Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Γεια σας. Το μωρό μου είναι δύο μηνών. Όταν είναι ξύπνια θέλει να είναι στην αγκαλιά και όρθια. Κάθεται μόνο στον ώμο. Δεν μπορώ να κάνω καμιά δουλειά. Όταν την αφήνω κάτω σπαράζει από το κλάμα. Ξέχασα να σας πω ότι την θηλάζω. Πώς μπορώ να το κόψω αυτό; Εν τω μεταξύ στον ώμο που θέλει να είναι δεν μπορώ ούτε να την παίξω ούτε να την απασχολήσω με κάτι γιατί δεν βλεπόμαστε”.

Απάντηση
Aγαπητη φίλη 2 πράγματα συμβαίνουν: α) το μωράκι σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η στάση στην αγκαλιά το ανακουφίζει όποτε πρέπει να κάνεις υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου για να το διαπιστώσεις και να πάρεις τα ανάλογα μέτρα, β) απλώς έχει καλό-κακομάθει στην αγκαλίτσα και γι’ αυτό σε χειρίζεται! Αν είναι το πρώτο, θα πάρει θεραπεία, αν είναι το δεύτερο θα το χειριστείς εσύ μειώνοντας το χρονικό διάστημα που το κρατάς αγκαλίτσα λίγο-λίγο και να το απασχολείς με διάφορα παιχνιδάκια και παραστάσεις ώστε σιγά-σιγά να ”αποτοξινωθεί”.

Ερώτηση
“Αγαπητέ μας γιατρέ, το μωρό μας είναι τριών μηνών. Έχει βάρος 6 κιλά και είναι 63 πόντους. Στο μαιευτήριο μας είχαν δώσει το φριζολακ κ το φριζολακ κομφορτ αλλά ο παιδίατρος αργότερα το γύρισε σε φριζολακ a.c. λόγω ατοπικης δερματιτιδας. Αργότερα λόγω δυσκοιλιότητας μας έδωσε νοβαλακ it κ στο τέλος πεπτι αλμιρον. Το μωρό δεν πίνει το τελευταίο γάλα κ έβγαλε πάλι παντού εξανθήματα. Να σημειώσω ότι κ με το a.c. φριζολακ έκανε δυσκοιλιότητα κ συνεχίζει κάθε 4-5 μέρες με τον παιδίατρο να με καθησυχάζει. Επίσης το μωρό παρουσιάζει νινίδα σε τεράστιο βαθμό εδώ κ δυο μήνες με υγρό που αναπαράγει τη νινίδα κ το κεφάλι του είναι κόκκινο πολύ. Τέλος το αφαλάκι του είναι ακόμα κόκκινο και λίγο υγρό και ο γιατρός μας θα το καυτηριάσει. Τι μας συμβουλεύετε και συγγνώμη για την πολυλογία! Είμαστε σε απόγνωση”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα όσον αφορά το γάλα, αν το μωρό σου πραγματικά είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα θα δοκιμάσεις κάποιο άλλο που θα ταιριάξει περισσότερο στη γεύση του μωρού σου διότι πραγματικά τα υποαλλεργικά δεν έχουν πολύ καλή γεύση και δυσκολευόμαστε μέχρι να το πετύχουμε. Με κάποιο από αυτά θα ρυθμίσεις και την δυσκοιλιότητα. Η νινίδα μέχρι τους 6-7 πρώτους μήνες της ζωής θεωρείται ότι είναι κάτι ”φυσιολογικό” και την αντιμετωπίζουμε με λαδάκι στο κεφάλι 2 ώρες πριν το λούσιμο και με ειδικά σαμπουάν.

Ερώτηση
“Της φίλης μου το αγοράκι γεννήθηκε με παλινδρόμηση στο ουροποιητικό, 4ου βαθμού αμφωτ. Τώρα το παιδάκι είναι 5,5 χρονών. Οι γιατροί τόσο καιρό της λένε να περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί και να κάνει την εγχείρηση μετά τα 6 έτη αλλά το παιδάκι παίρνει τόσα χρόνια κάθε μέρα αντιβίωση συν ότι έχει πάει πολλές φορές στο νοσοκομείο με επεισόδια ουρολοίμωξης. Τι συμβουλεύετε σε τέτοιες περιπτώσεις;”

Απάντηση
Φίλη μου είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται ατομικά για το κάθε παιδί που το έχει. Γενικά όταν φτάνει τα 5-6 χρόνια και είναι 5ου βαθμού μπορεί και να χρειασθεί χειρουργική αποκατάσταση για να μην παθαίνει ουρολοιμώξεις που είναι βλαβερές για τους νεφρούς. Ο παιδοουρολόγος το αποφασίζει ανάλογα με την κλινική και εργαστηριακή εικόνα του παιδιού, δηλαδή πώς είναι η σωματική του ανάπτυξη κλπ.

