Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!


Ερώτηση
“Έχω 2 κοριτσάκια, 8 χρονών και 10 μηνών αντίστοιχα, η μεγάλη μου είναι να κάνει φέτος το mantoux, όμως δεν υπάρχει πλέον στην κυκλοφορία, τι πρέπει να κάνουμε; Υπάρχει περίπτωση να βγει ξανά στην κυκλοφορία για να το κάνουμε;”

Απάντηση
To test mantou ή φυματινοαντίδραση έχει πραγματικά κάποια έλλειψη αλλά δεν έχει καταργηθεί. Οι παιδίατροι το προμηθεύονται από το Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα σε περιορισμένες ποσότητες. Επίσης μπορείς να απευθυνθείς στα κατά τόπους κέντρα υγείας ή και στα τμήματα υγείας της νομαρχίας σου.

Ερώτηση
“Καλησπέρα Κ. Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών που πριν ένα μήνα ξεκίνησε να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Από την πρώτη εβδομάδα έχει πάρα πολλές μύξες και βήχα. Η γιατρός μου συνέστησε το Χozal για 6 μέρες πρωί βράδυ, όμως δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Πέρα από τον συνεχή καθαρισμό της μύτης με ορό, τον οποίο και κάνω, πως αλλιώς θα μπορούσα να την βοηθήσω; Επίσης πότε πρέπει να ανησυχήσω και να την ξαναπάω στη γιατρό;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι κάτι συνηθισμένο όταν το παιδί ξεκινάει τον παιδικό σταθμό να αρρωσταίνει πιο συχνά αφού καθημερινά βρίσκεται σε επαφή με άλλα παιδάκια που λίγο πολύ έχουν κάποια ίωση. Όσο οι αρρώστιες που κολλάει δεν είναι τόσο πολλές και βαριές ώστε να παίρνει πολλά φάρμακα ή αντιβιώσεις θα πρέπει να κάνεις υπομονή. Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά, καλή προσωπική υγιεινή και με την πρώτη ευκαιρία να βγαίνει βόλτες στον καθαρό αέρα.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη! Έχω μια κόρη 10,5 χρόνων 8/01/2006. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πρώιμης ήβης κάνουμε αναστολή περιόδου κάθε μήνα αρβεκαπ. Μέχρι πότε θα κάνουμε αναστολή; Επίσης το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας πότε μπορεί να το κάνει κι αν ενδείκνυται με την αγωγή πού ήδη κάνει. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Η θεραπεία εξαρτάται από την πρόοδο της σωματικής της ανάπτυξης και των εργαστηριακών εξετάσεων που κάνει. Το εμβόλιο δεν επηρεάζει καθόλου την θεραπεία και μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω εάν και πότε και με ποια συχνότητα πρέπει να κάνει ένα παιδί αιματολογικές εξετάσεις αν δεν έχει κάποιο θέμα υγείας ή κάποια ενόχληση. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Εξαρτάται από την ηλικία του. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος τότε μια φορά τον χρόνο είναι αρκετό να κάνει ένα μικρό τσεκ-απ το οποίο συνήθως συνοδεύεται και από την παιδιατρική εξέταση που γίνεται ετησίως ειδικά με την έναρξη του σχολικού έτους.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 3 ετών. Σε ένα δοντάκι του παρουσιάστηκε απασβέστωση. Τον πήγα σε παιδοδοντίατρο και μου είπε πως χρειάζεται σφράγισμα. Η παιδίατρος μου πρότεινε αν μπορώ να το αποφύγω. Τι να κάνω; Έχω μπει σε δίλημμα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θα συμφωνήσω με τον παιδοδοντίατρο καθώς είναι πιο ειδικός για οδοντιατρικά θέματα και επειδή η επέμβαση σε μικροπροβλήματα των νεογιλών δοντιών θεωρείται απαραίτητη στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποφυγής πιο σοβαρών οδοντιατρικών προβλημάτων.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα μωράκι 2 μηνών. Την πρώτη φορά που την πήγα στον παιδίατρο μετά από τις σχετικές μετρήσεις που έκανε στο παιδί, μου είπε πως πρέπει να της δώσω τις σταγόνες d3 fix s Όταν τον ρώτησα γιατί μου είπε πως βοηθούν στην δόμηση των οστών γιατί το μωρό δεν το βλέπει αρκετά ο ήλιος που την παράγει αυτή τη βιταμίνη. Το μωρό δεν έχει κάποιο πρόβλημα έλλειψης βιταμινών η οτιδήποτε άλλο. Αποφάσισα να μην τις δώσω στο μωρό γιατί ζούμε στην επαρχία και σχεδόν κάθε μέρα είμαστε έξω όποτε το μωρό θεωρώ ότι παίρνει από τον ήλιο τη βιταμίνη (δεν την εκθέτω άμεσα στον ήλιο). Να προσθέσω πως με όσες μητέρες έχω μιλήσει και έχουν τον συγκεκριμένο παιδίατρο, χορηγεί τις σταγόνες σε όλα τα νεογέννητα. Μπορείτε να μου εξηγήσετε το λόγο που τις θεωρεί υποχρεωτικές για τα νεογέννητα και γιατί πρέπει να δώσω κάτι στο μωρό ενώ μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός του μόνος του;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η ερώτησή σου είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ότι πολλά παιδιά έχουν έλλειψη της βιταμίνης D εξαιτίας της αποφυγής έκθεσής τους στον ήλιο για τα γνωστά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή. Έχει λοιπόν παρθεί μια οδηγία να χορηγούμε το συγκεκριμένο σκεύασμα τουλάχιστον στα πρόωρα μωρά και συνήθως κατά τους μήνες του χειμώνα που η ηλιοφάνεια και η έκθεση των μωρών σε αυτήν είναι μειωμένη. Φυσικά μπορεί κάποιο παιδί να μην την έχει ανάγκη όπως και εσύ αναρωτιέσαι. Αν λοιπόν θέλεις να ξέρεις αν το μωρό σου πρέπει να παίρνει ή όχι το συγκεκριμένο σκεύασμα τότε θα πρέπει να παρακολουθείς με εξέταση αίματος τα επίπεδα της βιταμίνης D ώστε αν χρειαστεί να την χορηγήσεις σε θεραπευτικά επίπεδα.

Read More

And More