Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Καλησπέρα σας γιατρέ! Σας παρακολουθώ συνέχεια! Έχω ένα κοριτσάκι 19 μηνών και με προβληματίζει το γεγονός ότι ακόμα δεν μιλάει! Ακούει γιατί κάνει ό,τι της λέμε,αλλά δεν δείχνει ενδιαφέρον να μιλήσει! Λέει μόνο μαμ, μαμά, νταντά (μπαμπάς) κ όσο παράξενο και αν ας σας φανεί λεξούλες από αγγλικά τραγουδάκια! Πρέπει να κάνω κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το μωρό σου βρίσκεται σε μία ηλικία που ακόμα μπορείς να περιμένεις για να δεις την εξέλιξη της ομιλίας της. Συνήθως μετά τους 22 πρώτους μήνες της ζωής, τα μωρά αρχίζουν αν βάζουν δύο λέξεις μαζί και μετά τα δύο χρόνια κάνουν μικρές προτάσεις με τρεις λέξεις. Σημασία έχει ένα παιδί να ακούει, διότι παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί να μιλήσει. Εξυπακούεται ότι η ακουστική οξύτητα πρέπει να είναι επαρκής και από τα δύο αυτιά. Αυτά που κάνει το μωρό σου φαίνεται πως είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν πρέπει να ανησυχείς. Σκεφτόμαστε βέβαια πάντοτε και κάποια μορφή κληρονομικότητας, δηλαδή αν κάποιος από τους γονείς έχει καθυστερήσει να μιλήσει. Εάν θα ήθελες να κάνεις κάτι ώστε να επισπεύσει την πρόοδο της ομιλίας της, θα μπορούσες να τη γράψεις σε βρεφονηπιακό σταθμό διότι έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά εξελίσσουν εκεί την ομιλία τους καθώς παρασύρεται από τα άλλα παιδιά και είναι “υποχρεωμένα” να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη καλημέρα σας! Έχω μια κορούλα 9,5 χρόνων και το δεξί στήθος είναι λίγο πιο φουσκωμένο και φαίνεται μεγαλύτερο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό είναι φυσιολογικό λόγω ηλικίας, μήπως μπαίνει στην εφηβεία! Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια για όλες τις απαντήσεις που δίνετε!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η κορούλα σου έχει μπει στην προεφηβεία και γι’ αυτό δικαιολογείται μία διόγκωση του ενός ή και των δύο μαστών, παρόλο που και σε ενήλικες γυναίκες η διαφορά μεγέθους των δύο μαστών θεωρείται φυσιολογική εάν δεν υποβόσκουν παθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα εάν το στήθος συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό ή είναι πολύ επώδυνο στην ψηλάφηση, καλό θα ήταν να γίνει ένα υπερηχογράφημα μαστών πριν απευθυνθείς σε παιδοενδοκρινολόγο ή παιδοχειρουργό ανάλογα με τα υποτιθέμενα παθολογικά ευρήματα.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 5 μηνών. Εδώ και 3 μήνες σηκώνεται με έντονα κλάματα, του βάζω πιπίλα, τον γυρνάω μήπως θέλει από το άλλο πλευρό, τον παίρνω αγκαλιά, συνεχίζει το έντονο κλάμα και μετά τον παίρνει πάλι ο ύπνος. Τι θα μπορούσα να κάνω; Εγώ δεν έχω πρόβλημα που κλαίει, μωράκι είναι σίγουρα κάποια ανησυχία ή πονάκι θα έχει αλλά έχω απορία και αναρωτιέμαι τι μπορεί άλλο να είναι…”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αν έχω καταλάβει σωστά, το πρόβλημα του μωρού σου έχει ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών. Κατά συνέπεια πρέπει να το ψάξεις αρκετά για το τι συμβαίνει, δηλαδή εάν υπάρχει κάποιο οργανικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Πρώτα ξεκινάς να αποκλείεις τα οργανικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί καούρες και τσουξίματα στον οισοφάγο, πείνα, ζέστη, κλασικοί κολικοί του πρώτου τριμήνου και φτάνουμε μέχρι να υποψιαζόμαστε και βρεφική υπνοβασία καθώς αναφέρεται ότι μερικά παιδιά που ξυπνάνε το βράδυ και δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά τους με άλλο τρόπο, μπορεί να οφείλεται σε μία άτυπη υπνοβασία. Θα μπορούσες να βιντεοσκοπήσεις τη συμπεριφορά του μωρού σου και τη δείξεις στον παιδίατρό σου μήπως και έτσι αυτός μπορεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει στο μωρό σου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 6,5 ετών και τον Ιούνιο πέρασε μια ίωση με 5 μέρες πυρετό πολλές μύξες και βήχα και έκανε ακροαστικά μέχρι που ήπιε πρώτη φορά αντιβίωση. Μόλις πέρασε μου είπε ότι νιώθει να έχει κάτι στο λαιμό της κολλημένο και θεώρησα ότι είναι κάποιο φλέμα, κατάλοιπο από την ίωση. Έτσι μου έλεγε και άλλες φορές. Μου λέει όμως εδώ και 20 μέρες ότι συνεχίζει να το νιώθει και άλλες φορές μου λέει ότι νιώθει στο ίδιο σημείο κάτι σαν τρίχα στο λαιμό. Ποια η γνώμη σας; Γενικά είναι κεφάτη ευδιάθετη”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το κοριτσάκι σου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορείς να συνεννοηθείς για το τι ακριβώς της συμβαίνει. Η γνώμη μου είναι να την δει ένας παιδοωτορυνολαριγγολόγος, ώστε να αποκλείσει πιθανό ξένο σώμα στην περιοχή που λέει το παιδί σου ότι έχει ενόχληση (όπως για παράδειγμα κάποιο μικρό κόκκαλο από ψάρι), ή να αποκλείσει την περίπτωση οπισθορινικής κατάποσης μύξας η οποία μπορεί να δημιουργεί τοπική ενόχληση.

Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη, ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές. Κ Μαζάνη εγώ έχω ένα αγοράκι 23 μηνών, γεννήθηκε 3490 βάρος και 50 εκ ύψος. Όταν ήταν τριών μηνών είχε κύστη στον οφαλό με αποτέλεσμα να του κάνουν μια μικρή επέμβαση στον οφαλό. Ταυτόχρονα τον ίδιο μήνα έμαθα ότι έχει και αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος γιατί είχε κάνει αίμα στα κακά. Έπινε για αρκετό καιρό το γάλα novalac alernova και τώρα του δίνουμε το nan 2 υποαλλεργικό μέχρι και σήμερα. Θέλω πολύ να με απαντήσετε σε 2 ερωτήσεις για να με κατευθύνετε γιατί έχω απελπιστεί. Ο μικρός εδώ και ένα μήνα έχει έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, την πρώτη φορά που συνέβη φύγαμε κατευθείαν στην κλινική και ο παιδοχειρουργός έβγαλε ακτινογραφία και με είπε πως είχαν μαζευτεί πολλά κακά και είχε πρηστεί το έντερό του και η αγωγή που με έδωσε ήταν 2 κλισματάκια το βράδυ και 2 το πρωί και το μωρό θα ήταν μια χαρά και όντως είχε ηρεμήσει. Από τότε κ Μαζάνη κάθε βδομάδα μια φορά πάθαινε το ίδιο πράγμα να επισημάνω πως το μωρό ενεργείται 1 φορά ή και 2 την ημέρα. Και επειδή άρχισε μια φορά την εβδομάδα να παθαίνει το ίδιο πράγμα ξαναπήγα στον χειρουργό μας και με είπε πως δεν είναι κάτι χειρουργικό απλά το παιδί έχει δυσανεξία και τον πειράζει μια ουσία που λέγεται αν δεν κάνω και λάθος κιτρινόλη, δεν θυμάμαι, μου είπε να μην δίνω τίποτα από φρούτα εκτός από τη μπανάνα και το μήλο και να προσέχω τα λαχανικά. Έχει την αλλεργία του και από κρέας μόνο κοτόπουλο δίνω και έτρωγε αρκετά φρούτα και λαχανικά στα γεύματά του. Τώρα δεν ξέρω με αυτό που προέκυψε τι να του μαγειρεύω. Μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτή η δυσανεξία και ποιες τροφές δεν πρέπει να του δίνω; Νομίζω ότι και τα όσπρια τον πειράζουν. Πραγματικά έχω απελπιστεί είναι ένα φαγανό παιδί και τώρα που μεγαλώνει και τα ζητάει όλα και να φοβάμαι να του δίνω το οτιδήποτε μην τυχόν και τον πειράξει. Σήμερα ο μικρός είναι 13 κιλά και 88,5 ύψος”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από τη στιγμή που ο παιδοχειρουργός σου έχει αποκλείσει την περίπτωση το παιδί σου να έχει χειρουργικό πρόβλημα και βάσει αυτών που περιγράφεις πρέπει να απευθυνθείς σε παιδοαλλεργιολόγο και παιδογαστρεντερολόγο. Αφού γίνει σωστός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, θα σε βοηθήσουν με συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες, ώστε όσο είναι δυνατόν να απαλλαγεί το μωρό σου από προβλήματα που μπορεί να του προκαλούν ουσίες που θα ανακαλυφθούν. Από εκεί και πέρα τις περισσότερες φορές είναι η παρατήρηση της μητέρας που ζει καθημερινά το παιδί της και αντιλαμβάνεται τις ουσίες που το ενοχλούν ώστε να τις μειώνει ή να τις αποκλείει από τη διατροφή του.

Ερώτηση
“Έχω μια μπέμπα 18 ημερών! Από εχθές αλλάξαμε το συμπλήρωμα λόγω κολικών και ανησυχίας όπως μας σύστησε η παιδίατρος! Το μωρό από το βράδυ δείχνει να μην χορταίνει με τίποτα με αποτέλεσμα από τις 22.00-2.00 να έφαγε 260ml δείχνοντας απαρηγόρητο και ψάχνοντας ακόμα για φαΐ. Αφού την έφτιαξα τελικά αλλά 60ml έφαγε για 2 λεπτά και κοιμήθηκε. Τι λέτε να συμβαίνει; Να ακολουθήσω τις δικές τις ανάγκες και όχι τις τυπικές δοσολογίες;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, φυσικά και πρέπει να ακολουθήσεις την όρεξη και τις ανάγκες του μωρού σου μέχρι του σημείου που θα μένει στο μπιμπερό γάλα, διότι με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρη ότι το παιδί σου θα έχει χορτάσει. Οι δοσολογίες που αναγράφονται πάνω στα κουτιά γάλακτος, είναι όπως και εσύ τις λες «τυπικές», ώστε απλώς να δείχνουν μία κατεύθυνση και ένα μέσο όρο ποσότητας γάλακτος που τρώει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του. Από κει και πέρα όμως, το κάθε παιδί τρώει διαφορετικές ποσότητες, διότι εξαρτάται από το βάρος του αλλά και από την ιδιοσυγκρασία του οργανισμού του. Επομένως μόνο εάν μένει γάλα στο μπιμπερό, θα είσαι σίγουρη ότι έχει χορτάσει.

Read More

And More