Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών και έχουμε πρόβλημα με το φαγητό. Δεν πίνει πολύ γάλα, συνολικά περίπου 600 ml την ημέρα. Γεννήθηκε 2800 και τώρα είναι 6500 και ύψος 65 cm. Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του; Βλέπω άλλα παιδάκια στην ηλικία του πως είναι αρκετά ανεπτυγμένα. Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν θέλω να τον πιέζω στο φαγητό γιατί αντιδράει και ίσως είναι χειρότερο. Ευχαριστώ!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου είναι σε καλά επίπεδα και δεν πρέπει να ανησυχείς. Να φανταστείς ότι το μωρό στους πέντε μήνες πρέπει να διπλασιάσει το βάρος γέννησής του και στους εννέα μήνες πρέπει να το τριπλασιάσει. Άρα, το δικό σου τα πάει μια χαρά. Φαίνεται ότι η ποσότητα του γάλακτος που πίνει του φτάνει. Αν θέλεις να κάνεις μια δοκιμή, μήπως και κάποιο άλλο γάλα το φάει περισσότερο (και αυτό θα οφείλεται στη διαφορετική γεύση), τότε μπορείς να δοκιμάσεις μια άλλη μάρκα και θα δεις τι θα προκύψει. Εξάλλου, σε λίγες ημέρες που θα γίνει έξι μηνών, θα κόψει ένα μεσημεριανό γάλα και θα το αντικαταστήσει με κρέας και σούπα, οπότε θα περάσει και σε άλλες γεύσεις.

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο δύο μηνών με βάρος 5800 gr και ύψος 60 πόντους. Θηλάζω αποκλειστικά και ήθελα να ρωτήσω αν το δικό μου κρυολόγημα (συνάχι και λίγος βήχας) μπορεί να επηρεάσει το μωρό μου και να αρρωστήσει. Επιτρέπεται να πάρω φάρμακα ή αντιβίωση χωρίς να διακόψω το θηλασμό; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, υπάρχει μια περίπτωση να μεταδόσεις στο μωρό σου κάποιο μικρόβιο, όμως ταυτόχρονα το μωρό σου παίρνει και αντισώματα μέσα από το γάλα σου, τα οποία το προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό, μην φοβάσαι και να συνεχίζεις να θήλαζεις με πάθος. Για προληπτικούς λόγους θα μπορούσες να φοράς μια μάσκα στο πρόσωπο, αν και στην πράξη νομίζω ότι και αυτό είναι περιττό. Αν χρειαστεί να πάρεις φάρμακα φυσικά και μπορείς κατόπιν συστάσεων του θεράποντος γιατρού σου. Και φυσικά σχεδόν ποτέ δεν διακόπτες το θηλασμό, παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.

Ερώτηση:
“Καλήμερα κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο τεσσάρων χρονών και οκτώ μηνών. Είναι αρκετά δυσκοίλιος, καθώς δεν τρώει φρούτα και λαχανικά. Προχωρήσαμε με την παιδίατρο σε αγωγή με Μiralax. Δυσκολεύομαι να ρυθμίσω τη δόση, καθώς με μια μεζούρα μπορεί να κάνει κάποιες φορές μαλακά κόπρανα και μόλις μειώσω στη μισή δόση ή στο 1/4 σταματάει ή κάνει μια πολύ μικρή ποσότητα. Να σας πω επίσης ότι τα κακά τα κάνει ακόμα πάνω του, γιατί παρά τις προσπάθειές μου, μου λέει ότι δεν έχει καταλάβει τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο για να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Μήπως, λοιπόν, το κάνει επίτηδες για να σε χειρίζεται; Μήπως, δηλαδή, κρατάει τα κακά του για ψυχολογικούς λόγους; Πρέπει να το σκεφτείτε και αυτό. Φυσικά, και η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά δεν αρκεί αν δεν έχουμε και ισορροπημένο ψυχολογικό προφίλ. Άλλες τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι το κουάκερ και οι χουρμάδες.

