Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλησπέρα. Η κόρη μου είναι σχεδόν τριών χρονών. Με έχει προβληματίσει το ότι τον τελευταίο ένα μήνα κάνει μια επαναλαμβανόμενη κίνηση με το δείκτη του χεριού της, ιδιαίτερα όταν μας λέει κάτι ή όταν για παράδειγμα της λέμε εμείς μια ιστορία. Δεν έχει κάποιο άλλο δείγμα για αυτισμό (ομιλία σχεδόν ενήλικα, παίζει με τα άλλα παιδιά και αποζητά την παρέα τους, αντιλαμβάνεται τα πάντα) και στον παιδικό σταθμό μας έχουν πει τα ίδια. Θα ήθελα να μου πείτε εάν τα παιδιά χωρίς αυτισμό συνηθίζουν να κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις και πότε πρέπει να θορυβηθώ. Επίσης, πώς να το αντιμετωπίσω (για την ώρα της αποσπώ την προσοχή); Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα παιδιά που έχουν αυτισμό μπορεί να κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όμως όλα τα παιδιά που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις δεν έχουν αυτισμό. Επίσης, ένα μόνο σύμπτωμα δεν βγάζει τη διάγνωση για αυτισμό. Όπως περιγράφεις τη συμπεριφορά του παιδιού σου, μάλλον μιμείται κάποια κίνηση που έχει δει στο σχολείο ή στο σπίτι ή στην τηλεόραση και επειδή σας κάνει εντύπωση και το καταλαβαίνει το επαναλαμβάνει σαν παιχνίδι. Καλό θα ήταν να το καταγράψετε σε βίντεο και να το δει ο παιδίατρος ή ένας ειδικός αναπτυξιολόγος ή παιδονευρολόγος.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα και ευχαριστώ για το χρόνο σας. Έχω ένα αγοράκι τριών ετών. Από 11 μηνών κάνει συνεχώς αμυγδαλίτιδες και παίρνει αντιβίωση. Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει ιγμορίτιδα με αποτέλεσμα να έχει συνέχεια μπούκωμα και μυξούλες. Ο ωτορινολαρυγγολόγος που τον πήγαμε μας συνέστησε να κάνει άμεσα διπλό χειρουργείο για κρεατάκια και αμυγδαλές παρ’ όλο που η μια αμυγδαλή παρουσιάζει πρόβλημα. Επίσης, επειδή μένω στην Πάτρα δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να γίνει το χειρουργείο εδώ ή στην Αθήνα, παρ’ ό,τι θεωρείται χειρουργείο ρουτίνας. Νιώθω επίσης πολύ άγχος και αγωνία και για τη νάρκωση και φυσικά για τη μετέπειτα ανάρρωση. Θα ήθελα πολύ την άποψή σας. Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, έχεις απόλυτο δίκιο, διότι ένα χειρουργείο -όσο μικρό και να είναι- δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο που μπορεί να προκύψουν επιπλοκές, γι’ αυτό θέλει την ανάλογη μελέτη, όπως και κάνεις. Βέβαια, σήμερα η τεχνική του χειρουργείου έχει βελτιωθεί, όπως επίσης και η αναισθησία που γίνεται στα παιδιά από ειδικούς παιδο- ωτορινολαρυγγολόγους και ειδικούς παιδο-αναισθησιολόγους. Επίσης, καλό θα ήταν το χειρουργείο να γίνει σε παιδιατρικό νοσοκομείο. Δεν είμαι σε θέση να σου συστήσω κάτι για την Πάτρα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις ο παιδίατρος του μωρού σου θα είναι σε θέση να το κάνει.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη γεια σας! Συγχαρητήρια για το επιστημονικό σας έργο! Είμαι μαμά ενός αγοριού 4,5 μηνών, το οποίο γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες με βάρος 3480 gr και ύψος 52 cm. Θηλάζει αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα. Το βάρος του (πριν από 15 μέρες που έγινε η μέτρηση) ήταν 6680 gr και το ύψος 69 cm. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η παιδίατρος μάς είπε ότι μόλις κλείσει τον πέμπτο μήνα θα αρχίσει να τρώει στερεές τροφές. Μήπως όμως είναι πολύ νωρίς; Ο Π.Ο.Υ. δεν συστήνει να γίνεται αυτό αφού συμπληρωθεί ο έκτος μήνας; Επίσης, όπως μας συνέστησε η γιατρός έχουμε σταματήσει την αποστείρωση (θηλάστρου, μπιμπερό) από τότε που έκλεισε τον τρίτο μήνα. Μήπως ήταν επίσης πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, κάπως έτσι είναι τα πράγματα όσον αφορά τις συστάσεις του Π.Ο.Υ., αλλά στην πράξη ο κάθε παιδίατρος μπορεί να διαφοροποιείται λιγάκι, ανάλογα με την κατάσταση του κάθε παιδιού, την εμπειρία του και τη Σχολή που σπούδασε, καθώς ακόμη μικρές αποκλίσεις εντοπίζονται και από χώρα σε χώρα καμιά φορά.

Ερώτηση:
“Γεια σας έχω τέσσερα παιδιά και δεν ξέρω τι να κάνω με το νέο εμβόλιο τις μηνιγγίτιδας. Είναι ασφαλές για να το κάνω στα παιδιά μου;”

Απάντηση:
Φυσικά και είναι ασφαλές, στο βαθμό που είναι και όλα τα άλλα εμβόλια και συστήνεται η χορήγησή του από δύο μηνών. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για μια πολύτεκνη οικογένεια, όπως η δίκη σου, καθώς η κάθε δόση κοστίζει περίπου 100€. Να ξέρεις, πάντως, ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες ειδικά από την Ένωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, αλλά και από άλλους παιδιατρικούς φορείς να πείσουν το υπουργείο να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να καλυφθεί οικονομικά και αυτό το πολύτιμο εμβόλιο.

Ερώτηση:
“Έχω ένα κοριτσάκι οκτώ χρονών και μυρίζουν έντονα οι μασχάλες της. Πρέπει να της κάνω κάποιες ορμονικές εξετάσεις; Μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε αποσμητικό;”

Απάντηση:
Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά τα παιδιά της προ- εφηβικής και εφηβικής ηλικίας, αλλά καμιά φορά το συναντάμε και σε μικρότερες ηλικίες. Εκτός από τους κανόνες καθαριότητας και τον έλεγχο διατροφής, μπορεί να υπάρχουν και ορμονικά προβλήματα όπως για παράδειγμα έναρξη πρώιμης ήβης. Γι’ αυτό, αν συνυπάρχουν και άλλες ενδείξεις θα πρέπει να γίνει ο ανάλογος εργαστηριακός έλεγχος.

Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Η μπέμπα μου είναι 8,5 μηνών, τι λαχανικά πρέπει να τρώει; Ακτινίδιο κάνει; Μπρόκολο; Κουνουπίδι; Το απόγευμα να της τα δίνω; Κάποιο γιαουρτάκι; Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, βασικά η διατροφή εξαρτάται από την κατάσταση του παιδιού, όσον αφορά το ιστορικό του. Σε γενικές γραμμές, πάντως, αν όλα είναι φυσιολογικά μπορεί να τρώει όλα τα χόρτα και όλα τα λαχανικά. Επίσης, και όλα τα φρούτα. Το απόγευμα μπορεί να τρώει γιαούρτι ή ρυζόγαλο ή κάποια κρέμα, κατά προτίμηση σπιτική.

Read More

And More