Πίσω στην κορυφή της σελίδας
20.08.2016 | 14:17
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η τρίτη κόρη μου είναι σχεδόν 4 χρονών. Ποτέ δεν έτρωγε πολύ αλλά τώρα δεν τρώει τίποτα τάχα μου θέλει να κάνει εμετό όταν είναι η ώρα φαγητού. Το είχε ξανακάνει και την μάλωσα πολύ και από τότε τα έκοψε όλα. Κάναμε εξετάσεις, όλα καλά εκτός η βιταμίνη D είναι χαμηλή, γύρω στα 24. Kαι τώρα δεν πίνει και γάλα. Δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι ψυχολογικό ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Έχει πολύ καιρό τώρα. Το ξαναέζησα με την δεύτερη κόρη μου αλλά για 15 ημέρες. Απαντήστε μου σας παρακαλώ θα με τρελάνει”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δε μου γράφεις ποιο ήταν το βάρος γέννησης του παιδιού σου και πώς έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά φαίνεται πως υπάρχει μία ψυχολογική αντίδραση του παιδιού σου, σε πιέσεις που δέχεται από διάφορους παράγοντες και μέσω του φαγητού που εσύ δείχνεις ότι σε απασχολεί πάρα πολύ, προσπαθεί να σου δείξει ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Δηλαδή το φαγητό έχει γίνει ένα όχημα στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει μαζί σου.  Εσύ φυσικά σα μανούλα προσπαθείς όπως - όπως να σώσεις την κατάσταση, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν είναι ο σωστός τρόπος. Όπως καταλαβαίνεις, το πρόβλημα πρέπει να το συζητήσεις σε αυτή τη βάση, δηλαδή συναισθηματική επικοινωνία με το παιδί σου, με τον παιδίατρό του ή και με κάποιον παιδοψυχολόγο, προκειμένου να βρεθεί εγκαίρως λύση.

Ερώτηση
“Καλησπέρα κε Μαζάνη και συγχαρητήρια για την αγάπη που δείχνετε στα παιδιά βοηθώντας εμάς τους γονείς. Η κόρη μου τώρα είναι 4 χρονών και έκανε το bexsero στις 19/2/16 όταν ήταν 3,5 χρονών. Η γιατρός σημείωσε την δεύτερη δόση για τις 19/6/16 την οποία και ακριβώς κάναμε. Υπάρχει πρόβλημα λόγω της καθυστέρησης; Διότι στις οδηγίες γράφει εντός δύο μηνών περίπου. Κ. Γ.”

Απάντηση

Αγαπητέ κύριε Κουτσογιάννη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για αυτή τη μικρή καθυστέρηση για δύο λόγους: 1. Η ερμηνεία των οδηγιών είναι ότι πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες. 2. Υπάρχει διεθνής απόφαση ότι σε περίπτωση καθυστέρησης οι εμβολιασμοί συνεχίζονται από εκεί που σταμάτησαν. Βέβαια σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, συστήνεται ο έλεγχος αντισωμάτων, ώστε εάν προκύψει ότι αυτά είναι ανεπαρκή, τότε επαναλαμβάνονται οι δόσεις, πράγμα όμως που δε συμβαίνει στην περίπτωση της κόρης σας.

Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου είναι 4,5 χρονών και εδώ και ένα μήνα έχει το δείκτη του αριστερού της χεριού πρησμένο. Δεν παραπονέθηκε ποτέ για πόνο. Το καταλάβαμε όταν μας είπε πως δεν μπορεί να το κλείσει. Βγάλαμε ακτινογραφίες δεν δείχνει σπάσιμο. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι κάποιο στραμπούληγμα φαίνεται στην ακτινογραφία και πόσο μπορεί να κρατήσει το πρήξιμο, και δεύτερον μπορεί να είναι η αρχή μιας αρθρίτιδας;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη καταρχάς εάν ήταν σπάσιμο, ράγισμα ή στραμπούληγμα, λογικά θα έπρεπε να υπάρχει και πόνος. Επίσης ακόμα και μία αρθρίτιδα θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται από κάποια μορφή πόνου. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αποκλειστεί καταρχάς ότι υπάρχει υποκείμενο ορθοπεδικό πρόβλημα όχι μόνο των οστών αλλά και των τενόντων, των συνδέσμων, των χόνδρων και των μυών της περιοχής που υφίσταται το πρήξιμο. Χωρίς να έχω κλινική εικόνα, πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις πονηρευόμαστε μήπως το παιδί χρησιμοποιεί το δάκτυλο αυτό περισσότερο σε κάποια παιχνίδι, κομπιούτερ ή ακόμα και αν το πιέζει κατά τη διάρκεια του ύπνου ή αν μεταφέρει τη τσάντα εφόσον πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Ερώτηση
“Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 14 μηνών το οποίο θηλάζω έως τώρα χωρίς να έχει πιει ποτέ συμπλήρωμα από μπιμπερό. Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι σιγά σιγά να αποθηλάσω, δοκίμασα να δώσω φόρμουλα με μπιμπερό το οποίο όμως δεν δέχθηκε. Δείχνει έντονη προσκόλληση πάνω μου με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τον κρατάνε τις ώρες που δουλεύω (ξεκίνησα πριν λίγες μέρες δουλειά). Επίσης είναι ο μόνος τρόπος που νανουρίζεται, θηλάζει και κοιμάται και το βράδυ ξυπνάει αρκετές φορές για να θηλάσει. Τι κινήσεις με συμβουλεύετε να κάνω ώστε να αποθηλάσω ομαλά για το μωρό; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το αγοράκι σου ξέρει ποιο είναι το καλό (δηλαδή το μητρικό γάλα και η ψυχική επαφή που έχει μαζί σου) και γι’ αυτό ανθίσταται όσο μπορεί στη βιομηχανοποιημένη ζωή που απότομα προσπαθείς να το εντάξεις. Θα περάσετε, όπως συμβαίνει και με άλλες μανούλες, μία περίοδο προσαρμογής με μικρότερες ή μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις, μέχρι που τελικά το παιδί θα συνηθίσει. Ο τρόπος που χρησιμοποιείς για να αποθηλάσεις το μωρό σου, θεωρώ ότι είναι και ο πιο προσιτός μέχρις ότου και να μειωθεί το γάλα σου και το μωρό να συνηθίσει την καινούργια κατάσταση. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο και πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι πρέπει πρώτα εσύ ότι θέλεις να μειώσεις μέχρι να σταματήσεις το θηλασμό, γιατί αυτό θα περάσει σιγά - σιγά και στο παιδί σου. Επίσης δεν είναι κακό για ένα μικρό διάστημα να νανουρίζεται πάνω στο στήθος σου, γι’ αυτό μην το βλέπεις σαν κάτι το τρομερό.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση που δεν είναι καθαρά ιατρικής φύσης, αλλά θα σας παρακαλούσα να μου δώσετε μια απάντηση με βάση και την εμπειρία που έχετε στο λειτούργημά σας. Όταν οι γονείς ενός παιδιού είναι χωρισμένοι, ο παιδίατρος είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται μόνο με τον γονιό που έχει την επιμέλεια του παιδιού ή πρέπει να ενημερώνει τουλάχιστον και τον άλλο γονιό (έστω και μετά την επίσκεψη/εξέταση); Δεσμεύεται από τον γονιό που ενδεχομένως του απαγορεύει την επικοινωνία με τον άλλο γονιό και δεν μπορεί σαν επιστήμονας αλλά και σαν άνθρωπος να έχει μια συνεργασία και με τον γονιό που δεν έχει την επιμέλεια από νομικής άποψης; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Ο κάθε παιδίατρος, προσπαθεί να είναι ενωτικός με τους γονείς, γιατί αυτό υπαγορεύει η σωματική αλλά και η ψυχική υγεία ενός παιδιού. Ο νόμος όμως, είναι υπεράνω όλων στην περίπτωση που ένας γονιός έχει στερηθεί την επιμέλεια του παιδιού του, διότι ο παιδίατρος δεν ξέρει τους νομικούς λόγους και είναι υποχρεωμένος να υπακούσει σε αυτούς. Καλό είναι να μην φέρνετε σε δύσκολη θέση τον παιδίατρο αλλά να προσπαθήσετε να συνεννοηθείτε με τον έτερο γονιό, πείθοντάς τον ότι ανεξάρτητα με τις δικές σας διαφωνίες, το συμφέρον του παιδιού είναι να βλέπει και τους δύο γονείς ενωμένους, εκτός πάντοτε και αν οι λόγοι της στέρησης της επιμέλειας του παιδιού, οφείλονται σε επικινδυνότητα για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγόρι 4 ετών που ζυγίζει 18 κιλά και έχει ύψος 1,10. Πριν ένα χρόνο κάναμε πρώτη φορά εξετάσεις αίματος και ο αιματοκρίτης του ήταν 37,5.Στίγμα δεν έχει όπως έχω εγώ. Πριν περίπου είκοσι μέρες πέρασε μια ίωση και κάνοντας εξέταση για να δούμε τα λευκά είδαμε ότι αιματοκρίτης του ήταν 33. Ξανακάναμε πριν λίγες μέρες και όλα είναι σε φυσιολογικές τιμές μαζί με τον σίδηρο και φεριτίνη όμως ο αιματοκρίτης είναι 34.Ο παιδίατρος μας είπε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό και να του δώσουμε σίδηρο. Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για ένα παιδάκι της ηλικίας του; Χρειάζεται να ψαχτώ περισσότερο;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, λογικά όταν ο σίδηρος και η φεριττίνη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν είναι απαραίτητα να πάρε φαρμακευτικά σκευάσματα εκτός και αν ο παιδίατρος που γνωρίσει το ιστορικό του παιδιού, θέλει για παράδειγμα να προλάβει τη μείωσή τους σε περίπτωση που ένα παιδί δεν τρέφεται σωστά. Η αύξηση του αιματοκρίτη μπορεί να προέλθει και με την αύξηση στη διατροφή του παιδιού και άλλων ουσιών, όπως είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, φυλικό οξύ κλπ.
 
 
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook