Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Γιατρέ χαίρετε!Το παιδί μου είναι 11,5 μηνών και το τελευταίο διάστημα ενώ κοιμάται ξυπνάει τρομαγμένο και πολλές φορές δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί. Αυτό δεν συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες και μάλιστα κοιμόταν μια χαρά ακόμη και στο θόρυβο. Επίσης εκεί που κοιμόταν σχετικά νωρίς πλέον μπορεί να την πάρει ο ύπνος στις 11 το βράδυ, ενώ στη διάρκεια της ημέρας να έχει κοιμηθεί το πολύ 2 ώρες. Τι μπορεί να φταίει; Απλά να σημειώσω πως το πρόγραμμά μας ίσως έχει αλλάξει 2 εβδομάδες τον Αύγουστο που ήμασταν διακοπές και μπορεί να βρισκόμασταν κάπου εκτός σπιτιού μέχρι και ως τις 12 το βράδυ, χωρίς αυτό φυσικά να γίνεται συχνά. Θα εκτιμούσα την άποψή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι σαφές ότι το μωρό σου ένιωσε ανασφάλεια με το ταξίδι και την αλλαγή της φωλίτσας της, δηλαδή του σπιτιού σας και γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Θα κάνεις λίγο ακόμη υπομονή μέχρις ότου καταλάβει ότι δεν θα σε χάσει και σιγά σιγά θα ηρεμήσει. Και προπαντός μην δείχνεις ότι είσαι αγχωμένη!

Ερώτηση
“Είμαι μητέρα διδύμων τέκνων (άρρεν και θήλυ) που γεννήθηκαν την 25.05.2013, με βάρος 2.300 και 2.150 αντίστοιχα. Σήμερα το αγόρι ζυγίζει 18 κιλά και έχει ύψος 1.05 και το κορίτσι 16 κιλά και ύψος 0,99. Είναι φυσιολογική η ανάπτυξή τους; Στα μέσα Μαΐου 2016 ξεκίνησαν παιδικό και σχεδόν κάθε εβδομάδα τα τέκνα είναι άρρωστα. Έχουμε καταναλώσει αντιβίωση από το Μάιο έως σήμερα 4 φορές (σημειωτέον ότι έως τώρα τα παιδιά δεν αρρώστησαν ιδιαίτερα). Είναι φυσιολογικό να αρρωσταίνουν τόσο συχνά; Μήπως ενδείκνυται η λήψη βιταμινών;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ συνηθισμένο με την έναρξη του παιδικού σταθμού να αρρωσταίνουν, άλλα παιδιά περισσότερο και άλλα λιγότερο, αλλά κάποια στιγμή θα έρθει μια ισορροπία και λογική νοσηρότητα. Αν ο παιδίατρός τους δεν θεωρεί ότι αρρωσταίνουν υπερβολικά ώστε να είναι σε βάρος της υγείας τους και να πρέπει να σταματήσουν για ένα διάστημα τον σταθμό τότε κανε λίγο υπομονή και πρόσθεσε στην διατροφή τους φρέσκα φρούτα, ψάρια με ωμέγα λιπαρά, μέλι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς και δεν χρειάζεται χορήγηση βιταμινών σε μορφή φαρμάκων.

Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω ένα αγοράκι 16 μηνών το οποίο εκ γενετής το θηλάζω αποκλειστικά. Ποτέ δεν ήπιε από μπιμπερό. Τις κρέμες του τις τρώει κανονικά αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι πλέον δεν τρώει τίποτα άλλο. Μόνο κρέμες. Όταν ήταν 14 μηνών έτρωγε τραχανά και πιο πριν τα έτρωγε όλα αλλά τον έκοψε και αυτόν. Όταν τρώμε εμείς ζηλεύει, του δίνουμε από αυτό που τρώμε, τρώει μια κουταλιά και αυτό ήταν. Τίποτα άλλο. Οι εξετάσεις που του έχουμε κάνει έχουν βγει καλές. Τι φταίει και δεν μπορεί να φάει κανονικά φαγητά όπως κρέας, μακαρόνια κλπ.; Πριν κάτι μήνες τα έτρωγε όλα, μετά έτρωγε μόνο τραχανά και τώρα τρέφεται μόνο με κρέμες. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, επειδή ο θηλασμός σου είχε μεγάλη επιτυχία απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μεταβατικό ώστε το παιδί να συνέλθει από την στέρηση του μητρικού θηλασμού και της ψυχικής επαφής που είχε μαζί σου (δεσμός πολύ ισχυρός). Θα δεις ότι σιγά σιγά θα φάει κανονικά αλλά μην του δείχνεις ότι είσαι αγχωμένη γιατί θα το κάνει επίτηδες ώστε να σε… “τιμωρήσει” (με την καλή έννοια).

