Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 7,5 ετών και μετά από μια ίωση, λόγω των αντιπυρετικών, την ενόχλησε το στομαχάκι της γιατί δεν έτρωγε. Επισκεφτήκαμε την παιδίατρο και μας συνέστησε ένα σιρόπι και μια σχετική δίαιτα για τα βαριά φαγητά. Από τότε η μικρή φοβήθηκε, αγχώθηκε και τώρα όταν βλέπει φαγητό αγχώνεται και στις πρώτες δυο μπουκιές μου λέει ότι θα κάνει εμετό. Δεν κάνει και μετά τρώει. Βλέπω, όμως, ότι το φαγητό πλέον δεν της είναι κάτι διασκεδαστικό, αλλά νιώθει απέχθεια. Μάλιστα, έχει και ρεψίματα. Όταν τρώει με φίλες ξεχνιέται. Πώς μπορώ να την βοηθήσω να το αποβάλλει; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να είναι σε θέση να περιγράφει τα προβλήματά της, τόσο τα σωματικά, όσο και τα ψυχολογικά. Επομένως, πρέπει να το συζητήσεις με υπομονή, ώστε να καταλάβεις αν πραγματικά πρόκειται για αυτό που νομίζεις ή υπάρχει κάτι ψυχολογικό που την απασχολεί και η άρνηση τροφής απλώς είναι για να σου πει “βοηθήστε με”! Αυτό το συναντάμε πολύ συχνά σε αυτές τις ηλικίες. Αν τελικά δεν τα καταφέρνεις και ο παιδίατρός της δεν εντοπίζει κάποιο οργανικό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, όπως για παράδειγμα παιδοψυχολόγο, ο οποίος με μέθοδο θα εντοπίσει το πρόβλημα του παιδιού και θα σας προτείνει τις σωστές λύσεις.

Ερώτηση:
“Συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Γιατρέ, έχω ένα αγόρι σχεδόν πέντε ετών και έχουμε φοβερό πρόβλημα με τα τσίσα. Κρατάει τα τσίσα του πολλές ώρες και πάει τουαλέτα μόνο αν του το θυμίσουμε εμείς. Για παράδειγμα, σήμερα ξύπνησε στις 9.00 και ούρησε στη 1.00 το μεσημέρι και είχε να ουρήσει από το προηγούμενο βράδυ στις 11.00. Τα υγρά που πίνει είναι το γάλα του και ο χυμός πορτοκαλί το πρωί. Μετά μπορεί να ξεχαστεί και να μην πιει νερό. Αυτό συμβαίνει μόνο με τα τσίσα, δεν έχει κανένα πρόβλημα στα κακά του. Εκεί πηγαίνει μόνος του, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω προσπαθήσει με πολλούς τρόπους. Τι άλλο να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα σου πω ένα μυστικό: Κανένας δεν μπορεί να κρατήσει τα ουρά του για μεγάλο χρονικό διάστημα! Όταν η κύστης του γεμίσει τότε θα… κατουρήσει πάνω του! Επειδή, λοιπόν, πάνω- κάτω έτσι έχουν τα πράγματα, καταλαβαίνεις ότι ο μοναδικός τρόπος για να έχει το παιδί σου τσίσα είναι να πίνει υγρά και κατά προτίμηση νερό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το παιδί σου πίνει πολύ λίγα υγρά, ώστε αφού ο οργανισμός του χρησιμοποιήσει αυτά που χρειάζεται για τις ζωτικές του λειτουργίες, μένουν πολύ λίγα για να τα αποβάλει στο περιβάλλον. Άρα, ο μοναδικός τρόπος για να έχει ούρα είναι να πίνει. Εκεί θα εστιάσεις την προσπάθειά σου και θα τον “κυνηγάς” συνέχεια να πίνει έστω λίγο και πιο συχνά.

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Μπράβο σας για το έργο που προσφέρετε στους γονείς. Θέλω τη βοήθειά σας σε κάτι. Έχω πέντε αγοράκια ηλικίες 15, 12, 4,2 και τεσσάρων μηνών. Με απασχολεί ένα θέμα με τη διατροφή και τα κιλά τού γιου μου που είναι 12 ετών, μαθητής έκτης Δημοτικού. Είναι 35 κιλά και έχει ύψος 1,48. Με απασχολούν τα κιλά του πολύ, γιατί ενώ τρώει καλά και η διατροφή του περιλαμβάνει τα πάντα, δεν “βάζει” γραμμάριο. Η μόνη δραστηριότητά του είναι το ποδόσφαιρο. Πώς να τον βοηθήσω λίγο παραπάνω; Μήπως ανησυχώ άδικα; Σύμφωνα με το οικογενειακό του περιβάλλον όλοι είμαστε φυσιολογικοί στα κιλά. Μήπως ο οργανισμός του θέλει συμπλήρωμα με βιταμίνες και αν ναι, θα ήθελα την γνώμη σας. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το βάρος του παιδιού σου βρίσκεται στην 30η θέση, δηλαδή λίγο κάτω από το μέσο όρο και το ύψος του βρίσκεται στην 50η, δηλαδή κάπου στη μέση. Επομένως, δεν βλέπω γιατί πρέπει να ανησυχείς. Το σημαντικό είναι να είναι ένα υγιές παιδί, δηλαδή να μην αρρωσταίνει και να έχει σωματική και ψυχική υγεία. Σε γενικές γραμμές, να τρέφεται σωστά, δηλαδή να μην τρώει περιττά πράγματα και σπανίως γλυκά, λιπαρά και τηγανιτά.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 25 μηνών με ύψος 92 εκατοστά και βάρος 15.7 κιλά. Θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω, ώστε να μειωθεί λίγο το βάρος του και αν θα μπορούσατε να μου πείτε σε πόσα γραμμάρια πρέπει να αντιστοιχεί το φαγητό του, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά, κρέας, τυρί. Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, επειδή το μωρό σου είναι σε ηλικία που δεν επιτρέπεται να του κάνεις στερητική δίαιτα, τότε θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου στο να μειώσεις τις τροφές εκείνες που τις ονομάζουμε περιττές. Δηλαδή αυτές που και αν δεν τις τρώει δεν θα χάσει, ούτε θα στερηθεί τίποτα. Με αυτό τον τρόπο σιγά- σιγά δεν θα παίρνει περιττό βάρος και σε λίγο καιρό θα δεις τη διάφορα στο σώμα του. Οι περιττές τροφές είναι τα κάθε είδους γλυκά και θα πρέπει να μειώσει τα λιπαρά, τα τηγανητά και να κάνει λίγο περισσότερο άσκηση, δηλαδή να παίζει, να παίζει, να παίζει, όμως παιχνίδια με κίνηση.

