάλα, γύρω στις 10-11 δεκατιανό το οποίο μπορεί να είναι φρουτόκρεμα, γύρω στις 1.30 με 2.30 την κρεατοχορτόσουπα που μπορεί να είναι όλα τα είδη κρέατος σε συνδυασμό με λαχανικά, ρύζι, ζυμαρικά κ.λπ., το απόγευμα έχουμε επιλογές όπως γιαούρτι, ρυζόγαλο, τοστ, σκέτο χυλοπίτες, σκέτο τραχανά, σκέτο χορτόσουπα ή καμιά φορά αν έχει μείνει φαγητό από το μεσημεριανό ή επίσης ένα πιατάκι με τυρί, ψωμί, πατατούλα, ντοματούλα ή επίσης μια φέτα ψωμί με μέλι και ταχίνι και το βράδυ γύρω στις 8 με 9 πίνει το τελευταίο γάλα ώστε μετά να κοιμηθεί. Παρόλα αυτά πολλά παιδάκια μπορεί να έχουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα γι’ αυτό δεν είναι άσχημο να ακολουθούμε κατά κάποιο τρόπο και την όρεξη του παιδιού σε σχέση με τις ώρες που κοιμάται αλλά και το πρόγραμμα των γονιών. Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτά τα 4 βασικά γεύματα συν το δεκατιανό που θα είναι φρούτα να τα τρώει μέσα στο 24ωρο.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 14 ετών που δυστυχώς καπνίζει, θα ήθελα να ρωτήσω επειδή δεν έχει και ισορροπημένη διατροφή εάν θα πρέπει να του δώσω βιταμίνες και τι είδους”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είμαι σίγουρος ότι ξέρεις και αναγνωρίζεις πόσο κακό είναι ένας έφηβος να καπνίζει. Δυστυχώς θα πρέπει να τρώει πάρα πολύ ισορροπημένη και πλούσια διατροφή προκειμένου να αντεπεξέλθει μέχρι ένα μικρό σημείο στο κακό που του κάνει το κάπνισμα. Για παράδειγμα θα πρέπει να τρώει πολλά φρούτα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να παίρνει σε μεγάλο ποσοστό βιταμίνη C όπως επίσης να τρώει καλές τροφές όπως κρέας και χόρτα, να αποφεύγει τα τηγανιτά και τα λιπαρά και επίσης να πίνει πάρα πολύ νερό προκειμένου να κάνει διούρηση και να φεύγουν οι ουσίες του καπνού μέσα από τα ούρα του. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά δεν πρέπει να εθελοτυφλείς ότι προσέχοντας τη διατροφή του εξισορροπείς το κακο που κάνει το κάπνισμα. Περισσότερο οι προσπάθειές σου θα πρέπει να είναι να πειστεί το παιδί να καπνίζει όσο γίνεται λιγότερο προκειμένου να έχει και λιγότερες βλάβες στον οργανισμό του.

Ερώτηση
“Πώς αντιμετωπίζεται το βρογχικό άσθμα; Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά; Ο γιος μου είναι αλλεργικός στα τσιμπήματα εντόμων, είναι σωστό να λαμβάνει συνέχεια κορτιζόνη;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη καταρχάς η κορτιζόνη, όπως και όλα τα φάρμακα που χορηγούμε, τα δίνουμε μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και ο γιατρός έχει ζυγίσει τα πράγματα προκειμένου να βοηθήσει τον οργανισμό του παιδιού που σε άλλη περίπτωση, δηλαδή αν δεν έπαιρνε τα φάρμακα, θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Επομένως δίνουμε τα φάρμακα μόνο όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη προκείμένου να βοηθήσουμε τον οργανισμό του παιδιού. Εαν ένα παιδί είναι γνωστό σε τι είναι αλλεργικό τότε είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε την έκθεσή του σε αυτή την ουσία προκειμένου να μην έχει τις αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να είναι μικρές αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρές. Το βρογχικό άσθμα αντιμετωπίζεται με μία πληθώρα φαρμάκων είτε για προληπτικούς λόγους είτε και θεραπευτικά όμως σε κάθε περίπτωση έχουμε άλλον ασθενή και κάνουμε διαφορετική θεραπεία. Δηλαδή δεν υπάρχει μια θεραπεία για το βρογχικό άσθμα αλλά υπάρχει θεραπεία για τον ασθενή που το έχει. Σε γενικές γραμμές, για να προφυλάξουμε ένα παιδί από το να πάθει κρίσεις βρογχικού άσθματος αποφεύγουμε στο περιβάλλον που ζει να υπάρχουν ουσίες ή πράγματα που θα μπορούσαν να του πυροδοτήσουν τη βρογχική κρίση. Για παράδειγμα τα πολλά λουλούδια, οι μοκέτες, οι ταπετσαρίες στους τοίχους, ατμόσφαιρα με πολλή υγρασία ή αντίστοιχα πολλή ξηρασία, ζώα όπως γάτες και πουλιά είναι μερικά από αυτά που πρέπει να αποφεύγει, όπως επίσης μαξιλάρια με πούπουλα, στρώματα συνθετικά, γενικά συνθετικά ρούχα, κουβέρτες σεντόνια κλπ.

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω όταν γίνεται αποκλειστικός θηλασμός το μωρό πρέπει να πάρει σίδηρο;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μητρικού θηλασμού δείχνουν ότι εάν ένα παιδί θηλάζει πολύ καλά από τη μητέρα του κανονικά δεν θα πρέπει να έχει ανάγκη να πάρει συμπλήρωμα σιδήρου δεδομένου ότι ο σίδηρος απορροφάται από το έντερο του παιδιού πολύ καλύτερα από τον σίδηρο που υπάρχει στο γάλα της αγελάδας. Παρόλα αυτά μερικές φορές για διάφορους άλλους λόγους όπως για παράδειγμα εάν η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε χαμηλό αιματοκρίτη ή δεν είχε αρκετό σίδηρο για να δώσει στο παιδί, μπορεί ένα παιδί, είτε θηλάζει είτε παίρνει αγελαδινό γάλα να έχει χαμηλό σίδηρο στον οργανισμό του και έτσι να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα για μία μικρή ή μεγαλύτερη περίοδο της ζωής του. Επομένως όταν ένα παιδί θηλάζει δεν είναι απαραίτητο να χορηγήσουμε σίδηρο παρά μόνο εάν υποψιαζόμαστε ότι έχει έλλειψη αυτού του στοιχείου, το οποίο φαίνεται κλινικά από το χρώμα που έχει το παιδί στο δέρμα του και εργαστηριακά αν κάνουμε κάποια εξέταση αίματος μετρώντας τον αιματοκρίτη, το σίδηρο και τη φεριτίνη.

Read More

And More