Ερώτηση
“Διαβάζω πάντα τις συμβουλές σας και θα ήθελα να με βοηθήσετε. Έχω μια μπέμπα 10 μηνών υγιέστατη με βάρος 10.100 και ύψος 81 εκατοστά. Από όταν γεννήθηκε ήταν πολύ ήσυχη, δεν έκλαιγε ποτέ. Εύκολη στο φαγητό της, εύκολη στον ύπνο της. Όμως από όταν γυρίσαμε από τις διακοπές μας δηλαδή εδώ και 15 μέρες όλη μέρα δεν κοιμάται καθόλου ενώ νυστάζει και θέλει να την εχω συνεχώς αγκαλιά. Μόλις την αφήνω κλαίει σπαρακτικά. Δεν έχει ούτε πυρετό ούτε καμιά άλλη ένδειξη ασθένειας και την νύχτα κοιμάται κανονικά από τις 23:00 έως τις 8:00 το πρωί. Ανησυχώ μήπως έχει κάτι και δεν το καταλαβαίνω, ακόμα και όταν έβγαζε δόντια δεν υπέφερε τόσο. Είναι ένα τελείως διαφορετικό μωρό. Σας παρακαλώ πείτε μου την άποψη σας ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν κούρασα με το μεγάλο μου μήνυμα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη αφού το μωρό σου κοιμάται κανονικά τότε το πρόβλημα της προέκυψε από την αλλαγή του περιβάλλοντος λόγω των διακοπών σας. Τα μωρά επηρεάζονται πολύ εύκολα από τις μετακινήσεις και νοιώθουν ανασφάλεια! Μην αγχώνεσαι και το περνάς στο παιδί σου! Κάνε λίγο υπομονή και θα ηρεμήσει σύντομα.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 10 μηνών. Είχε 3 ημερες πυρετό ο οποίος έπεσε. Από την επόμενη μέρα βράχνιασε δεν έχει πολλή διάθεση, κοιμάται πολύ και ανοιγοκλείνει τα ματάκια του σαν να τον ενοχλεί κάτι. Απαντήστε μου σας παρακαλώ. Βρίσκομαι Γερμανία”.

Απάντηση
Μετά από έναν 3ημερο πυρετό, ένα βρέφος μπορεί στη φάση της ανάρρωσης να είναι λίγο ”πεσμένο” όπως λέμε. Όμως πρέπει να είσαστε σε επιφυλακή διότι μπορεί να κρύβεται λοίμωξη σοβαρή η οποία καταβάλει το μωρό και ακόμη χωρίς πυρετό μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Για αυτό αν δεν τρώει και είναι νωθρό πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο για να εκτιμήσει την κλινική του εικόνα.

Ερώτηση
“Καλό φθινόπωρο κ καλό χειμώνα γιατρέ με όσο το δυνατό λιγότερες ιώσεις. Ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ρωτήσω εάν ενδείκνυνται για τα παιδιά άνω των 2 ετών τα πολυβιταμινούχα σιρόπια ή κάποια άλλα με πρόπολη για τη θωράκισή τους έναντι των ιώσεων του χειμώνα, εάν η διατροφή τους δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες λόγω της μικρής ποσότητας κατανάλωσης φρούτων πλούσιων σε βιταμίνες και δη βιταμίνη C. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη η ερώτησή σου είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και τα σκευάσματα με βιταμίνες έχουν γίνει “της μόδας”! Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι για την Ελλάδα δεν χρειάζονται διότι έχουμε μια πολύ πλούσια μεσογειακή διατροφή που υπερέχει των σκευασμάτων και σε συνδυασμό με τον ήλιο, την θάλασσα και γενικότερα το καλό κλίμα μας είμαστε καλυμμένοι. Θεωρώ ότι τα σκευάσματα είναι για να παρηγοριόμαστε! Αν δεν τρώει πολλά φρούτα δώσε μέλι από κάστανο ή σουσούρα, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, αυγά, ελιές ελληνικές, λάδι ελληνικό, κάστανα, σταφίδες και ένα σωρό άλλα προϊόντα της ελληνικής γης.

Read More

And More