Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 χρονών και ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που αφορά τον ύπνο της. Αν έχει κοιμηθεί μεσημέρι, το βράδυ μπορεί μεν να κοιμηθεί αργά αλλά κάνει ήρεμο ύπνο. Αν δεν έχει κοιμηθεί μεσημέρι, όχι κάθε φορά αλλά συχνά στον ύπνο της ταράζεται, ξυπνάει τρομαγμένη, ουρλιάζει τρέχει μέσα στο σπίτι, για λίγα λεπτά νομίζω ότι δεν επικοινωνεί και ούτε μας αναγνωρίζει πολλές φορές και μετά ηρεμεί συνέρχεται και κοιμάται. Όταν κάθισα να ψάξω για αυτό, αυτό που διάβασα που περιέγραφε την κατάσταση αυτή ήταν ο “νυχτερινός τρόμος”.Είναι έτσι; Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό; Προκαλείται από τη συσσωρευμένη κούραση και την υπερένταση της ημέρας; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι αυτό που περιγράφεις ειναι υπνοβασία. Και φαίνεται ότι προκαλείται απο την κούραση όταν δεν εχει κοιμηθεί το μεσημέρι. Αφού εχεις κάνει αυτές τις παρατηρήσεις δεν ειναι άσχημο να φροντίζεις να κάνει ενα μικρό υπνάκο στο ενδιάμεσο της μέρας αφού βλέπουμε ότι ειναι ευεργετικό για το παιδί σου. Φαίνεται ότι όταν ειναι κουρασμένη βλέπει και όνειρα και γι’ αυτό εχει νυχτερινό τρόμο. Επίσης μπορείς να διαβάσεις εδώ ένα απο τα πρώτα άρθρα μου στο tlife.gr που αναφερόταν ακριβώς στην υπνοβασία των παιδιών.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την τετράχρονη κόρη μου η οποία αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί την πάνα της. Δεν θέλει να κάθεται στην τουαλέτα, παρόλο που φοράει εσώρουχο τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Έχουμε δοκιμάσει να την αφήσουμε χωρίς πάνα και έχει καθίσει 22 ώρες χωρίς ίχνος ούρων και ενώ έχει κοιμηθεί όλο το βράδυ έτσι. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Παρακαλώ βοηθήστε με. Έχει πλήρη έλεγχο των σφιγκτήρων αλλά θέλει μόνο πάνα. Χίλια ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και μην σε πιάνει πανικός διότι το παιδί το αντιλαμβάνεται και έχει τους λόγους της να σε χειρίζεται. Έχει χρόνο να συμμορφωθεί μέχρι τα 6 χρόνια της. Ειδικά αν υπάρχει και κάποια κληρονομικότητα από το δικό σου σόι ή του πατέρα της. Σίγουρα δεν έχει ωριμάσει τόσο ώστε να αποφασίσει να σταματήσει αυτό που κάνει. Άλλα παιδιά σταματούν πιο γρήγορα και άλλα αργότερα. Το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα το σταματήσει. Εσύ το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να δείχνεις λίγο αδιαφορία και υπομονή και σιγά σιγά θα αλλάξουν όλα. Καμία φορά μπορεί να ελέγχει τους σφιγκτήρες αλλά ψυχολογικά δεν είναι έτοιμη καθώς θεωρεί ότι τα κακά της είναι δικά της και δεν θέλει να τα χάσει.