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι τριών ετών -γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2013. Η κύηση ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη, καθώς γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες και τέσσερις ήμερες. Το βάρος του 3840 gr και το ύψος του 52 εκατοστά. Τώρα είναι ένα μέτρο και έχει βάρος 15 κιλά. Ο λόγος για τον οποίο σας γράφω είναι γιατί αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της πάνας και συγκεκριμένα στα κακά. Του βγάλαμε την πάνα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αμέσως έμαθε να κάνει τσίσα στο γιογιό. Μάλιστα, μέσα σε μια εβδομάδα έμαθε να κάνει τσίσα όρθιος στην τουαλέτα. Αλλά στα κακά έχουμε αποτύχει πλήρως. Δεν κάνει ποτέ κακά, ούτε στο γιογιό ούτε στην τουαλέτα, αλλά πάντα πάνω του. Του έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι πρέπει να κάνει κακά στο γιογιό του. Αφήνουμε πολλές φορές την πόρτα της τουαλέτας ανοιχτή για να μας βλέπει και να παραδειγματίζεται, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Πολλές φορές μπορεί και να κρατάει τα κακά του για πολλές ώρες, του λέω τότε ότι πρέπει να πάει στο γιογιό του, αλλά κάνει ότι δεν ακούει. Τώρα τελευταία μάλιστα μου είπε ότι θέλει να κάνει μόνο πάνω του κακά. Συζήτησα το θέμα με την παιδίατρο, αλλά μου είπε ότι απλά πρέπει να κάνω υπομονή και ότι θα το ξεπεράσει μόνος του. Θα ήθελα και κάποιες επιπλέον συμβουλές και από εσάς, γιατί πραγματικά έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ με τον σύζυγό μου. Εγώ έχω απογοητευθεί και έχω κουραστεί να πλένω. Επιπλέον, θα ήθελα να μου πείτε από πότε θεωρείται μια τέτοια κατάσταση παθολογική και σε τέτοια περίπτωση, ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και αναμένω την απάντησή σας.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, ο παιδίατρός σου έχει δίκιο. Πρέπει να περιμένεις. Το παιδί σου δεν έχει ωριμάσει ακόμη, ώστε να ελέγχει τους σφιγκτήρες του. Σας βλέπει κιόλας να αγωνιάτε και να το έχετε κάνει υπερθέαμα και έτσι σας χειρίζεται. Ακόμη, θεωρεί ότι τα κακά του είναι “δικά του” και δεν θέλει να τα “χάσει”. Επίσης, μπορεί να μην θέλει ακόμη να μεγαλώσει, διότι καταλαβαίνει ότι έτσι θα χάσει κάποια “προνόμια” που του παρέχει η μικρή ηλικία του και γι’ αυτό αντιστέκεται σε κάτι που νομίζει ότι τον κρατάει ακόμη σε αυτό. Επειδή και επιστημονικά έχει ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι να ωριμάσει τους σφιγκτήρες του, μην ασχολείστε πια με αυτό. Θα δεις ότι θα έρθει μια μέρα που θα το κάνει μόνος του και δεν θα είναι πολύ μακριά.

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη συμβουλή σας ως προς το εξής: Έχω μια κορούλα 23 μηνών και τον τελευταίο μηνά, όταν καταπίνει το σάλιο της ακούγεται ένας θόρυβος ( σαν κρατς, σαν να στραβοκαταπίνει, δεν μπορώ να το περιγράψω καλά). Δεν φαίνεται να την ενοχλεί και δεν το κάνει ούτε όταν τρώει, ούτε όταν πίνει. Έχω αγχωθεί. Τι μπορεί να δημιουργεί αυτό τον ήχο; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αν το κάνει μόνο με το σάλιο της, τότε μάλλον ο θόρυβος προέρχεται από αυτό και δεν ακούγεται να είναι κάτι παθολογικό. Αν θέλεις να το διερευνήσεις θα κάνεις δύο πράγματα: Πρώτον, θα το καταγράψεις σε βίντεο και θα το δείξεις στον παιδίατρό της και δεύτερον να την εξετάσει ένας παιδο-ΩΡΛ για να μελετήσει την ανατομία της περιοχής και να δει και αυτός το βίντεο.

Read More

And More