Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη και συγχαρητήρια για όλες τις συμβουλές που δίνετε! Θα ήθελα να ρωτήσω έχω ένα κοριτσάκι 9 χρονών και 5 μηνών πριν κάνανε να μήνα είχε αρχίσει το ένα στήθος να μεγαλώνει και να πονάει λίγο τώρα λέει ότι έχει αρχίσει να πονάει λίγο και το άλλο και λέει ότι πονάει όταν κάνει μπάνιο και πέφτει νερό θα ήθελα να ρωτήσω αν όλα αυτά είναι φυσιολογικά σε τέτοια ηλικία. Σας ευχαριστώ πολύ!!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, επειδή το κοριτσάκι σου έχει μπει στην προεφηβεία, και λόγω ορμονικών ανακατατάξεων, δικαιολογείται να έχει αυτή την κλινική εικόνα που αναφέρεις όσον αφορά τους μαστούς της. Συνήθως δεν κάνουμε απολύτως τίποτα και περιμένουμε καθώς αυτή η φυσιολογική διόγκωση και σχετικός πόνος στην αφή, θα περάσει από μόνος του. Πολλές φορές αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στα αγοράκια αυτής της ηλικίας. Αν όμως το φαινόμενο είναι πολύ θορυβώδες, ένα απλό υπερηχογράφημα μαστών μα λύνει την απορία και ηρεμεί το παιδί, το οποίο δικαιολογημένα σε αυτή την ηλικία αγωνιά για το σώμα του.

Ερώτηση
“Η κόρη μου από πέρυσι που ήταν 2,5 χρόνων κ πήγε παιδικό άρχισε βρογχίτιδες κ βρογχιολίτιδες ενώ μέχρι τότε δεν είχε κάνει ποτέ. Αρχίσαμε λοιπόν κ τα μασκάκια αερολιν κ φλιξοταιντ. Τώρα η παιδίατρος μας είπε θεραπεία με σερεταιντ αλλά δεν είναι ακόμα 4. Είναι 3 χρονών κ 5 μηνών. Μπορει να το πάρει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η θεραπεία που σου προτείνει η παιδίατρός σου, είναι συμβατή με την ηλικία του παιδιού σου, καθώς γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό του και φυσικά εφόσον οι δόσεις προσαρμόζονται σύμφωνα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού.

Ερώτηση
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον κ την αφοσίωση σας στα παιδιά! Έχω ένα μωράκι πέντε μηνών τώρα, μας είχε εμφανίσει παλινδρόμηση από 12 ημερών (βρόγχο στο στήθος) της σήκωσα την κούνια την ταΐζω σε μια σχετική όρθια στάση την αφήνω ώρα απάνω μ να ρευτεί ποτέ δεν την αφήνω χωρίς μαξιλάρι στον καναπέ στο ριλαξ τα ίδια γενικά προσέχω πολύ. Όταν ήταν τριών μηνών την έκοψα από τον θηλασμό γιατί δεν είδα βελτίωση με τις γουλιτσες κ φοβήθηκα για τυχόν επιδείνωση την ξεκίνησα το NOVALAC AR κ κάπως είμαστε καλύτερα τώρα όμως με το ξεκίνημα της κρέμας φοβάμαι πως να την ξεκινήσω μην το πάρει από φόβο. Της έχω δώσει τρεις μέρες τώρα κ κάπως την δέχτηκε, ανησυχώ κ για το βάρος της αν κ μ λένε ότι είναι φυσιολογική. ( γεννήθηκε 2.870 βάρος κ μήκος 47 με φυσιολογικό τοκετό ) στην τελευταία μέτρηση ήταν 4,5 μηνών 6.250 μήκος 62, είναι υπερκινητική, στέκεται σχεδόν μόνη της, σηκώνει το κεφάλι της από νεογέννητο κ έχει πολύ καλά αντανακλαστικά (κ εγώ κ ο άντρας μ γεννηθήκαμε σχεδόν 4 κιλά) Δεν της έχω κάνει εξετάσεις για το ΓΟΠ. Ποια είναι η γνώμη σας; Ανησυχώ γιατί δεν θέλω να έχω πρόβλημα με το φαγητό… Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα καταρχάς το βάρος του μωρού σου είναι σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα. Όσον αφορά την παλινδρόμηση, τα παιδιά αυτά με την έναρξη στερεών τροφών και ειδικότερα κρεμών βελτιώνουν τα συμπτώματά τους, καθώς οι τροφές αυτές κάθονται καλύτερα στο στομαχάκι τους και δεν υπάρχει παλινδρόμηση γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο, τα οποία προκαλούν καούρες και τσουξίματα. Επομένως προχώρησε σιγά και σταθερά στον απογαλακτισμό αφού έχεις φτάσει μέχρι τώρα εδώ.

Ερώτηση
“Γιατρέ, καλημέρα. Η κορούλα μου είναι τεσσάρων και δυστυχώς πιπιλάει ακόμα το δαχτυλάκι της. Δεν έχει πάρει ποτέ πιπίλα. Με ποιο τρόπο μπορώ να σταματήσω αυτό που κάνει χωρίς να είναι επώδυνο και δύσκολο για αυτήν; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η κορούλα σου, έχει μία «κακιά» συνήθεια, που δυστυχώς δύσκολα αποβάλλεται αφού έφτασε σε αυτήν την ηλικία. Από την εμπειρία μου μόνο ένας τρόπος υπάρχει: επειδή το πιπίλισμα του δαχτύλου προκαλεί έκκριση ουσιών που δημιουργούν ηρεμία και ευχαρίστηση, πρέπει συνεχώς να της βγάζεις το δάχτυλο από το στόμα, προκειμένου σταδιακά να μειωθεί αυτή η ευχαρίστηση και να σταματήσει αυτή η κακιά συνήθεια. Εξυπακούεται ότι αυτό πρέπει να γίνεται με διακριτικό τρόπο και να απασχολείς τα χέρια της κόρης σου με άλλα πράγματα, προκειμένου να μην έχει το χρόνο να βάζει το δάχτυλο στο στόμα.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι πέντε ετών. Ενώ έκοψε την πάνα σε ηλικία μόλις δύο ετών και κάνει την ημέρα τα τσίσα του στην τουαλέτα, εντούτοις δεν έχει κόψει ακόμη την πάνα το βράδυ. Όσο και αν έχουμε προσπαθήσει εξακολουθεί να βρέχει το βράδυ το κρεβάτι του. Μήπως υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα; “

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μπορείς να περιμένει ακόμα ένα χρόνο, δηλαδή να κλείσει το παιδί σου τα έξι χρόνια, ώστε να αρχίσεις να ανησυχείς πιο σοβαρά για τη νυχτερινή ενούρηση του παιδιού σου. Πάντοτε ψάχνουμε το κληρονομικό ιστορικό, κάνουμε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλείσουμε οργανικά προβλήματα, και φροντίζουμε να μην παίρνει πολλά υγρά από το απόγευμα και μετά, καθώς επίσης το ξυπνάμε δύο ώρες μετά την έναρξη του ύπνου και συνειδητά το πάμε στην τουαλέτα να ουρήσει.

Ερώτηση
“Γιατρέ μας, πριν 2 μήνες η κορούλα μου 8 ετών έβγαλε 3 μικρές μυρμηγκιές στο σαγονάκι της και καθ’ υπόδειξιν της δερματολόγου της έβαλα το acetocaustin. Μην γνωρίζοντας την καυστικότητα του φαρμάκου και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της εφάρμοσα το υγρό όμως αυτό άπλωσε με αποτέλεσμα να πάθει έγκαυμα τοπικά περίπου 1,5 εκ. Καταλαβαίνετε την ανησυχία μου μήπως μείνει σημάδι παρόλο που έχει επουλωθεί γιατί η αποκατάσταση γίνεται αργά με κρέμες αναπλαστικές, ανησυχία που επιτείνεται και από τα ενοχικά συναισθήματα που με διακατέχουν σαν μαμά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις τις αναπλαστικές κρέμες γιατί πραγματικά η αποκατάσταση τέτοιων τραυμάτων, θέλει πολλούς μήνες. Πάντως δεν θα ήταν κακό σε κάποια φάση να το δει και ένας πλαστικός χειρουργός για παιδιά, προκειμένου να σου δώσει πιο εξειδικευμένες οδηγίες.

Read More

And More