Ερώτηση:
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι 6,5 μηνών και θέλω πρώτον να ρωτήσω μέχρι πότε μπορώ να της δίνω το ρυζάλευρο με κρέμα βανίλια; Λέει πως έχει σίδηρο και θεωρώ ότι είναι καλό. Επίσης, έχει ύψος 65 cm και βάρος 7500 gr και γεννήθηκε 50,5 cm με βάρος 3170 gr, είναι φυσιολογικό; Και κάτι ακόμη, τελευταία κάποιες φορές έχει τρομερή γκρίνια και ανησυχία και σκέφτομαι μήπως είναι τα δόντια της, αλλά στην ηλικία της ούτε… δείγμα από δόντι δεν έχει. Μπορεί ίσως να την ενοχλεί κάποια ρίζα; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το βάρος και το ύψος του μωρού σου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, μην περιμένεις να τρώει κρέμα για να πάρει σίδηρο. Τώρα πρέπει να τρώει κρέας και σε λίγο και άλλες τροφές που περιέχουν αρκετό σίδηρο και το ρυζάλευρο έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η γκρίνια του μπορεί να προέρχεται από την οδοντοφυΐα, άλλα αν αυτό παραγίνεται τότε ας το εξετάσει και κάποιος παιδίατρος, καθώς υπάρχουν πολλές αρρώστιες που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια γκρίνια ανεξήγητη, όπως ουρολοίμωξη χωρίς πυρετό, αλλεργίες, ωτίτιδες και άλλα.

Ερώτηση:
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι 7επτά μηνών και παρατήρησα ότι κάθε φορά που τρώει κρέμα, είτε φρουτόκρεμα (λιγότερο εκεί), είτε ρυζάλευρο, γύρω από το στόμα γεμίζει σπυράκια που μετά φεύγουν. Χθες της έδωσα πρώτη φορά κρέμα βανίλια και γέμισε και στο λαιμό και δεν έφυγαν. Να σημειωθεί ότι την σκουπίζω προσεχτικά και με μωρομάντιλο μετά. Γιατί συμβαίνει αυτό;”

Απάντηση:
Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια μορφή αλλεργίας και για αυτό μετά από τις συγκεκριμένες τροφές εμφανίζει τον ερεθισμό που περιγράφεις. Όλες οι τροφές που αναφέρεις τυχαίνει να περιέχουν γάλα και ίσως να είναι αυτό η αιτία, όμως θα μπορούσε να είναι και κάποιο έκδοχο που περιέχεται μέσα στο προϊόν. Θα μπορούσες να κάνεις αλλεργιολογικές εκτάσεις, μήπως και ανακαλύψεις την αιτία του προβλήματος, αλλιώς θα αποφεύγεις τις τροφές που ενοχλούν και θα κινηθείς διερευνητικά.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας γιατρέ. Θα ήθελα, σας παρακαλώ πολύ, αν σας είναι εύκολο την δική σας εκτίμηση, σύμφωνα με την πολύχρονη εμπειρία σας σε ένα θέμα σχετικά με το παιδί μου που με έχει προβληματίσει πάρα πολύ. Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών το οποίο είναι εξαιρετικά ανόρεκτο από τη μέρα που γεννήθηκε, θυμάμαι χαρακτηριστικά από το μαιευτήριο κιόλας ότι ήταν ένα μωρό που έτρωγε τη μισή (ίσως και λιγότερη) ποσότητα γάλακτος από ό,τι έτρωγαν τα υπόλοιπα μωρά. Πλέον βρίσκεται κάτω από τη φυσιολογική καμπύλη βάρους εδώ και αρκετό καιρό, το βάρος του αυτή τη στιγμή είναι 7.700 gr. Σε γενικές γραμμές, τους τελευταίους μήνες έτρωγε ημερησίως γύρω στα 200 gr μεσημεριανό, 100 gr μπισκοτόκρεμα και 350 ml γάλα. Εδώ και ένα μήνα, όμως, σταδιακά έχει μειώσει τη στερεά τροφή και πλέον την έχει καταργήσει και σιτίζεται μόνο με γάλα -περίπου 700 ml ημερησίως εδώ και μία εβδομάδα. Έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη σειρά εξετάσεων που αν ενδιαφέρεστε μπορώ να σας τις στείλω και ηλεκτρονικά. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και για το χρόνο σας.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πραγματικά το πρόβλημα του μωρού σου είναι σύνθετο και είναι απαραίτητο να ξέρω τη σειρά των εξετάσεων που έχεις κάνει. Επειδή οι εξετάσεις είναι ιατρικό απόρρητο, μπορείς να τις στείλεις στη διεύθυνση του ΤLife και θα τις παραλάβω.

Read More

And More