Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Σας στέλνω γιατί έχω ανησυχήσει με το ύψος και το βάρος του παιδιού. Έχω ένα γιο 17 μηνών, που γεννήθηκε 51cm και 3330 κιλά. Έπαιρνε κανονικά ύψος και βάρος μέχρι τον 14o μήνα που έμεινε στάσιμος. Κάναμε εξετάσεις θυρεοειδή και ορμόνη ανάπτυξης όπου βγήκαν καλές. Στην τελευταία μέτρηση του 16 μήνα ήταν 78cm και 11600. Από φαγητά, τρώει σχεδόν τα πάντα (καθόλου γλυκά, αλάτι και παχιά κρέατα) χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα και γάλα φόρμουλας περίπου 600ml την ημέρα (πρωί και βράδυ). Τι προτείνετε να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σου προτείνω να μην ανησυχείς, καθώς το μωρό σου είναι ακόμη πολύ μικρό και η ανάπτυξή του μέχρι τώρα είναι καλή. Πολλές φορές τα παιδάκια κάνουν αυτό που λέμε άλματα ανάπτυξης, δηλαδή κάποια στιγμή σταματούν να αναπτύσσονται για λίγο και μετά πάλι ξαναξεκινούν και καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το ύψος των γονιών αλλά και των συγγενών 1ου βαθμού. Αφού οι εξετάσεις είναι καλές όπως λες, το μωρό σου σιτίζεται καλά και δεν αρρωσταίνει συχνά και περίεργα τότε να ηρεμήσεις και να περιμένεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, αντιμετωπίζω ένα τεράστιο πρόβλημα με το κόψιμο της πάνας της κόρης μου. Είναι 4 χρονών και αρνείται πεισματικά όχι μόνο να βγάλει την πάνα, αλλά ούτε στην τουαλέτα κάθεται, ούτε στο γιογιό, ούτε στο καθισματάκι της τουαλέτας, ενώ κρατάει για ώρες τα ούρα της όποτε έχω δοκιμάσει να την αφήσω γυμνή χωρίς εσώρουχο ή ρούχο. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Έχω απελπιστεί. Δεν την πιέζουμε, δεν την βάζουμε με το ζόρι να κάνει κάτι που δεν θέλει αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω αγχωθεί με την άρνησή της γιατί δεν ξέρω πώς αλλιώς να το διαχειριστώ. Σας παρακαλώ προτείνετέ μου τι να κάνω. Έλενα από Γιάννενα”.

Απάντηση
Αγαπητή συμπατριώτισσα από τα Γιάννενα μην νομίζεις ότι το παιδί σου δεν καταλαβαίνει το μεγάλο άγχος που έχεις για το θέμα που περιγράφεις. Είναι σίγουρο ότι σε χειρίζεται και το χρησιμοποιεί για να σου πει ότι κάτι άλλο την απασχολεί στο περιβάλλον της. Τι μπορεί να είναι αυτό; Μπαμπάς, αδέλφια, σχολείο κλπ κλπ. Να σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχει παιδί που κάποια στιγμή δεν θα σταματήσει να κρατάει τα τσίσα και τα κακά. Ειδικά τα τσίσα είναι σχεδόν αδύνατο διότι όταν θα γεμίσει η κύστη με ούρα θα… κατουρήσει πάνω της θέλει δεν θέλει! Προσπάθησε πραγματικά να αδιαφορήσεις, δώσε να φάει τροφές που βοηθούν όπως πολύ νερό, κουάκερ, ακτινίδια, δαμάσκηνα, βανίλιες, μέλι και προσπάθησε να καταλάβεις τα ψυχολογικά της ώστε να βοηθηθείτε όλοι.

Ερώτηση
“Γεια σας, ο γιος μου 14 χρονών είναι 1.61-1.62 ύψος. Πριν κάτι μήνες και για διάστημα 2 μηνών έπινε μισό ποτηράκι κρασί. Το ύψος του πατέρα του είναι 1.80m και το δικό μου είναι 1.58-1.59m. Ο γιος μου τώρα αγχώνεται για το αν θα ψηλώσει και αν θα περάσει το 1.70m. Παρόλα αυτά ο γιος μου γυμνάζεται και πίνει και τρώει πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Θέλω να σας ρωτήσω και να μου απαντήσετε με ειλικρίνεια στις εξής ερωτήσεις: Το ύψος του γιου μου είναι καλό για την ηλικία του; Το ύψος του γιου μου θα ξεπεράσει το 1.75;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σύμφωνα με έναν μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιούμε για το ύψος των παιδιών, και βασίζεται στον μέσο όρο του ύψους του μπαμπά και της μαμάς, ο γιος σου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 170 cm. Να έχεις βέβαια υπόψη σου ότι καμιά φορά επηρεάζεται και από το ύψος των συγγενών τουλάχιστον 1ου βαθμού.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω μια κόρη 24 μηνών και θα ήθελα να σας ρωτήσω ενώ πριν μια βδομάδα μιλούσε εδώ και 4 μέρες νομίζω ότι κεκεδίζει, θέλει να κάνει προτάσεις. Ο γιατρός μας είπε να μην του δώσουμε σημασία. Ποια είναι η γνώμη σας; Πώς μπορώ να την βοηθήσω; Ευχαριστώ, Χριστίνα”.

