Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη έχω ένα αγοράκι 3 μηνών το οποίο έχει ΓΟΠ και πίνει γάλα με πηκτικά κ συγκεκριμένα καλαμποκάλευρο, το οποίο πίνει εδώ και 2 μήνες, τελευταίες 5 μέρες έχει αλλαγή στις κενώσεις του, εκεί που έκανε 1 φορά τη μέρα ξαφνικά κάνε και 7 φορές και τις περισσότερες φορές είναι πολύ αραιές και έχουν κ λίγη βλέννα όχι πάντα όμως, και το βράδυ ενεργείται το οποίο είχε σταματήσει, και αυτό συνήθως γίνεται μετά τη λήψη γάλατος. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Μήπως έχει αλλεργία στο γάλα κ το εμφάνισε τώρα; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ο αριθμός των κενώσεων τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού ποικίλουν από 1 κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες, μέχρι και δέκα την μέρα. Επίσης τα γάλατα για τις αναγωγές, επειδή περιέχουν καλαμποκάλευρο ή χαρουπάλευρο προκαλούν μεγαλύτερο αριθμό κενώσεων και η υφή τους είναι πιο υδαρής μέχρι που οι μητέρες νομίζουν ότι είναι διάρροια και ανησυχούν. Ακόμη και η παρουσία βλέννης μπορεί να είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Κατά συνέπεια θα πρέπει να τις δείξεις στον παιδίατρο για να έχει προσωπική άποψη και να σου πει αν είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες λόγω του γάλακτος ή πρόκειται για παθολογικές κενώσεις και χρειάζεται διερεύνηση. Και αυτό διότι θα μπορούσε να είναι μια δυσανεξία στο γάλα ή σε άλλο συστατικό του προϊόντος που χορηγείς, θα μπορούσε να είναι μια ουρολοίμωξη η οποία ακόμη δεν έχει εμφανιστεί με πυρετό, θα μπορούσε να είναι κάποια προσωρινή ίωση ή “κρύωματακι” της κοιλίτσας όπως λέμε κλπ, κλπ.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω έχω ένα παιδάκι 50 ημερών και είναι αγόρι και τα στήθη του είναι σκληρά και βγάζει υγρό είναι κάτι ανησυχητικό; Θα ήθελα να με συμβουλέψετε”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο από όλα είναι ότι πρόκειται για γάλα που προέρχεται από τις ορμόνες της μαμάς. Συμβαίνει πολύ συχνά στα νεογέννητα κορίτσια και αγόρια να παρουσιάζουν τις πρώτες εβδομάδες ή και μήνες της ζωής τους μια μικρή ή μεγαλύτερη διόγκωση των μαστών και μάλιστα αν πιεσθούν βγάζουν μικρή ποσότητα γάλακτος. Αυτό λογικά υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες ή 1-2 μήνες και δεν θεωρείται παθολογική κατάσταση για το νεογέννητο. Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα καθαριότητας διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπει κάποιο μικρόβιο, να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει μια αρρώστια που ονομάζεται μαστίτιδα. Η μαστίτιδα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη διότι μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία, να προκαλέσει πυρετό και γενικευμένη λοίμωξη και σηψαιμία και να κινδυνεύσει η ζωή του βρέφους. Επομένως πρέπει να το ελέγξει και να το παρακολουθεί παιδίατρος ώστε αν είναι αυτό που σου περιγράφω να σου δώσει σωστές οδηγίες. Επίσης σπανίως μια διόγκωση των μαστών, ιδιαίτερα αν είναι μόνο από την μια πλευρά, μπορεί να οφείλεται σε άλλη παθολογία ορμονική ή χειρουργική αιτία γι’ αυτό έτσι και αλλιώς πρέπει να το δει ο γιατρός σου.