Ερώτηση
“Έχω ένα βρέφος 26 ημερών (αγοράκι) και ακόμα δεν του έχει πέσει ο αφαλός. Βάζω συνέχεια οινόπνευμα σε κάθε αλλαγή πάνω κ δεν το κλείνω με την πάνα. Πρέπει να ανησυχήσω; Μέχρι πότε θα πρέπει να περιμένω να του πέσει; Εάν δεν πέσει τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Μερικές φορές η πτώση του κολοβώματος του αφαλού καθυστερεί χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Καλό θα ήταν, όμως, να το δει παιδίατρος διότι αν η βάση του ομφαλού είναι πολύ μεγάλη και σκληρή τότε μπορεί να χρειαστεί κόψιμο με ψαλίδι η νυστεράκι ώστε να επουλωθεί.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 4 εβδομάδων το οποίο πίνει γάλα δικό μου κ ξένο ειδικό για τους κολικούς. Βλέπω όμως ότι τα πονάκια συνεχίζονται και ειδικά όταν τον ταΐζω σφίγγεται. Επίσης βλέπω σαν να τον ενοχλεί κάτι στο λαιμό του αφού πολλές φορές μέσα στην μέρα αναγουλιάζει χωρίς να πίνει γάλα άλλες στιγμές τις μέρας και φαίνεται σαν να πνίγεται. Τρομάζω πολύ! Τι μπορεί να ευθύνεται;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, από την περιγραφή σου μου φαίνεται ότι το μωράκι σου κάνει αναγωγές το γαλατάκι από το στομαχάκι του προς τον οισοφάγο και γι’ αυτό είναι ανήσυχο, επειδή έχει καούρες και τσουξίματα. Να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου και αν διαπιστωθεί ΓΟΠ τότε θα του δώσεις ένα αντιαναγωγικό γάλα και πιθανόν κάποιο ειδικό σιρόπι.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα κοριτσάκι που τον Οκτώβριο γίνεται τριών χρονών και ακόμα θηλάζει. Βασικά το έχει πιο πολύ για πιπίλα για να κοιμάται το βράδυ και το μεσημέρι. Επίσης το ζητάει και κατά την διάρκεια της ημέρας όταν βρίσκομαι σπίτι αλλά προσπαθώ να της αποσπάσω την προσοχή. Εδώ να σας πω ότι με το σύζυγό μου έχουν υπάρξει πολλές εντάσεις και βλέπω ότι το μωρό όταν ακούει να φωνάζει έρχεται κατευθείαν στο στήθος. Το πρόβλημα είναι ότι εκείνος αρχίζει και φωνάζει μπροστά της να κόψουμε τον θηλασμό και το μωρό αντιδρά και κλαίει. Μου λέει ότι επειδή θηλάζω δεν θα μπορέσω εύκολα να μείνω έγκυος. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η… “αντισύλληψη” του γάλακτός σου κρατάει το πολύ πολύ μέχρι τους πρώτους 6 μήνες. Τι έκαναν οι μανάδες τα παλιά χρόνια; Θήλαζαν, έμεναν έγκυες και θήλαζαν και το άλλο παιδί. Άλλωστε αυτό προβλέπει η φύση του ανθρώπου. Εσύ θα αποφασίσεις πότε θα σταματήσεις αυτή την σχέση εξάρτησης που έχει το παιδί σου με σένα και εφόσον οι εξετάσεις για σίδηρο, ασβέστιο κλπ είναι φυσιολογικές.

Read More

And More