Απάντηση
Αγαπητή Χριστίνα μην ανησυχείς! Πολλές φορές κάτι επηρεάζει ένα μωρό και κεκεδίζει όπως για παράδειγμα ένας τσακωμός των γονιών, κάτι που είδε στην τηλεόραση, ο ερχομός ενός καινούργιου παιδιού, μια συζήτηση που άκουσε και την τρόμαξε κλπ κλπ. Αφού έχει μιλήσει σίγουρα θα επανέλθει. Μην το κάνετε υπερθέαμα και την επηρεάσετε περισσότερο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη γεια σας! Είμαι μητέρα ενός αγοριού 4 μηνών περίπου και από τότε που γεννήθηκε αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με τσίμπλες στα ματάκια του όχι μόνο το πρωί αλλά όλες τις ώρες της ημέρας. Στην αρχή δοκιμάσαμε να τις καθαρίζουμε με γαζούλες βουτηγμένες σε χαμομήλι και αφού δεν πέρασε αρχίσαμε στον δεύτερο μήνα κολλύριο tobrex για 7 ημέρες. Τις πρώτες ημέρες είδαμε αποτέλεσμα όμως μετά από λίγο καιρό ξανάρχισαν οι τσίμπλες. Μάλιστα παράλληλα έκανα ελαφρώς μασάζ στην άκρη των ματιών όπως μου πρότειναν αλλά δεν είδα αποτέλεσμα. Τώρα συνεχίζω να τα καθαρίζω είτε με χαμομήλι είτε με ορό. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Να ξαναρχίσω το κολλύριο που από ό,τι γνωρίζω περιέχει αντιβίωση και θεωρώ ότι δεν είναι κ ότι καλύτερο ή να συνεχίσω να το καθαρίζω με ορό; Πιστεύετε ότι είναι κάτι μόνιμο; Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μάλλον θα έχει στένωση του δακρυϊκού πόρου και γι’ αυτό δεν περνάει τόσο καιρό. Ένας παιδοφθαλμίατρος θα βοηθούσε στην διάγνωση και αν πραγματικά είναι αυτό τότε θα κάνετε αυτές τις κινήσεις, μασάζ και ενίοτε κολλύριο μέχρι να περάσει λίγος καιρός και να αποκατασταθεί εκτός και αν φράξει εντελώς, δημιουργηθεί κύστη δακρυϊκού πόρου και τότε απαιτείται καθετηριασμός για να γίνει διάνοιξη. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις και σε παλαιότερο άρθρο μου για το θέμα κάνοντας κλικ εδώ

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 μηνών. Το βάρος του είναι 6250 και το ύψος του 63cm. Κάνει 5 γεύματα την ημέρα και πίνει 3 από 150 και 2 από 180. Πριν 15 ημέρες ξεκίνησε για ακόμα μια φορά (το παρουσιάζει ανά διαστήματα ύστερα από το 2ο μήνα) πολλές γουλιές και κατά το ρέψιμο και μετά από ώρες ενδιάμεσα στα γεύματα. Η ποσότητα γάλακτος ήταν σταθερή και μου έδειχνε ότι πεινάει. Έχει 3 μέρες τώρα και πίνει 50 ή 60 σε κάθε γεύμα και δεν δέχεται με τίποτα παραπάνω γάλα. Να ανησυχώ;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μάλλον έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και καθώς το γάλα παλινδρομεί από το στομάχι προς τον οισοφάγο έχει καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό δεν θέλει να πιει το γάλα καθώς το έχει συνδυάσει με αυτή την ενόχληση. Σου προτείνω να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από 3 ώρες νηστεία και να τρώει κατά την διάρκεια της εξέτασης. Αν επαληθευτούν αυτά που σου λέω τότε θα πάρει γάλα αντιαναγωγικό τύπου AR και θα πίνει ένα ειδικό σιρόπι για μερικούς μήνες.

Read More

And More