Πίσω στην κορυφή της σελίδας
17.10.2016 | 12:00
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!


Ερώτηση
“Γεια σας. Πέρα από τα εμβόλια ενός παιδιού πρέπει να επισκεπτόμαστε τον παιδίατρο και στα ενδιάμεσα από τα εμβόλια διαστήματα για να παρακολουθεί την ανάπτυξή του και την γενικότερη υγεία του ή όχι; Το παιδί μου είναι 3 ετών. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Ο 1ος χρόνος της ζωής χαρακτηρίζεται από μηνιαίες επισκέψεις ρουτίνας ώστε να παρακολουθείται η ανάπτυξη του νεογέννητου, οδηγίες για την διατροφή του, εμβολιασμούς κλπ. Από τον 2ο χρόνο οι επισκέψεις αραιώνουν καθώς μειώνεται και η συχνότητα των εμβολιασμών και από τον 3ο χρόνο αν δεν υπάρχουν επαναληπτικά εμβόλια που με την ευκαιρία γίνεται και η γενικότερη παρακολούθηση, καλό θα ήταν κάθε 6 μήνες να γίνεται ένα τσεκ-απ όπως λέμε. Μετά τον 5ο χρόνο μια φορά τον χρόνο είναι αρκετή. Στην πράξη όμως αυτό το πρόγραμμα προσαρμόζεται με τις ανάγκες του κάθε παιδιού όπως το ορίζει ο παιδίατρός του που γνωρίζει και το ιστορικό του.


Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας!!! Έχω μια κόρη που πριν λίγες μέρες κλείσαμε τα 2 χρόνια. Δεν έχει αρχίσει να μιλάει κανονικά. φωνάζει μαμά, μπαμπά, και κάτι άλλες λεξούλες άλλα όχι ολοκληρωμένες προτάσεις. Να αρχίσω να ανησυχώ; Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση

Σε πρώτη φάση θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Αφού ακούει, έχει πει κάποιες λέξεις, εκτελεί τις "διαταγές" και τις οδηγίες και ο παιδίατρός σου δεν έχει παρατηρήσει κάποια ανησυχητική καθυστέρηση, μπορείτε να περιμένετε ακόμη. Έχει σημασία και το οικογενειακό ιστορικό. Πάντως αν θέλεις να επιταχύνεις την εξέλιξη του λεξιλογίου της αυτό θα γινόταν με την παρακολούθηση βρεφονηπιακού σταθμού.


Ερώτηση
“Χαίρετε κύριε Μαζάνη. Έχω μια κορούλα 5 ετών. Έχει βάρος 21 κιλά και ύψος 1,15. Θεωρείτε πως είναι σε καλά επίπεδα; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Η σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού δεν κρίνεται μόνο από μια τιμή βάρους και ύψους. Εξαρτάται από το βάρος και την ηλικία γέννησης και από την πορεία μέχρι την ηλικία που είναι τώρα. Επίσης οι κληρονομικοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί. Επίσης το ιατρικό ιστορικό μπορεί να επηρεάσει την σωματική εξέλιξη ενός παιδιού όπως συχνές λοιμώξεις, άσθμα, σακχαρώδης διαβήτης κλπ. Επομένως πρέπει να τα δούμε όλα αυτά συγκεντρωτικά.


Ερώτηση
“Έχω ένα αγόρι 3 ετών κ 3 μηνών, έχει κόψει την πάνα από το Μάρτιο την ημερα κ την νύχτα την έκοψε τον Μάιο. Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα κάνει τσίσα πάνω του την νύχτα αρκετά συχνά. Πρέπει να του βάλω πάλι πάνα;”

Απάντηση

Όχι, με τίποτα δεν πρέπει να έχεις πισωγυρίσματα! Τα έχει πάει μέχρι τώρα πολύ καλά και θέλει λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί η ωριμότητα των σφιγκτήρων του ώστε να σταματήσει να ουρεί και το βράδυ. Αν του βάλεις πάνα θα καθυστερήσει γιατί θα του δίνεις διπλά μηνύματα. Κάνε λίγο υπομονή!


Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 12,5 μηνών. Γεννήθηκε 2890 και 49 εκ. Τη θηλάζω ακόμα αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Ξεκινήσαμε στερεές όταν ήταν περίπου 5,5 μηνών με το σκεπτικό να παχύνει το παιδί. Συνέβη το αντίθετο! Έριξε απότομα τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Σταμάτησε να τρώει αλεσμένα στους 9 μήνες και η σχέση της με τις στερεές τροφές είναι ελάχιστη. Εννοώ ότι το πρωί θα τσιμπήσει λίγο φρούτο, το μεσημέρι λίγο από το φαγητό που έχουμε και το απόγευμα λίγο γιαούρτι. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιες μετρήσεις: 2 μηνών 4400 και 59 εκ., 4 μηνών 5280 και 62 εκ., 5,5 μηνών 6 κιλά και 65 εκ., 7,5 μηνών 67,5 και 6880 και 12 μηνών 7880 και 72 εκ. Ο παιδίατρος ανησυχεί για την μη ικανοποιητική σωματική της ανάπτυξη συνιστώντας μου να μην τη θηλάζω για να τρώει όλο της το μεσημεριανό και προτείνοντας μου παράλληλα να διακόψω το θηλασμό και να αρχίσω γάλα σε σκόνη 3ης βρεφικής ηλικίας. Δυστυχώς όμως πρόκειται για ένα παιδί που συνδυάζει το στήθος με τον ύπνο και δεν μπορώ να μην τη θηλάζω τόσο συχνά όσο μου συνιστά ο παιδίατρος. Αγχώνομαι παρά πολύ, με αγχώνουν παρά πολύ για το ότι το παιδί θα μείνει κοντό, δεν τρώει κλπ,κλπ. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, μέχρι 6-7 μηνών το παιδί σου πήγαινε σφαίρα! Μετά άρχισε το άγχος σου πράγμα που το παιδί το αντιλαμβανόταν και όλο περισσότερο κολλούσε  πάνω στο στήθος σου. Άρχισε και να κινείται περισσότερο και να "καίει" περισσότερες θερμίδες και φτάσατε στο χρόνο να ζυγίζει 800 γραμμάρια λιγότερο από το αναμενόμενο. Εντάξει δεν είναι και κάτι το φοβερό θα μπορούσε γρήγορα να το αναπληρώσει αν έτρωγε 2 φορές την μέρα 2 γεύματα φαγητό ή κρέμα. Το παιδί αντιστέκεται διότι είναι συνδεδεμένο πολύ με σένα και αυτό βέβαια δεν είναι κακό αλλά πρέπει να βρεις τρόπο να φάει και κάτι άλλο πριν φτάσεις στο σημείο να σταματήσεις το θηλασμό που και πάλι θα αντιμετωπίσεις αντίσταση από το μωρό σου. Επειδή το πρόβλημά σου είναι πολύ συχνό στις περιπτώσεις που έχει πετύχει πολύ ο θηλασμός , καταρχάς μη σε πιάνει πανικός διότι αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα καθώς το μωρό αντιλαμβάνεται την προσπάθειά σου να του στερήσεις το στήθος σου. Άφηνε κάποιον άλλο να το ταΐζει και εσύ να μην είσαι παρούσα μήπως και έτσι παρασυρθεί από την πείνα και αρχίσει να τρώει. Είναι μια μέθοδος που πολλές φορές πετυχαίνει. Γενικά πρέπει να κόψεις τον "ομφάλιο λώρο" της πείνας χωρίς να του στερήσεις τουλάχιστον 2 φορές την μέρα το μητρικό γάλα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα φτάσει μια μητέρα να κόψει τον θηλασμό όταν έχει ένα μωρό που μη τι άλλο πεινάει.


Ερώτηση
“Kαλησπέρα κ.Μαζάνη και συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Η κορούλα μου είναι σχεδόν πεντέμιση ετών και ενώ έχει κόψει την πάνα από δύο λόγω κάποιων περιστατικών από τριών την ξυπνάω 3 ώρες μετά και την βάζω στο γιογιό δίπλα στο κρεβάτι της να ουρήσει. Είναι αυτό σωστό και ως πότε πρέπει να γίνεται; Επίσης για να κοιμηθεί θέλει να είμαι δίπλα της και να της χαϊδεύω την πλατούλα. Ξυπνάει και κατά τη διάρκεια της νύχτας και θέλει να πηγαίνω δίπλα της για να ξανακοιμηθεί. Όλο αυτό είναι εξαιρετικά κουραστικό για μένα και θέλω να της το κόψω. Μου λένε να την αφήσω να κλάψει όμως όσες φορές το δοκίμασα ουρλιάζει και ταράζει και τον μικρότερο αδερφό της με τον οποίο μοιράζονται το δωμάτιο. Κλαίει και αυτός και χάνει τον ύπνο του. Περιμένω απάντησή σας. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, ειναι πολύ γλυκά όλα αυτά που περιγράφεις, δηλαδή να έχεις ένα τόσο αγαπησιάρικο παιδί. Νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να αποκλείσουμε είναι να την αφήνεις να κλαίει γιατί θα πληγωθεί. Όμως σίγουρα σε χειρίζεται και ξέρει ότι της έχεις αδυναμία. Επειδή είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορείς να συνεννοηθείς μαζί της δούλεψέ το κατά την διάρκεια της μέρας πολλές φορές ώστε να την πείσεις ότι αυτό σε κουράζει πολύ και ότι η μανούλα έστω και αν δεν είναι στο δωμάτιό της την σκέφτεται και την αγαπάει όπως και κατά την διάρκεια της μέρας. Σίγουρα δεν ελέγχει τα ούρα της για να το χρησιμοποιεί ώστε να σε έχει κοντά της. Επίσης έχει σημασία ποιες είναι οι σχέσεις της με τον αδελφό της που μάλλον τον ζηλεύει, αλλά και με την παρουσία του πατέρα της που μπορεί να είναι πολύ καθοριστικός.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook