Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 5 μηνών και 10 ημερών. Μέχρι τώρα η διατροφή του ήταν μεικτή. Θήλαζε και έπινε μόνο ένα μπουκάλι την ημέρα, επειδή έπρεπε να επιστρέψω στην εργασία μου. Ο παιδίατρος μας είπε να ξεκινήσουμε ρυζάλευρο. Την επόμενη ημέρα είδα κοκκινίλες στην κοιλίτσα του που στο εσωτερικό τους έχουν σπυράκι πυώδες. Ο παιδίατρος που τα είδε μου είπε πως δεν φαίνεται να είναι τσίμπημα ή τροφική αλλεργία από το ρυζάλευρο και ότι ίσως είναι κάτι ιογενές. Συνέχισα να δίνω ρυζάλευρο και παρατηρώ ότι παρ’ όλο που όλη την ημέρα το δέρμα του φαίνεται να φτιάχνει από την κορτιζονούχα αλοιφή που βάζουμε κάθε βράδυ, μετά το γεύμα με το ρυζάλευρο πετάει κοκκινίλες ξανά. Και η σημερινή κένωσή του ήταν με μορφή διαρροϊκή και είχε ίχνη βλεννώδη. Ποια είναι η άποψη σας; Και κάτι ακόμα: Μόλις τρώει το ρυζάλευρο, παρ’ όλο που μπορεί να έχει μόλις ξυπνήσει, ξανακοιμάται πριν ακόμα τελειώσει το γεύμα του. Είναι φυσιολογικό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, κάνε ένα μικρό πείραμα: Για λίγες ημέρες σταμάτησε τη χορήγηση του ρυζάλευρου. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσεις εάν το εξάνθημα οφείλεται σε αλλεργία ή σε δυσανεξία στην συγκεκριμένη αλοιφή ή ακόμα και στην συγκεκριμένη μάρκα αλοιφής. Επίσης, δεν χάλασε και ο κόσμος αν το μωρό σου δεν ανέχεται την κρέμα. Σε λίγες μέρες, δηλαδή μόλις γίνει 6 μηνών, θα ξεκινήσει έτσι και αλλιώς ο απογαλακτισμός, αφού θα αρχίσει να τρώει κρεατο- χορτόσουπα.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Ο γιος μου είναι 3 ετών. Του αρέσει να παίζουμε μαζί εκπαιδευτικά παιχνίδια που κατεβάζω στο κινητό μου. Θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το παιδί από το κινητό και πόση ώρα μπορώ να του επιτρέπω να παίζει (πάντα βέβαια με την επίβλεψή μου). Ευχαριστώ.”


Απάντηση
Αγαπητή φίλη, να με συγχωρείς, αλλά δεν νομίζω ότι από επιστημονικής άποψης τα συγκεκριμένα «παιχνίδια» θεωρούνται και πολύ… εκπαιδευτικά! Το ιδανικό θα ήταν μέχρι την ηλικία των 5 ετών το παιδί να μην ασχολείται με οθόνες. Το καλύτερο από όλα θα ήταν να του διαβάζεις παραμύθια και ιστορίες, να βλέπει βιβλία, να ζωγραφίζει κλπ. Τέλος πάντων, όσο λιγότερο ασχολείται με οθόνες τόσο καλύτερο είναι από όλες τις απόψεις (εκπαίδευση, μάτια, ακτινοβολία κα).


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 6 χρονών, το οποίο πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Εγώ διανύω τον 8ο μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης και το μωρό θα γεννηθεί αρχές του χρόνου. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω το νεογέννητο από τη γρίπη ή τις ιώσεις που θα είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο; Μήπως πρέπει να μην πηγαίνει η μεγάλη κόρη μου στο σχολείο; Και αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα; Επίσης, έχω μια δεύτερη ερώτηση: Έχω διαβάσει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλό να εμβολιάζεται η γυναίκα κατά του κοκίτη, για να προστατευτεί το έμβρυο για το πρώτο τρίμηνο. Τι γνώμη έχετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση
Αγαπητή μέλλουσα δευτερο- μάνα, κανονικά δεν θα πρέπει να σταματήσεις τις δραστηριότητες του μεγάλου παιδιού σου. Θα πρέπει να το εμβολιάσεις με το εμβόλιο της γρίπης και όταν θα είναι άρρωστη (καταρροή, βήχας κλπ) το πιο εύκολο είναι να «απομονώνεις» το νεογέννητο σε ένα δωμάτιο και η μεγάλη όταν βρίσκεται στο σπίτι να φοράει μάσκα. Στην δεύτερη ερώτηση πραγματικά ισχύει ότι οι μέλλουσες μητέρες είναι καλό να εμβολιάζονται για τον κοκίτη.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, γεια σας! Λέγομαι Χαρά κι έχω μια κορούλα που θα γίνει 5,5. Πηγαίνει νηπιαγωγείο και είναι ένα υγιές και αρκετά ανεπτυγμένο παιδάκι για την ηλικία της (ύψος 1.25 και βάρος 26 κιλά). Το ερώτημά μου είναι το εξής: Καθότι βρίσκομαι στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης, μου αναρωτιόμουν αν θα πρέπει να κάνω στην κόρη μου το εμβόλιο της γρίπης. Να σας αναφέρω σε αυτό το σημείο, πως έχει κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία της εμβόλια, απλά για το συγκεκριμένο διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη να μην έχεις κανέναν ενδοιασμό! Αν εκ μέρους του παιδιάτρου σου δεν υπάρχει αντίρρηση, όσον αφορά αλλεργία στο αυγό κλπ, τότε είναι ενδεδειγμένο να γίνει ο εμβολιασμός.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα και πάλι τη βοήθειά σας. Έχω δύο παιδάκια και το μεγάλο μου πέρυσι, όταν ήταν 2 χρονών, είχε κοξάκι όπως μας είπε η παιδίατρος. Είχε εξανθήματα γύρω από τα χείλη, στην πατούσα, στην παλάμη και στα γεννητικά του όργανα, όπως επίσης και υψηλό πυρετό. Τώρα λοιπόν έχει κλείσει τα 3 και μια μέρα δεν ήταν πολύ καλά, ανέβασε δέκατα, έχει γεμίσει φουσκάλες πάνω στη γλώσσα και μπιμπικάκια στις πατούσες και τις παλάμες. Τον πήγα στον παιδίατρο και μου είπε ότι έχει πάλι κοξάκι. Και ρωτώ: Κάθε χρόνο βγαίνει ο κοξάκι; Εγώ νόμιζα ότι μόνο μια φορά μπορεί να το πάθει κάποιος. Πείτε μου γιατρέ, γιατί θα τρελαθώ! Θα του αφήσει παρενέργειες; Και κάτι τελευταίο, το δεύτερο παιδάκι μου είναι 4 μηνών, πώς μπορώ να το προφυλάξω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, να μην τρελαθείς! Υπάρχουν εκατοντάδες ιοί που μοιάζουν μεταξύ τους και πολλές φορές εμφανίζονται με τα ίδια κλινικά συμπτώματα. Στην πράξη δεν είναι και τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε πάντοτε ποιος ακριβώς είναι ο ιός που προκάλεσε την αρρώστια, αλλά το αποτέλεσμα. Δηλαδή, αν το παιδί είναι καλά, δεν είναι απαραίτητο -ούτε και εφικτό- να αποδείξουμε την ταυτότητα του ιού. Όσον αφορά την προστασία του νεογέννητου, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Απομόνωση του μικρού μωρού και απόλυτη και προσεκτική καθαριότητα και προσωπική υγιεινή.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών. Γεννήθηκε 2780 γραμμάρια, 48 εκατοστά την 38η εβδομάδα .Τώρα ζυγίζει περίπου 5.500 γραμμάρια. Είναι φυσιολογικό; Και κάτι άλλο, είναι νωρίς ακόμη βέβαια, αλλά έχω ακούσει πολλά αρνητικά για την κρέμα ρυζάλευρου. Είναι πολύ γλυκιά και προσθέτει μόνο θερμίδες. Με τι κρέμα θα ήταν καλό να ξεκινήσει το μωρό μου; Δεν θέλω να γίνει παχουλό.”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς καθόλου για το βάρος του μωρού σου! Υπό κανονικές συνθήκες θα θέλαμε στην ηλικία των 5 μηνών απλά να διπλασιάσει το βάρος γέννησης, δηλαδή στην περίπτωσή σου να ζυγίζει 5560 γραμμάρια, πράγμα που θα το έχει ξεπεράσει έτσι όπως πάει. Τώρα γιατί να του δώσεις κρέμα, δεν το καταλαβαίνω. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα μωρά μέχρι τον 6ο μήνα πρέπει να τρώνε αποκλειστικά γάλα και ύστερα να αρχίζει ο απογαλακτισμός, ξεκινώντας το κρέας και τα λαχανικά.

Read More

And More