Ερώτηση
“Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 14 μηνών. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε να κάνουμε το εμβόλιο MMR. Με ενημέρωσαν κ κατόπιν διάβασα στο internet ότι προκαλεί σοβαρές παρενέργειες κ συγκεκριμένα αυτισμό. Ποια είναι η γνώμη σας; Είμαι πολύ αγχωμένη. Ο σύζυγός μου είναι κάθετος να μην το κάνουμε. Βοηθήστε με. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έχουμε πει πολλές φορές ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και ποτέ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι κάποιο από αυτά μπορεί να προκαλέσει αυτισμό ή κάποιο άλλο νευρολογικό πρόβλημα. Αντίθετα η αποφυγή των εμβολιασμών μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη για το παιδί που είναι ανεμβολίαστο. Συνεπώς η επίσημη γνώμη μου είναι να μην αποφύγετε κανένα εμβόλιο εκτός και αν ο παιδίατρος που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του μωρού σου, για κάποιο επιστημονικό λόγο, σου προτείνει να το αποφύγεις.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 χρόνων και είμαστε στο στάδιο διακοπής της πάνας εδώ κ 3 μήνες. Ενώ για να κάνει τσίσα σε γιογιό έκανε 1,5 μήνα και το συνεχίζουμε σε τουαλέτα κανονική, τα κακά της τα κάνει μόνο επάνω της και το βράδυ κάνει πολλά τσίσα στον ύπνο της. Δοκίμασα με το καλό, να την μαλώνω αλλά τίποτα. Καταλαβαίνω ότι είναι ψυχολογικό αλλά τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, να κάνεις υπομονή και να μην αγχώνεσαι καθόλου! Το μωρό σου αντιδρά φυσιολογικά και θα έρθει η στιγμή που με ομαλό τρόπο θα ελέγξει τους σφιγκτήρες του. Αντίθετα αν το πιέσεις μπορεί να πεισμώσει και να αντιδράσει και να καθυστερήσει την προσαρμογή. Άλλα παιδάκια κόβουν την πάνα πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι παθολογικό.

Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για όσα προσφέρετε σ’εμάς τους γονείς μέσω του έργου σας. Έχω μια κόρη 5 ετών που εδώ και 2 εβδομάδες κάθε βράδυ όταν ξαπλώνει για να κοιμηθεί ενώ βλέπει παιδικό, έχω εντοπίσει ότι αυνανίζεται. Είναι φυσιολογικό; Είναι μόνο σωματική ευχαρίστηση ή μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί ψυχολογικά το απασχολεί κάτι; Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο παιδικός αυνανισμός είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό καθώς το παιδί σου βρίσκεται σε μια ηλικία που ανακαλύπτει το σώμα του και έχει εντοπίσει μια μορφή ευχαρίστησης σε αυτό που κάνει. Με διακριτικό τρόπο θα πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειες του ύπνου της αφού έχεις διαπιστώσει ότι το κάνει σε συγκεκριμένη στιγμή. Άλλαξε τις ώρες του ύπνου της καθώς και τον τρόπο που πηγαίνει στο κρεβάτι. Δηλαδή για παράδειγμα δεν είναι και καλό να βλέπει “παιδικό” αλλά καλύτερα είναι να της διαβάζεις ένα παραμύθι ή να της το λες από μόνη σου. Φυσικά μπορεί να συνυπάρχει και κάποιο “ψυχολογικό” υπόβαθρο όπως για παράδειγμα αίσθημα ανασφάλειας διότι πρέπει να κοιμηθεί και να σε αποχωριστεί και γι’ αυτό πρέπει να διερευνήσετε και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι που το Δεκέμβριο του 2016 γίνεται τριών ετών. Το θέμα είναι ότι ακόμα δεν έχει βγάλει την πάνα. Κάναμε μια προσπάθεια το καλοκαίρι αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Να ξανακάνω προσπάθεια ή να την αφήσω να μου το ζητήσει άπω μόνη της; Μέχρι ποια ηλικία είναι φυσιολογική η χρήση πάνας; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Επιστημονικά ακόμη και μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων μπορούμε να περιμένουμε να ελέγξει την πάνα της χωρίς να ανησυχούμε ιδιαίτερα ειδικά αν υπάρχει και κληρονομικότητα. Οι προσπάθειές σου πρέπει να είναι ήπιες και “να μην ξεχνιόμαστε”. Αν περάσει τα 6 χρόνια τότε πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις και πιθανόν να την δει παιδονευρολόγος.

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Read More

And More