Ερώτηση
“Μια ερώτηση σας παρακαλώ γατί έχω αγχωθεί πάρα πολύ. Η κόρη μου είναι 14 μηνών αλλά δεν περπατά ακόμα μόνη της. Σηκώνεται παντού πιάνεται από παντού αλλά μόνη της όχι, την βλέπω σαν να φοβάται. Ο παιδίατρος μου είπε ότι όλα είναι καλά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αφού και η γνώμη του παιδιάτρου σου είναι θετική τότε δεν πρέπει να ανησυχείς και να περιμένεις. Η ηλικία του παιδιού σου είναι τέτοια που δικαιολογεί αυτή την εξέλιξη που έχει στη βάδιση. Άλλα παιδάκια περπατάνε πιο γρήγορα και άλλα αργότερα. Σημασία έχει ότι ο μυϊκός τόνος και η νευρολογική κατάσταση του μωρού σου είναι φυσιολογική και θα δεις ότι σιγά-σιγά θα αφεθεί μόνη της να περπατήσει όταν αισθανθεί ότι μπορεί να το κάνει με ασφάλεια και να μην πέσει και χτυπήσει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για το έργο σας και τις πολύτιμες απαντήσεις που δίνετε σε όλες εμάς τις μαμάδες. Η δική μου ερώτηση είναι η εξής: ο γιος μου χειρουργήθηκε στον αριστερό όρχι όταν ήταν δεκαεφτά μηνών γιατί γεννήθηκε με κρυψορχία και ο ένας ο όρχις ήταν στην βουβωνική περιοχή, τώρα είναι εφτά ετών μου είπε ένας ουρολόγος όταν το παιδί μπει στην εφηβεία να κάνει κάθε χρόνο έναν υπέρηχο όρχεων γιατί λόγω της κρυψορχίας έχει πολλές πιθανότητες να αναπτύξει κακοήθεια. Σας παρακαλώ κύριε Μαζάνη απαντήστε μου τι εξετάσεις να κάνω στο παιδί και ισχύει κάτι τέτοιο; Έχω αγχωθεί πολύ, σας παρακαλώ θα περιμένω απαντήσεις σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από την στιγμή που λες ότι το παιδί σου είχε βουβωνική κρυψορχία δεν χρειάζεται να κάνεις αυτόν τον έλεγχο. Το πρωτόκολλο που ισχύει αυτή την στιγμή λέει ότι μόνο αν η κρυψορχία είναι κοιλιακή, δηλαδή ο όρχις βρισκόταν μέσα στην κοιλιά και τον κατέβασαν στο όσχεο, τότε θα πρέπει στην ενήλικο ζωή να γίνεται μια φορά το χρόνο ψηλάφηση από γιατρό. Και βέβαια αυτό ισχύει σήμερα διότι μέχρι το παιδί σου να ενηλικιωθεί μπορεί το πρωτόκολλο να αλλάξει. Επομένως καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι είδους κρυψορχία είχε το παιδί σου.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 10 μηνών και δεν έχει ιδρώσει ποτέ η δεξιά μεριά του κεφαλιού του!! Είναι σαν να έχει μια νοητή διαχωριστική γραμμή και τα μαλλιά του από την αριστερή μεριά δεν έχουν ιδρώσει ποτέ, ενώ από την δεξιά ιδρώνει κανονικά (σε όλο το μήκος της πλευράς). Μου κάνει μεγάλη εντύπωση και όσο περνάει ο καιρός και δεν ιδρώνει ανησυχώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτό που περιγράφεις ονομάζεται εντοπισμένη ή μονομερής ή ασύμμετρη εφίδρωση. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και είναι καθαρά θέμα περιφερειακής θερμορύθμισης των ιδρωτοποιών αδένων του κάθε ανθρώπου. Μερικές φορές όμως μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές του ορμονικού ή νευρολογικού συστήματος του παιδιού, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθείς αρχικά σε παιδοενδοκρινολόγο και ύστερα σε παιδονευρολόγο ώστε να είσαι σίγουρη ότι δεν απαιτείται κάποια θεραπεία.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών περίπου. Τον θήλασα για ένα μήνα αλλά από τον δεύτερο μήνα δεν είχα γάλα οπότε ξεκινήσαμε το frisolac. Ενώ έπινε 100 ml σε κάθε γεύμα και είχε πολλές γουλιές την τελευταία εβδομάδα πίνει περίπου 70 με 80 ml σε κάθε γεύμα και κάποιες φορές κ λιγότερο. Μου δείχνει ότι εξακολουθεί να πεινάει αλλά δεν τρώει παραπάνω με τίποτα και γκρινιάζει! Επιπλέον έχει πολλά αέρια. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, 3 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν αφού περιγράφεις ότι το μωρό σου πεινάει αλλά δεν τρώει επαρκή ποσότητα και εφόσον βέβαια έχει διαπιστωθεί ότι δεν παίρνει και αρκετό βάρος που σημαίνει ότι αυτό που τρώει δεν του φτάνει: 1) περνάει μια μεταβατική περίοδο που μετά την διακοπή του μητρικού γάλακτος δεν θέλει να περάσει στο ξένο και αντιστέκεται. Είναι κάτι συνηθισμένο και με τον καιρό θα το συνηθίσει καθώς θα το νικήσει η πείνα. 2) Έχει δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας που σημαίνει ότι έχει συνδυάσει το γάλα με πεπτικές ενοχλήσεις του τύπου πονάκια, αέρια, φούσκωμα κλπ και 3) έχει αναγωγές εσωτερικές, δηλαδή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία του δημιουργεί καούρες και πονάκια και επειδή το έχει συνδυάσει με το γάλα, τρώει μόνο μέχρι εκεί που κόβει την πείνα του και σταματάει.

Read More

And More